TOKİ, Hizmete Engel mi?
Geçtiğimiz aylarda merkez köy muhtarları ve kurum müdürleri ile bir araya gelen Elazığ Valisi Ömer Toraman, 2022 yılının kırsal kesim altyapısında bir hamle yılı olması için kamu kurum yetkililerine çağrıda bulunmuştu. Vali Toraman'ın bu çağrısının ardından 5 yıldır atıl halde bulunan asfalt plentin ve kilitli parke üretim tesisinin yeni takviye araçlarla tekrar üretime başlaması bu beklentiyi artırmıştı. Ancak İl Genel Meclisi Ağustos Ayı toplantılarında bu tesiste üretilen asfaltın kırsalda kullanılması yerine TOKİ'ye satılmasının gündeme gelmesi büyük tepkiyle karşılandı.
24 Ocak depremi sonrası TOKİ tarafından ilimizde inşa edilen 24 bin konutun şehre ekonomik ve ticari hiç bir katkısı olmadığı gibi, şimdi de şehre hizmetle görevli kurumların çalışmamalarına olumsuz yansıyacak adımlar atılmaya başlandı.
10 Ağustos 2017 tarihinde sıfır makinelerle kurulan ve dönemin Valisi Çetin Oktay Kaldırım ile AK Parti Elazığ Milletvekilleri Tahir Öztürk, Ömer Serdar ve Ejder Açıkkapı‘nın da katılımlarıyla törenle açılan İl Özel İdaresine ait asfalt plenti ve kilitli parke üretim tesisi, aradan kısa bir süre geçmesinin ardından bilinmeyen bir sebeple üretimini durdurmuştu.
5 YIL SONRA ÜRETİME GEÇMİŞTİ
Beş yıldan beri kullanılmayan asfalt plentin tesisi, Hakimiyet Gazetesi’nin 31 Mayıs 2022 tarihli nüshasında manşetten verdiği “2022 Hamle Yılımız Olsun” haberinin ardından Elazığ Valisi Ömer Toraman’ın talimatlarıyla tekrar üretime başlamıştı.
HAMLE Mİ HEZİMET Mİ?
Hakimiyet Gazetesi’nin üretimi durdurulan asfalt plentin tesisi ile 2022 yılının kırsala hizmette hamle yılı olması durumları arasında çelişki olduğunu dile getirmesinin ardından tekrar üretime başlayan tesisin bu kez farklı bir çelişki ile gündeme gelmesi, kamuoyunda büyük bir tepki topladı. Vatandaşlar üretilen asfaltın TOKİ’ye satılmasıyla 2022’nin hamle yılından çok uzakta bir hezimet yılına dönüşeceğini dile getirirken bu durum ikinci bir çelişki olarak yorumlandı.
Tepkilerin ardından bizler de süreci sizler için derledik. İşte süreç içerisinde yaşananlar:
TESİS BÜYÜK BİR BEKLENTİYLE AÇILDI
10 Ağustos 2017 tarihinde sıfır makinelerle kurulan ve dönemin Valisi Çetin Oktay Kaldırım ile AK Parti Elazığ Milletvekilleri Tahir Öztürk, Ömer Serdar ve Ejder Açıkkapı‘nın da katılımlarıyla törenle açılan asfalt plenti ve kilitli parke üretim tesisi, aradan kısa bir süre geçmesinin ardından bilinmeyen bir sebeple üretimini durdurmuştu.
“2022 KIRSAL KESİM ALTYAPISINDA HAMLE YILI OLSUN”
Vali Toraman, 2022 döneminde yapılacak çalışmalar için etüt ve proje çalışmalarının yapıldığını ve bu dönemin bir hamle dönemi olması gerektiğini belirterek, “2022 yılı İl Özel İdare için kırsal kesim altyapısında bir hamle yılı olsun. Özellikle kış döneminde gerekli etüt ve proje çalışmaları yapıldı. Kırsal altyapıyı güçlendirmek için gayret göstereceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
TESİS OLMADAN HAMLE OLMAZ
Vali Toraman’ın 2022 yılının hizmette hamle yılı olarak ilan etmesine rağmen, köy yollarının asfaltlanması ve sokaklarının kilitli parke döşenmesi amacıyla 2017 yılında açılan ve çok kısa bir süre sonra üretimine ara veren asfalt plenti ve parke üretim tesisinin, şimdilerde kendi kaderine terk edilmiş olmasının, açıklanan hedef ile kaynakların verimli kullanılması noktasında büyük bir çelişkiyi ortaya koyduğunu da dile getirmiştik.
ÜRETİM YENİDEN BAŞLADI
Hakimiyet Gazetesi’nin 31 Mayıs 2022 tarihli nüshasında manşetten verdiği “2022 Hamle Yılımız Olsun” haberinin ardından Elazığ Valisi Ömer Toraman’ın talimatlarıyla beş yıldan beri kullanılmayan asfalt plentinin bütümlü sıcak karışım asfalt üretmek suretiyle hizmete alınması, hem de araç parkına yeni kazandırılan bir adet asfalt finişeri ile bir adet silindirin asfaltlamada kullanılmaya başlanması kamuoyunda memnuniyetle karşılanmıştı.
