'Tercihlerde Puanlama Değil 'Sıralama' ya Dikkat Edilmeli'

LYS tercih döneminin başlamasıyla birlikte heyecanla tercih listeleri hazırlanmaya başlandı

'Tercihlerde Puanlama Değil 'Sıralama' ya Dikkat Edilmeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

LYS tercih döneminin başlamasıyla birlikte heyecanla tercih listeleri hazırlanmaya başlandı.  Fakat yapılacak olan tercihlerin özenli ve belli noktalara dikkat edilerek, karar verilerek yapılması gerekiyor. Özel bir eğitim kurumunda Rehber ve Danışmanlık yapan eğitimci Yılmaz Deniz, LYS tercih döneminde dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı: “18 Temmuz’ da başlayan LYS tercihleri 26 Temmuz’ da sona eriyor. Normal de süremiz bugün başladı normal tercih süremiz burada şimdi iki aşamalı bir süreç izliyoruz. YGS sınavından önce ÖSYM bir açıklama yapmıştı YGS bölümlerinin çoğunu LYS atmıştı öğrencilerin çoğu bunu YGS olarak çalıştılar. Sınava bir iki hafta kala bu açıklama yapıldı. Çocukların artık bir süresi kalmadığı için kalan kısım da YGS’ yi bırakıp LYS’ ye başladılar. Burada bir mağduriyet söz konusu aslında dönemin başın da söylenmiş olsaydı çocuklar belki ona göre bir yol haritası çizeceklerdi.

‘Gemi Ulaştırma ve İşletmeciliği’ Geleceğin Bölümleri Arasında

Yazılım mühendisliği, harita ve gemi ulaştırma ve işletmeciliği geleceğin iş imkânlarına sahip bölümleri arasında. Tercih sırasında bu bölümlerinde ileride önem kazanacağı düşünülerek tercih edilebilir. Makine ve Elektrik Mühendisliği oldukça yaygın bir meslek ve iş alanı zaten kısıtlı, fakat saydığım bölümler ileride kişiye iş imkânı sağlayacak olan bölümler. Tıp, diş ve eczacılık her zaman iş imkânı olan meslekler. Bizler 80 bin ile 200 bin sıralamasında olan öğrenciler için bu bölümleri tavsiye ediyoruz.

Tercih Yaparken Puanlama değil, Sıralamaya Dikkat Etmek Gerekiyor

Tercih yaparken bölümün iş olanaklarını, şehrin ekonomik yapısı ve aile bütçesi gibi konuları tercih yaparken düşünülecek konular arasında olduğunu söyleyen Deniz, öncelikle sağlıklı bir tercih yapılmasına değinirken puanlamanın değil sıralamanın baz alınması gerektiğini söyledi. Tercih yaparken puanlamanın yanıltıcı olabileceğini, doğru bir tercih için sıralamaya göre tercih yapılmasına değinen Deniz; “Baraj sıralaması tıpta 50 bin, mühendislik için 240 bin olacak şekilde belirleniyor ve tercih yapılırken bu sıralamaya çok dikkat etmek gerekiyor.” Dedi.

Üniversitelerin Niteliği Belirleyici Faktör Olabiliyor

Milli Eğitim Bakanlığı açıklamasına göre 8 yıl boyunca Tarih ve Felsefe bölümlerinden alım yapılmayacak. Özelde çalışmak isteyenler veya akademik kariyer düşünen kişiler bu bölümleri elbette tercih edebilir fakat atanma gibi bir durum söz konusu değil. Psikoloji ve Sosyal Bilimler ise tercih edilebilir bölümler arasında. Bazı bölümler için ise tercih edilen üniversiteler de önemli; örneğin, iktisat ve işletme bölümlerinde bu noktalara da dikkat çekmek gerekiyor. Üniversitenin niteliği, dil eğitimi gibi konular belirleyici olabiliyor. Tercih yaparken sıralama ile yüzde 20 kadar oynama yapılabilir. Sıralamanın yüzde 10 aşağısı ve yüzde 10 yukarısı olacak şekilde tercihler yapılabilir. Tercihler için Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlemiş olduğu okullar var. İsteyen kendi tercihlerini internet üzerinden de yapabilir.