TMO'nun Sahadan Haberi Yok

Elazığ'da üreticilerin mahsulünü değişik gerekçelerle almayan Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal'ın 'hiç bir sorun yok' açıklaması, kurumun sahadan ve üreticilerin yaşadıkları sorunlardan habersiz olduğunu ortaya koymakla kalmayıp 6 yıldan beri bu kurumun genel müdürlüğünü yapan bürokratın sorunları öngörüp yeterli tedbirleri almama duyarsızlığını gözler önüne serdi.

TMO'nun Sahadan Haberi Yok
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2023 hububat alım sezonu başlamasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisinin yeterli tedbirleri almamasından kaynaklı sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Bayram öncesi OSB’de bir hafta alım yapan Ergünler Tarım, yıllık kapasitesi dolduğu için alımları durdurdu.

Kovancılar geçici alım merkezine yönelen çiftçiler, bu depoda da kapasite dolum mesajıyla karşılaşınca Cip bölgesinde bir lisanslı depo ile anlaşıldığı, 7 Temmuz’da randevu siteminin açılacağı alımların ise 10 Temmuz’dan sonra yapılacağı açıklandı.

Deprem yaşayan 11 ilden biri olmasına rağmen Elazığ’daki üreticiler bu sorunları yaşarken TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’dan yaşanan sorunlardan habersiz olduğunu gösteren ilginç bir açıklama geldi.

TMO'nun Sahadan Haberi Yok

HAFTANIN 7 GÜNÜ ALIM NERDE?

Haftanın 7 günü üreticiden hububat alımı yaptıklarını belirten Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, "Son ürün alınana, üreticimizin TMO'ya arz edeceği son ürün gelene kadar alım yerlerimiz açık olacak. Çiftçilerimizin telaş yapmasına gerek yok." dedi.

HASAT YERDE, TMO HAVA ATMA PEŞİNDE

Hasat dönemini yoğun şekilde yaşadıklarını ve 2023 rekoltesinin bereketli geldiğini belirten Güldal, 21 milyon ton civarında buğday ve 8,5 milyon ton civarında arpa beklediklerini bildirdi.

TMO'nun aldığı fiyatların piyasanın en yüksek fiyatı olduğunun altını çizen Güldal, dolayısıyla bütün üreticilerin ürünlerini kendilerine satmak istediğini dile getirdi.

Güldal, şu ana kadar sistemlerinde 4 milyon ton ürün için randevu verildiği bilgisini paylaşarak, şöyle devam etti: "Yaklaşık 2 milyon ton ürün teslim alındı ve alımlarımız devam ediyor. 540 noktada alım noktası oluşturuldu. Bir günde 30-35 bin randevu veriliyor. Burada bir ihtiyaç söz konusu. Ama buradaki sorun şu, üreticilerimiz ürünlerini hasat ettikten sonra TMO alım yerlerine götürüp teslim etmek istiyor. Dolayısıyla herkes ürününü aynı anda teslim etmek istediği için bir yığılma söz konusu. Biz üreticilerimize sakin olmalarını tavsiye ediyoruz. Tüm ürünü alabilecek şekilde depo ve personel planlamamızı yaptık. Her türlü ihtiyaçları görecek şekilde hazırlıklarımızı yaptık. Hiçbir üreticimizin ürünü TMO tarafından başka yerlere yönlendirilmeyecek. TMO başka yerlere ürün satın demez. Kendisine gelen ürünü alır ama bunun randevu sistemine göre planlanması gerekiyor."

TMO'nun Sahadan Haberi Yok

"GÜNLÜK ALIM KAPASİTEMİZİ 220 BİN TONA ÇIKARTACAĞIZ"

Güldal, randevu sistemlerini sürekli güncellediklerinin altını çizerek, yeni alım noktaları belirledikçe, yeni depolar kullanmaya başladıkça randevu sistemin genişlettiklerini anlattı.

Haftada 7 gün çalıştıklarını vurgulayan Güldal, "Kurban Bayramı'nda dahi 2 gün tatil yaptık. Diğer günler alımlara devam ettik. Bu anlamda temmuz sonuna kadar 7 gün, günde 12-13 saat alım yerlerimiz açık olacak şekilde planlamamızı yaptık. Ülke genelinde günlük 120-130 bin ton ürün alıyoruz. Temmuzda İç Anadolu yoğunlaştıktan sonra günlük alım kapasitemizi 220 bin tona çıkartacağız." ifadelerini kullandı.

