'TOKİ Giremez!'
24 Ocak 2020 tarihinden sonra meydana gelen deprem sonrası riskli alanlarda yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarını örnek gösteren Kültür Mahallesi Muhtarı Murat Biter, kendi mahallelerinde TOKİ tarafından yapılacak bir kentsel dönüşümü kesinlikle istemediklerini söyledi.
Kağan İnal-Seren Taş/Kültür Mahallesi Muhtarı Murat Biter, mahallenin sorunlarına ilişkin Hakimiyet Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.
Muhtar Biter, mahallede yıkılan dükkanların depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen henüz daha planlanmadığını söyledi.
Mahallenin en büyük sorununun altyapı olduğunu belirten Biter, 24 Ocak depreminden sonra riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm yapılan mahalleleri örnek göstererek kendi mahallelerinde TOKİ aracılığıyla bir kentsel dönüşüm yapılmasını kesinlikle istemediklerini söyledi.
“EN ÖNEMLİ SORUN ALTYAPI”
Elazığ’ın en büyük mahallelerinden biri olan Kültür Mahallesi Muhtarı Murat Biter, en büyük sorunlarının altyapı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Mahallemizin en önemli sorunu alt yapıdır. Alt yapı çok kötü. Tek sıkıntımız altyapı sorunudur, başka da hiçbir sıkıntımız yok.”
“YIKILAN İŞYERLERİ YAPILMADI”
24 Ocak depreminde yıkılan işyerlerinin henüz daha planlanmadığını söyleyen Muhtar Biter, şu bilgileri verdi: “Mahallemizde 24 Ocak depreminden bu yana toplam 72 bina yıkıldı. Hak sahibi olanlardan çoğu gitti, çok kişi kalmadı. Yıkılan işyerlerimiz de oldu ancak henüz yapımı için bir planlama yok. Birkaç kez Elazığ Valimiz Ömer Toraman ile de görüşmemize rağmen bir çözüm bulunamadı. 2 yıl oldu hala daha işyerleri ortada yok. Vali Toraman, en kısa zamanda bu sorunu çözeceklerini söylediler bizlere. Bu konuda bir çözüm bekliyoruz.”
“DURUM İYİ DEĞİL”
Yaşanan fiyat artışları sonrası vatandaşların ekonomik anlamda zorluk çektiklerini, elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemeyen vatandaşların kendilerine başvurduğunu ifade eden Muhtar Murat Biter, şunları söyledi: “ Yaşanan ekonomik krizde çok kötü bir vaziyetteyiz. Son bir haftada bana 4-5 vatandaş geldi ve elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyemediklerini söylediler. Bu durumda vatandaşların ilk müracaat edecekleri yerler bizleriz, gelip taleplerini iletiyorlar, bizler de yetkili yerlere ulaştırmaya çalışıyoruz ama ne kadar etkili olur onu da bilmiyorum. Vatandaşların durumları hiç iyi değil. Eskiden orta tabaka vardı şuan o da yok, fakir ve zengin var. Fakir daha fakir oldu, zengin daha yükseklere çıktı. Durumlar hiç iyi değil, mahallemizde de durumu kötü olan insanlar çok.”
“MUHTARLARIN OLUMLU ETKİSİ OLDU”
24 Ocak depreminden sonra Elazığ’da muhtarların rolü ve etkisinin çok büyük olduğunu dile getiren Kültür Mahallesi Muhtarı Murat Biter, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “24 Ocak depreminde bakanlarımız sürekli buradaydı, görüşüyorduk, istişare ediyorduk birlikte. 24 Ocak depreminde muhtarların rolü ve etkisi çok büyük oldu.”
“KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMAYACAK”
Elazığ’da 24 Ocak tarihinde meydana gelen deprem sonrası riskli alan olarak belirlenen ve TOKİ aracılığıyla kentsel dönüşüm ile yapılan Sürsürü Mahallesi’ndeki konutları örnek göstererek mahallelerinde bu tarz bir kentsel dönüşüm istemediklerini belirten Kültür Mahallesi Muhtarı Murat Biter, şunları söyledi: “Deprem zamanında yetki bende olsaydı imar artırımı olarak yaptırırdım, kentsel dönüşüm olarak asla yaptırmazdım. Kentsel dönüşümü olarak Sürsürü Mahallesinde yapmışlar vatandaşların durumlarını görüyorsunuz. TOKİ eliyle yapılan çalışmalar, hiç uygun değil. Mahallemizde kentsel dönüşüm olmayacak.”
“EV FİYATLARI 2 KATINA ÇIKTI”
Kültür Mahallesi’nde ev fiyatlarının 2 kat arttığını belirten Muhtar Biter, şunları söyledi: “Mahallemizde 600-700 bin liradan aşağı ev yok. Eski binaların fiyatlarına baktığımız zaman 200-300 bin lirada civarında, yeni yapılan binalarda ise bu fiyatlar 600-700 bin liradan aşağı değil. Fiyatlar neredeyse 2 kat arttı.”