İKİNCİ ÇELİŞKİ MECLİSE GELDİ
İl Genel Meclisi Ağustos Ayı Oturumlarında, gündem maddeleri ve önergelerin görüşüldüğü son birleşimde TOKİ tarafından yapılan konut yollarında meydana gelen bozulmaların asfalt kaplama amacıyla, Elazığ İl Özel İdaresi’ne ait asfalt plentin üretim tesisinde üretilen malzemelerin satışına izin verilmesi ile ilgili konu görüşüldü. Konuyla ilgili Yol Ulaşım Müdürü Can Çağlar, meclisi bilgilendirirken, bazı meclis üyeleri duruma tepki gösterdi.
KAMUOYU TEPKİLİ
Daha önceden Elazığ Valisi Ömer Toraman’ın 2022 yılını kırsala hizmette hamle yılı ilan etmesi, 5 yıldır atıl halde bulunan tesisi yeni takviyelerle tekrar aktif hale getirmesi memnuniyetle karşılanmasına rağmen tesiste üretilen bütümlü sıcak karışım asfaltın TOKİ’ye satılmasının yeni bir çelişki doğurduğu görüşünü ortaya çıkarıyor.
TOKİ, ÖZEL İDAREYE Mİ MUHTAÇ
İlimizde özel firmalara ait beş adet asfalt plenti olmasına ve asfalt üretim tesisi olmayan birçok belediye asfalt ihtiyaçlarını bu tesislerden temin ederken TOKİ’nin bu talebini İl Özel İdaresinden temin etmeye çalışması kafalarda soru işareti oluşturdu.
Vatandaşlar, TOKİ tarafından yapılan konut yollarında meydana gelen bozulmaların asfalt kaplama amacıyla, Elazığ İl Özel İdaresi’ne ait plent üretim tesisinde üretilen malzemelerin satışına izin verilmesinin, hala asfalt bekleyen onlarca köy yolunda büyük mağduriyetler oluşturacağı ve 2022’nin yani seçimlerden önceki son hizmet döneminin hamle yılı olmaktan çok uzak bir hezimet yılı olacağı görüşünü dile getiriyor.
SEÇİM YILI VE SON SEZON
Asıl amacı köylerin altyapı ihtiyaçları ve yollarını yapmak olan, bütçesi ve ödenekleri bu amaçlara yönelik oluşturulan İl Özel İdaresinin, kendi görevini yapıp kırsala hizmet götürme yarışında olması zorunluluğuna rağmen asıl görevini bırakıp TOKİ gibi istediği zaman istediği ürüne ulaşma imkanı bulunan bir kuruma asfalt satışı yapması köylerine yol bekleyen vatandaşların tepkisine sebep oldu.
2023 Haziran ayında yapılacak genel seçim öncesi son asfalt sezonunu da TOKİ’ye asfalt yetiştirme telaşıyla geçirecek olan İl Özel İdaresinin bu kararı, hem muhtarların hem de siyasilerin anlam veremediği bir karar oldu.
Seçimler öncesi tüm il genelinde ciddi bir atılım yapması beklenen İl Özel İdaresinin bu kararının siyasilerden dönmesi bekleniyor.
Yollarının asfalt olmasını ve mevcutların bakım onarım ve genişletilmesini bekleyen köy ve kırsaldaki yerleşim birimlerinin ihtiyaçlarını gidermek için bir kamyon asfaltın bile önemine dikkat çeken vatandaşlar, TOKİ’nin bu ihtiyacını kolaylıkla piyasadan karşılayabileceğini ifade ediyorlar.
TOKİ’NİN YOLLARI DA EVLERİ GİBİ DÖKÜLÜYOR
TOKİ tarafından üretilen konutların yapımının üzerinden bir yıl dahi geçmemesine rağmen tavanlarının çökmesi, sıvalarının dökülmesi başta olmak üzere bir çok sorunla halkın şikayetlerine sebep olmasının ardından asfalt yollarının da tahrip olması “bir TOKİ klasiği” olarak yorumlanıyor.
Depremin üzerinden iki buçuk yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen ve ortalama depremin ilk yıldönümünden sonraki aylarda yapımı tamamlanan yolların bu kadar kısa bir sürede nasıl bozulduğunu, bu yollar yapılırken gerekli denetimlerin yapılmadığını, asıl sorulması gereken soruların bunlar olduğunu dile getiren vatandaşlar, üretilen asfaltın kırsal kesimlerin ihtiyacı için kullanması gerektiğini, TOKİ’nin gerekli asfaltı temin ederken sıkıntı yaşamayacağını belirtiyorlar.