"ALIMI KAPATMAYACAĞIZ"

Güldal, bütün imkân ve kapasitelerini üreticinin ürününü almaya yönelik olarak planladıklarını belirterek, üreticiden beklentilerinin sakin olmaları, acele etmemeleri ve randevu sistemini kullanarak ürünlerini getirmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

TMO'nun Sahadan Haberi Yok

“İLERLEYEN GÜNLERDE ÜRÜNLERİ ALACAĞIZ”

"İleri tarihlere doğru sürekli alacağız. Piyasada bizim altımızdaki fiyatlara ürünlerini vermelerini istemiyoruz. TMO'nun fiyatları referans fiyatlardır. Bunun altında ürünlerini vermelerini arzu etmiyoruz, arada 1-2 bin lira fark var. Üreticimizin 1 yıllık emeklerinin karşılığı, bize teslim süreleri gecikse bile devlet tarafından, TMO tarafından alınacak ve üreticilerimiz zarar yaşamayacak. Son ürün alınana, üreticimizin TMO'ya arz edeceği son ürün gelene kadar alım yerlerimiz açık olacak. Planlamalarımızı buna göre yapıyoruz. Herhangi bir geri çevirme ve yönlendirme olmadı, olmayacak. Çiftçilerimizin telaş yapmasına gerek yok. Yeni yerleri de ihtiyaç oldukça açacağız, tüm ürünleri alacağız. Geçen yıl 7 milyon ton ürün aldık, bu sene 10 milyon tonu geçeceğimizi düşünüyoruz."

GENEL MÜDÜRÜN SORUNLARDAN HABERİ YOK

TMO Genel Müdürlüğü gibi önemli ve stratejik bir kurumun 2018 yılından bugüne yaklaşık 6 yıldan beri yürüten Ahmet Güldal’ın açıklamaları da gösteriyor ki kendisinin üreticilerin yaşadığı sorunlardan ve çektiği çilelerden haberi yok.  Birçok noktada alım yaptıklarını ve randevu verdiklerini ifade eden Güldal’ın Elazığlı üreticilerin yaşadıklarından haberdar olmamasını  Elazığ TMO müdürünün yada yetkililerinin yanlış ve eksik bilgilendirmesinden kaynaklandığı iddia ediliyor. 

RANDEVU VERİLMİYOR 

TMO Genel Müdürünün üreticinin randevu alarak ürününü rahatlıkla teslim ettiğini açıklamasına rağmen Elazığ’da alım yapan lisanslı depoların 2023 kapasitesini doldurdukları için alımları durdurdukları ve dolayısıyla “tmorandevu” sitesinden randevu verilmiyor.

Siteye giren üreticiler hem Ergünler tarımcılık hem de Kovancılar alım merkezi için “Alım noktası sezonluk alım aşıldı. Alınacak kapasite 400.000 ton” uyarısı ile karşılaşıyor ve randevu alamıyor.

CİP BÖLGESİNDE YENİ BİR ALIM NOKTASI

Ergünler Tarım ve Kovancılar Geçici Alım merkezinin kapasitesinin dolmasının ardından Cip bölgesinde bir depoyla anlaşan TMO, bu merkez için 7 Temmuzda randevu açılacağını alımların ise 10 Temmuz itibarıyla başlayacağının açıklanması da sorunları çözmüyor.

“ÜRÜNÜ YERE DÖKÜN” TAVSİYESİ

Bu süreçte gerek TMO gerek siyasiler ve gerekse Ziraat Odası yetkilileri ürünlerin mutlaka TMO tarafından alınacağını dolayısıyla biçilen hububatın uygun bir yerde muhafaza edilmesi gerektiğini tavsiye etmekten öte bir çözüm bulamıyorlar. Ürünlerin yere dökülmesi ardından römorklara yüklenmesinin zorluğu ve maliyetinden habersiz olan yetkililerin sanki bir lütufmuş gibi bu önerilerde bulunması üreticilerin tepkisini çekiyor.

“BUNLARI ÖN GÖREMEDİNİZ Mİ?”

Üreticilerin her yıl yaşadığı bu problemi bilen ve bizzat kendileri de yaşayan TMO yetkililerin, bu problemlerin yaşanmaması adına önceden hazırlık ve planlama yapmamaları, kendi görevlerini sorun ortaya çıktıktan sonra hatırlayıp çözüm üretme konusunda çaresiz kalmalarına bir anlam veremediklerini dile getiren çiftçiler, tüm bu sorunları  duyarsız bürokratlar sebebiyle yaşadıklarını dile getiriyorlar.

