Termal Turizm Unutuldu mu?
İlimizin birçok turizm potansiyeline sahip olmasına ve her yetkilinin bunu gururla ifade etmelerine rağmen bu alanda ciddi bir atılım yapmadığımız sürekli kamuoyunda ifade ediliyor. Birçok zenginliğimize rağmen Tarih ve doğa turizminde, termal su kaynağıyla sağlık turizminde beklenen başarıyı yakalayamayan, geçmişte başlatılan hiçbir projenin tamamlanarak hayata geçirilemediği ilimizde, acil ve katma değeri yüksek olmayan projelere zaman ve kaynak ayrılması tepki ile karşılanıyor.
İlimizde tüm imkânların elverişliliğine ve başlatılmış daha kolay ve basit olan projelerin tamamlanarak sektörün hizmetine sunulma noktasındaki eksikliklerimize rağmen farklı projelere kaynak aktarılması kafalarda soru işareti oluşturmaya başladı.
Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, Fırat Kalkınma Ajansı’nın Fırat’ı Keşfet markalaşma projesi çerçevesinde Yukarı Fırat Havzası illerinden Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Malatya ilerinin ekoturizm değerini oluşturmak için yapılan doğa yürüyüş rotaları açma faaliyetleri tamamlandı.” denilmişti.
FKA AÇIKLAMA YAPMIŞTI
FKA’dan yapılan açıklamaya göre, “Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinin arazi ve alan çalışmaları, GPS verileri ve rota hakkında bilgiler içeren açıklamalar web sitesinde yayınlanarak bölgeyi ziyaret etmek isteyenlere faydalanmaları için sunulmuştur. Ayrıca bu rotaların ve il turizm haritalarının yer aldığı il tanıtım setleri FKA tarafından hazırlanarak turistlere ulaştırılmak üzere bölge otellerine verilmiştir.” denildi.
TURİZMDE BAŞARI YOK
Harput, Sivrice, Hazar Gölü, Hazarbaba Kayak Merkezi, Palu, Keban, Baskil, Kanyonlar, Karakoçan ve daha birçok tabi güzelliklere ve tarihi zenginliklere sahip ilimizin, bir turizm merkezi yapamayan anlayışın, ekoturizm gibi spesifik ve sadece heveslilerinin ilgi duyacağı bir alanda zaman öldürme gibi bir projeye önem vermesi, geçtiğimiz yıllarda büyük heyecan uyandıran ve ilimiz katma değer sağlayacak termal turizm konusunu tekrar gündeme getirdi.
TERMALDE SESSİZLİK
Termal turizmde önemli bir merkez olma potansiyeli gösteren ilimizin Karakoçan ilçesinde hizmet verecek olan termal tesisin ihalesi yapıldığı halde şu an hangi aşamada olduğu hakkında bilgi verilmemesi projenin akıbeti açısından merak ediliyor.
TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİ TERMAL SUYU
Son dönemde yapılan çalışmalar neticesinde ve geçtiğimiz dönemin Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın gayretleri sonucunda Karakoçan’da yeni bir kaynak bulunmuştu. 2018 yılının başlarında ilk kazma vuruldu ve 800 metre derinlikte sondaj çalışmaları başladı. Bu jeotermal suyun diğerlerine göre bir farkı var; 43 dereceyle Türkiye'nin en kaliteli termal suları arasında yer almasıydı.
CİP KÖYÜNDE DE BULUNMUŞTU
Geçtiğimiz yıllarda Cip köyü yakınlarında da yapılan sondajla elde edilen termal su, kaplıca ve sağlık turizmi yanında seracılık için de büyük umut olmuştu. Bölgedeki arazi sahipleri kadar Elazığ’ın üretim merkezi olması ve dolayısıyla tüm şehir halkı heyecanla bölgede kurulacak seraları ve otelleri bekliyordu. Bu nedenle Elazığ’da özellikle termal su için sondaj çalışmaları hız kazanmıştı.
5 YILDIZLI TERMAL TESİS YAPILACAKTI
Cip Köyünde termal su çalışmaları devam ederken Karakoçan ilçesinde de Elazığ Valiliği öncülüğünde çalışmalar da başlamıştı. Dönemin Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın öncülüğünde başlatılan çalışmalar neticesin de 5 yıldızlı bir termal otel için girişimler hızlanmıştı. 100 dönüm üzerine yapılacak dev yatırım ile birlikte hem kaplıca turizmi geliştirilecek hem de organize seracılığa kapı aralanacaktı.
