Tersine Siyaset

Mesleğimiz gereği uzun süreden beri şehrin siyasetini takip etmekle birlikte,  liderlerin gelip gitmelerinden sonra siyasetin nasıl şekillendiğine şahit olmaktayız.

Tersine Siyaset
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bugüne kadar yapılan tüm genel ve yerel seçimlerde tüm partiler seçimleri kazanacak gibi çalışır, ancak günün birinde Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan gelir bir miting yapar ve hem tabanını hem de kararsızları toplar gider ve seçimler Ak Partinin kesin zaferiyle sonuçlanırdı.

Ancak bu kez sanki tersi bir durum yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Elazığ’a gelip miting yapmadan önce seçimleri açık ara kazanacağı kabul edilen Ak Parti, Erdoğan’ın gelişinden sonra irtifa kaybettiğine dair görüşler dillendiriliyor.

Yani bu kez Erdoğan’ın gelişi geçişken olan ve net olmayan siyasi dengeleri yerine oturtma yerine, yerleşik olan ve kabul gören anlayışı yıkıp mevcut dengeleri yıktı gibi. Neydi mevcut denge ve yaygın anlayış. Ak parti, diğer tüm partilerin aldığı oyların toplamından fazla bir oy alarak rekor bir farkla seçimi kazanacak.

Peki, miting sonrası nasıl bir siyasi hava oluştu? Özellikle miting meydanındaki insan sayısı ve gelenlerin ruhsuz bir şekilde duruşu,  sadece favori rakip partileri değil, dördüncü ve beşinci sırada olan partileri bile heyecanlandırdı.  Şimdilerde MHP ve Yeniden Refah Partisi yanında CHP ve Saadet Partisi  de yarışa girdi ve oldukça umutlandı.

Siyasi gözlemcilerin yorumu şu ki evet Ak Parti seçimleri kazanacak lakin rekor bir oyla olmayacak. Görünen o ki siyasette liderlerin sonuca etkileri eskisi gibi değil. Yerel dinamikler daha etkili gibi.