TKDK 10. Çağrı İlanı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı Yapıldı

Elazığ TSO ve TKDK İl Koordinatörlüğü işbirliğinde TKDK 10.Çağrı İlanı bilgilendirme ve istişare toplantısı kurum ve STK başkan ve temsilcilerinin katılımı ile webinar üzerinden gerçekleştirildi.

TKDK 10. Çağrı İlanı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı Yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplantının açılış konuşmasını yapan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, TKDK desteklerinin il tarımı için çok değerli olduğunu ifade etti. TKDK İl Koordinatörü İ.Sertaç Yılmaz’da Elazığ’ın TKDK Desteklerinde ilk 4 il arasında yer aldığını belirterek bu yıl da hedefin aynı başarıyı göstermek olduğunu söyledi…

TKDK Destekleri Tarıma Dayalı Sanayinin Gelişimi İçin Çok Önemli Bir Fırsattır
Elazığ TSO ve TKDK Elazığ İl Koordinatörlüğü işbirliğinde yapılan TKDK 10. Çağrı İlanı bilgilendirme ve istişare webinarına; Elazığ TSO, Elazığ İl Özel İdaresi, Elazığ Tarım İl Müdürlüğü,  Elazığ Ticaret Borsası, Elazığ Süt Üreticileri Birliği, Elazığ Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Elazığ STK Platformu, Elazığ Ziraat Odası, ASRİAD, ASKON, MÜSİAD, Elazig Valiligi Ar-Ge Birimi başkan ve temsilcilerinin katılımı ile yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, TKDK desteklerinin tarıma dayalı sanayinin gelişmesinde çok değerli olduğunu ifade etti. Arslan konuşmasında, “Sayın TKDK İl Koordinatörümüz İbrahim Sertaç Yılmaz’a ve TKDK uzmanlarına öncelikle ilimize sağlamış oldukları destekler ve gayretleri için teşekkür ediyorum. TKDK desteklerinde ilimiz desteğin sağlandığı 42 il arasında son üç yılda hep ilk 4 arasında yer almıştır. Bu çok değerlidir. Çünkü yüzlerce işletme kurulmuş veya kapasite artırmıştır. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de bu yıl içerisinde 5 ayarı tarımsal kooperatif ve birlik kurduk. Tüm paydaşlarımızla birlikte ilimiz tarımına ve hayvancılığına değer katarak özellikle nihai ürün sürecinde ilimizin tüm potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesini hedefliyoruz. Çok önemli mesafeler aldık. Tarım ve Hayvancılık alanında yer alan hemen tüm kesimlere dokunarak ilimiz için çok önemli birliktelik sağladık. İnşallah bu birlikteliğimizle kurduğumuz kooperatif ve birlikler marifetiyle de TKDK’dan bu yıl hibe destek başvurusuna bulunacağız. Bugün dünyanın en zenginler listesinde ilk sırada yer alan firmanın bilişim sektöründe yer almasına karşın tarım alanına yönelik olarak yaptığı hazırlık ve büyük maliyetli tarım arazileri satın almasına tanık oluyoruz. Dünya için gelecekte en önemli husus gıda olacaktır. Dünya buraya doğru hızlı bir geçiş yapıyor. Bizim de yerel de kendi imkan ve potansiyelimizi çok iyi kullanmamız gerekiyor. Bu vesileyle, Toplantıya destek veren TKDK İl Koordinatörümüze ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyor, hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. 

Elazığ’a 2020 Yılında 43.2 Milyon TL Destek Sağlandı… 
TKDK İl Koordinatörü İbrahim Sertaç Yılmaz’da 10. Çağrı İlanı hakkında detaylı bir sunum yaparak destek kalemleri ve süreçleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Yılmaz, 2020 yılında 42 il arasında Elazığ’ın 4. Olduğunu geçtiğimiz son üç yılda da aynı pozisyonunu koruduğunu söyledi. Bu yıl da yine Elazığ tarım ve hayvancılığına destek olmak istediklerini ifade eden Yılmaz, Başkan Arslan’a teşekkür ederek, gerek bilgilendirme ve gerekse programın üyelere duyurulmasında Elazığ TSO’nun çok önemli bir hizmet verdiğini söyledi. 
TKDK İl Koordinatörü Yılmaz yaptığı sunumda 10. Çağrı İlanın müracaatlarının 15 Şubat itibarı ile başlayacağını belirterek,  tüm yatırımcılara destek ve yardıma hazır olduklarını ifade etti.
Yılmaz sunum eşliğinde 10. Çağrı ilanı ile ilgili şu bilgilendirmelerde bulundu:

Başvurular 15 Şubat’ta Başlıyor…
IPARD II Dönemi Onuncu Başvuru Çağrı Ön İlanına 07 Ocak 2021 tarihinde yayınlanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu koordinatörlüğünde 10. Dönem çağrı kapsamında iki farklı tedbir kapsamında destekler gruplandırılmıştır.

Programın kaynağı faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu’dur. Bu başvuru çağrı ilanı kapsamında destek almak amacıyla başvuruların yapılacağı ve yatırımın uygulanacağı iller IPARD Programı’nın uygulandığı ve aralarında Elazığ’ın bulunduğu 42 ildir. 
Desteklenecek tedbirler; bu çağrı döneminde ‘101-Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar’ tedbiri ile ‘103-Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar’ tedbirlerinden başvurular kabul edilecektir.

Desteklenecek Yatırım Konuları ve Hibe Oranı…
Tedbir 101 Kapsamında; Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler,  Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler ve Yumurta Üreten Tarımsal İşletmelerin yatırım toplamının yüzde 50-70 arasındaki kısmına hibe desteği verilecektir.

Tedbir 103 Kapsamında; Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması yatırım toplamının yüzde 40-50 arasındaki kısmına hibe sağlanacaktır.
Her iki destek için başvurular online yapılacak olup; 15 Şubatta başlayacak olup tedbir 101 kapsamındaki son başvuru tarihi 16 Mart 2021, tedbir 103 için ise 26 Mart 2021’dir.