TMO'nun Sahadan Haberi Yok

BAŞKAN HACIOĞULLARI: “ÜRETİCİMİZİN  İÇİ RAHAT OLSUN”

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları  da çiftçilerin içini rahat tutmaları gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Çiftçi ve üreticimizin içi rahat olsun. Temmuz ayı sonuna kadar TMO tüm hububatın alımını yapacak. Hiçbir çiftçimizin ürünü yerde kalmayacak. Çiftçimizin malı varsa kimseye ucuz vermesinler. Dün bakan bey ile de bir toplantı yaptık ve tüm ürünün alınacağını bizzat kendisi de söyledi.”

ÜRETİCİYE EZİYET, TÜCCARA KIYAK

Hem TMO yetkilileri hem siyasiler hem de Ziraat Odası Başkanının çiftçilere tavsiye ettiği ürünün yere dökülmesinin üreticiye ekstra bir maliyet ve eziyet getireceğini, buna imkânı olmayan üreticilerin arpa ve buğdaylarını daha ucuz bir bedelle tüccara vermek zorunda kaldıklarını dile getiren köylüler, TMO’nun bu zihniyetle yönetilmesinin önümüzdeki süreçte gıda ve hayvancılık gibi stratejik bir alanda ülkeyi zora sokacağını, iki ay sonrasını göremeyen ve  önlem alamayan yetkililerin  acilen değişmesi gerektiğini dile getiriyorlar.

TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONUNA YAKIŞMIYOR

Tarım gibi önemli ve stratejik alanda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ekilmedik bir karış toprak kalmamalı” talimatına rağmen, ekilip biçilen ve hasat edilen ürünlerini satmakta bin bir zorluk yaşayan üreticilerin bu yaşadıkları sonrasında önümüzdeki yıl ekim yapmama konusunda karar almaları da gösteriyor ki üretilip kapısına kadar getirilen hububatı almayı beceremeyen kurum ve yöneticileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı vizyonu taşıyacak kapasite ve donanımda olmadıklarını gösteriyor.

TMO'nun Sahadan Haberi Yok

DURAN: “ÜRETİCİYE EZİYET EDİLİYOR

Konuyla ilgili bir açıklama da Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Coşkun Çağlar Duran’dan geldi.  Elazığ’da Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ürünlerini satmak için büyük çaba harcayan üreticilerin sorunlarına dikkat çeken Duran, yaşanan deprem felaketlerinden ve kangren hale gelmiş sulama sorunlarından ötürü Elazığ’da uzun yıllardır üreticilerin perişan durumda olduğunu dile getirdi.

DURAN: “TMO YETERLİ ALIMI YAPMIYOR” 

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yeterli alımı zamanında yapmadığını,  üreticilere zamanında randevu verilmediğini, üreticinin ürünlerini almakta ise çeşitli zorluklar çıkardığını ve üreticiyi tüccarlara mahkûm ettiğini  dile getiren CHP İl Başkanı Duran, Cip Köyü alım noktasının yeterli olmadığını ifade etti.

 ‘’ULUOVA BÖLGESİ’NDEKİ ÜRETİCİ CİP KÖYÜ’NE TRAKTÖRLE NASIL GİDECEK?’’

Açıklamalarına Elazığ’ın Cip Köyü’nde yer alan Toprak Mahsulleri Toplama Ofisi’nin uzak olmasından ötürü yaşanan sorunları anlatarak sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Coşkun Çağlar Duran, ‘’Toprak Mahsulleri Ofisi arpa ve buğday alımında üreticilerimize büyük zorluk çıkarıyor. Elazığ’ın bir ucu olan Uluova bölgesindeki üreticiler, Cip Köyü’ndeki Toprak Mahsulleri Ofisi Toplama Merkezi’ne çağıran yetkililer bu kavurucu sıcak havalarda, üreticilerin Uluova Bölgesi’nden, Kuzova Bölgesi’ne traktörle ne zorluklar ile gideceğini hesap etmiyor adeta üreticilere eziyet ediyor. Bir şekilde Toprak Mahsulleri Ofisi’ne giden üreticilere ise ürünlerinizi randevulu bir şekilde kontrol edip, satın alacağız beyanında bulunan yetkililer ürününüz de protein eksikliği ve çeşitlik hastalıklar var diyerek alım yapmayıp üreticileri mağdur ediyor’’ dedi.   