350 KİŞİYE İSTİHDAM
Öte yandan tesis içerisinde de konaklayacak vatandaşların tüm ihtiyaçları düşünülmüştü. Dev komplekste golf sahası, 3 futbol sahası ve tenis kortları, su etkinlik alanları ve seralar yer alacak. Karakoçan’da dev termal tesis 350 kişiye istihdam olacaktı.
BAŞKAN AKBABA DUYURMUŞTU
Karakoçan ilçesinde yapılacak termal tesis ile ilgili geçtiğimiz aylarda Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Karakoçan Belediye Başkanı Ayhan Akbaba,“Termal tesis için ihale yapılmıştı. Bir kaç prosedür vardı, onlar da tamamlandı. Geçen hafta itibariyle de elektrik akımı için direkler çekilmeye başlandı. Daha sonra ise temel kazılarına başlanacak.”dedi.
ÇALIŞMALAR NE AŞAMADA?
Elazığ Karakoçan ilçesine yapılacak olan termal tesislerde yapılan çalışmaların ne aşamada olduğu ve ne zaman hizmete gireceği konusunda ilgili kurumların açıklama yapmaması, kamuoyunun “Herhangi bir olumsuzluk mu var?” endişesine sebep oluyor. 43 dereceyle Türkiye'nin en kaliteli termal suları arasında yer alacak olan tesis hakkında ilgili kurumların fotoğraflar ve görsel eşliğin de bir basın toplantısı düzenleyerek gelinen aşama hakkında kamuoyunu ve halkımızı bilgilendirmesi gerekiyor.
EKOTURİZM TAMAM AMA TERMAL DE İHMAL EDİLMESİN
İlçede dev kompleks halinde yapılacak olan tesislerde 750 yataklı 5 yıldızlı otel ve apart tesislerin yer alması, dev komplekste golf sahası, 3 futbol sahası ve tenis kortları, su etkinlik alanları ve seraların bulunması nedeniyle çalışmaların en kısa süre de tamamlanması için gerekli bütün girişimleri hızlandırılması gerekiyor. Bölgenin kaderini değiştirecek olan dev tesisin 350 kişiye istihdam olacağı da düşünüldüğün de bölgenin yıldızı olacak bu projeye bütün kurumların el birliği ile destek vermesi isteniyor. Ekoturizmin de ilimize değer katacağı ama şuan için en önemli konunun Termal Turizm olduğu uzmanlar tarafından da ifade ediliyor.
“SAĞLIK TURİZMİ ÇALIŞTAYI” YAPILMIŞTI
İlimizde termal turizmin geliştirilmesi amacıyla temmuz ayında, Enternasyonal Turizm ve Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği’nin kurum ve sivil toplum kuruluşlarının destekleri ile düzenlediği “Elazığ Sağlık Turizmi Çalıştayı” düzenlenmişti.
Vali Yardımcısı İsmail Alsancak, Belediye Başkanı Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Üstündağ, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Fırat Üniversitesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Demirel, akademisyenler, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldığı çalıştayda konuşan Enternasyonal Turizm Ve Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Murat Solmaz, “Geliştirmek, tanıtımını yapmak, sağlık turizmi pastasından hak ettiği payı alması için sağlık turizmi çalıştayını düzenleme kararı aldık. İnşallah bugün bu toplantı vesilesiyle Elazığ için mevcut turizm sağlık potansiyelini belirleyip gerek medikal gerek termal gerek diğer konularda bir yol haritası oluşturabilmek amacındayız” ifadelerini kullanmıştı.
Yapılan bu çalıştay da tıpkı diğer toplantıların akıbetine uğramış, “Toplan, konuş, sosyal medyada paylaş” düşüncesine kurban gitmiş ve hiçbir somut karar alınamadan sona ermişti.
Yapılan toplantı ve çalıştayların sırf gündem olmak ve sosyal medyada paylaşılıp “çalışıyoruz” algısına kurban edildiğini dile getiren vatandaşlar, sonuç odaklı çalışmalar olmadığı için şehrin gelişmediğini ifade ediyorlar.