‘’RÖMORKLU DAMPER ŞARTI KALDIRILMALI VE ÜRÜNLER ALINMALIDIR’’

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin koyduğunu Römorklu Damper sisteminin de yanlış olduğunu belirten Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Coşkun Çağlar DURAN; ‘’Ürün alımlarında da çeşitli şartlar koyan, ülkemizin zorlu ekonomik koşullarından ve yaşanan geçim sıkıntısından bihaber olan Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileri, büyük umutlarla geçinmeye çalışan üreticilerimize römorkların damperli olması şartını koymuş. Ben Toprak Mahsulleri Ofisi yetkililerine sormak istiyorum. Ürün satmak, geçinmek ve evine ekmek götürebilmek için üreticiler römorklu damper mi kiralasın? Bilindiği üzere hali perişan olan Elazığ’daki üreticilerin %80’inde maalesef damperli römork yok’’ dedi.  

‘’ÇİFTÇİLERİ TÜCCARA MAHKÛM ETMEYİN’’

Ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satamayan ve tüccarlara boyun eğmeyen üreticilerinde sorunlarına dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Coşkun Çağlar Duran, ‘’Çeşitli bahaneler dinleyerek ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satamayan üreticilerimiz 9 bin 250 TL’ye satması gereken buğdayı ve 7 Bin 500 TL’ye Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satması gereken arpayı yarı fiyatına tüccarlara satıyor. Yaşanan bu durumun nedeni ise yukarıda belirttiğim gibi Toprak Mahsulleri Ofisi yetkililerinin çeşitli bahaneler üretmesi ve üreticilerimize kolaylık sağlamamasıdır. Ürünlerini yarı fiyatına tüccarlara satmayıp, boyun eğmeyen çiftçiler ise ürünlerinin çürümesini bekliyor. Bilindiği üzere bu sene Tarım Kredi Kooperatifleri de ürünleri almıyor. Tarım Kredi Kooperatifi’ne borçlu olan üreticilere de çeşitli kolaylıklar sağlanmalıdır. Tarım Kredi Kooperatifi, üreticilerden borcu kadar olan ürünü satın alsa üreticilerimiz az da olsa rahatlar ve borç yükünden bir nebze kurtulur.  Toprak Mahsulleri Ofisi ürünleri almakta çeşitli yardımlar sağlamazsa, Tarım Kredi Kooperatifi üreticilere kolaylık sağlamazsa ilerleyen günlerde Türkiye de büyük bir üretim krizi yaşanacaktır” diye konuştu.

STK PLATFORMU GÜLDÜRDÜ

Çiftçilerimiz bu sorunlarla boğuşurken konuyla ilgili değişik kesimlerden tepkiler gelirken  Elazığ STK Platformu dönem sözcüsü Heybet Öztekkeli de bir açıklama yaparak sorunlardan ne kadar uzak olduğunu ortaya koydu.

İlimizin ciddi sorunlarını gündem getirmek şöyle dursun yaşanan sorunları bile görmezden gelip sorunu yaşatan kurumlara teşekkür etmek gibi bir hatanın içine düşen STK Platformunun konuyla ilgili açıklaması şöyle: "Çiftçilerimizin hasat ettiği ürünlerin tesliminde yaşanan yoğunluğun önüne geçilmesi için TMO tarafından başlatılan uygulama, sürecin daha sağlıklı işlemesine büyük katkı sağlayacaktır. Toprak Mahsulleri Ofisi bu kapsamda Elazığ genelinde 26.06.2023 tarihinden itibaren Ergünler Tarım Lisanslı Depoculuk Şirketi ile randevulu alım sistemi başlatıldığını duyurdu ve lisanslı depo sayısının artırılması yönünde çalışmaların devam ettiği belirtildi. Tüm üreticilere eşit hizmet verilmesi noktasında Lisanlı depo çalışmalarını başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Biz STK Platformu olarak TMO'ya teşekkür eder; Ergünler Tarım ve sisteme dahil olacak diğer işletmelerimize çalışmalarında başarılar dileriz.”

YAŞANANLARDAN HABERİ OLMAYAN BİR STK PLATFORMU

STK Platformunun bu açıklaması da gösteriyor ki Elazığ, yaşanan problemler ve medyada yer alan haberlerden bile habersiz bir STK Platformuyla karşı karşıya.

Son beş yıl içinde tüm etkinliğini  kaybeden ve sadece birilerinin kendisini gösterme ve bir yerlere gelme  basamağı olarak kullanılan STK platformunun artık ciddi bir karşılığı da kalmadı. Üç-beş kişiyle toplanıp dağılan bir yapının artık Elazığ’a yük olduğunu dile getiren vatandaşlar, bu yapının adının “Güdümlü STK Platformu” olarak değiştirilmesini öneriyor ve sorunları haykıran, sivil, halktan ve şehirden yana tavır koyan bir yeni bir yapıya ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyorlar.