Temayül Heyecanı

AK Parti'de yerel seçimlerde belediye başkan adaylarının belirlenmesine yönelik temayül yoklaması 81 ilde eş zamanlı olarak yapıldı. Genel Merkezin ne kadar dikkate alıp almadığı her zaman tartışma konusu olan temayül yoklamasında tüm gözler alt ve üst kurulun toplantılarından çıkacak sonuca odaklandı.

Temayül Heyecanı

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler için süreci en hızlı yürüten Ak Parti’de temayül süreci de tamamlanarak son söz artık genel merkeze bırakıldı. Elazığ’da temayül kapsamında 788 kişi oy kullandı. Bunun 271 kişisi Elazığ Belediyesi için oy verme işlemi gerçekleştirdi.

Temayül Heyecanı

BAŞVURU SAYISI 8 BİNİ AŞTI

Ak Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, temayül yoklaması sürecine ilişkin açıklama yaptı. Yavuz, Ak Parti’ye şimdiye kadar 8 binin üzerinde bir müracaat olduğunu vurgulayarak kamu görevlilerinin istifası için son tarihin 1 Aralık 2023 olduğunu hatırlattı ve bu süre zarfına kadar müracaat sayısının 20-30 bin bandına çıkabileceğini söyledi.

ADAYLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Aday açıklama sürecine ilişkin de bilgiler veren Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz: "Aslında partiler açısından adaylık süreci başladı. Kendi iç takvimimizi işletiyoruz ama Yüksek Seçim Kurulu'nun takvimi daha açıklanmadı. Seçim takvimi, ocak ayında açıklanacak ve esas ondan sonra her şey hızlanacak. Seçim takvimine de baktığımızda da geçen dönem aday listeleri, 19 Şubat'ta seçim kurullarına teslim edilmişti. Bunun tarihi de geçen dönem 19 Şubat olduğuna göre, bu yıl henüz çıkmadı; ama 19 Şubat olur, 20 Şubat olur. Bildiğim kadarıyla 20 Şubat öngörülüyor. Bu şu demektir; partiler, 20 Şubat'a kadar çalışma yapabilir. Ancak partiler, 'Bir an önce çalışmalar başlasın' diye 20 Şubat'ı beklemiyor. Biz de AK Parti olarak beklemiyoruz. 2019'da Ocak ayının sonunda aday tanıtım programını yapmış ve böylece mitinglerle ve aday programlarıyla sahaya inmiştik. Bu sefer de üç aşağı beş yukarı bunu öngörüyorum. Süreç devam ettiği için 'müracaat eden aday adaylarının ilanı' diye bir şey yok. Genel rakamları veriyoruz. Aksi takdirde bu dinamik bir süreç. İstifa edip, 'Ben de buradayım' diyecek olanlar da elbette olacak. O süreçleri bekliyoruz. Devamında da istifa mecburiyeti olmayanların değerlendirilebileceği tabloyla karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.

"SON KARARI KOMİSYON VERECEK"

Ak Parti’nin hummalı bir çalışma içerisinde olduğunu ve son kararı komisyonun vereceğini belirten Yavuz: "Partinin ilgili birimleri hummalı bir çalışma içinde. Sayın Cumhurbaşkanımız 'Karar veren komisyon oluşturuldu, buyurun' dediğinde, biz de bütün hazırlıklarımızla masada yerimizi alacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlık yaptığı o komisyon da son kararı verecek. O, tam ne zaman başlar bilmem; ama henüz başlamadı. Sayın Cumhurbaşkanımız da 'Hele bir istifa süreci, 1 Aralık geçsin; ondan sonra bakacağız' dediler. Muhtemelen ondan sonraki bir tarihte başlayacak" ifadelerini kullandı.

Temayül Heyecanı

ELAZIĞ’DA TEMAYÜL HEYECANI

81 ilde eş zamanlı yürütülen temayül heyecanı Elazığ’da da yaşandı. Yakup Kılıç Spor Salonu’nda saat 10.00’da başlayan oy verme işlemleri 16.00 itibariyle tamamlandı. Teşkilat mensupları, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak seçimler için, Ak Parti Seçim İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan yazılımıyla elektronik bir şekilde oy verme işlemlerini gerçekleştirdi.

Temayül oylaması Ak Parti MKYK Üyesi Orhan Karasayar başkanlığında ve Elazığ il teşkilatının koordinasyonunda gerçekleşirken Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer ve Gençlik Kolları MKYK Üyesi Furkan Topaloğlu komisyon üyeleri olarak görev yaptı.

Temayül Heyecanı

BAŞKAN YILDIRIM: “TEMAYÜL ÖNEMLİ BİR KRİTER AMA TEK KRİTER DEĞİL”

Elazığ’da gerçekleştirilen temayül için değerlendirmelerde bulunan Ak Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, “Temayül sürecimizi gayet güzel bir şekilde tamamladık. Temayül aday adayların belirlenmesinde önemli bir kriter ama tek kriter değil. Dijital ortamında yapılan bu seçimde birçok şaibenin önüne geçilmiş oluyor. Direkt komisyon başkanının ve genel başkanın sistemlerine düşüyor. Bizler, milletvekilleri ve aday adayları bilmiyor, belki de komisyonun diğer üyeleri de bilmiyor. Oy verme işlemi tamamlandığı zaman Cumhurbaşkanımız anında temayül sonuçlarını görebiliyor. Yapılan temayülün bu şekilde olması çok sağlıklı. Tüm aday adaylarımız için sürecin hayırlı olması temennisinde bulunuyorum” şeklinde konuştu.

Temayül Heyecanı

MİLLETVEKİLİ ÖZER: “SİSTEMİMİZ GAYET GÜZEL BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR

Ak Parti tarafından Elazığ’da gerçekleştirilecek temayül için görevlendirilen ve Temayül Komisyon Üyesi olarak görev yapan Ak Parti 28. Dönem Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer ise Hakimiyet’e yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Daha önce uzun yıllar teşkilatta görev yaptım. Bugün de Genel Merkez Seçim İşleri tarafından Elazığ’da temayül yoklaması için görevlendirilmiş bulunmaktayım. Elazığ çok güzel bir şehir, uçaktan bakarken Konya’ya benzettim. İnsanı da kendisi de güzel bir şehir. Temayül için il yönetimimiz gayet güzel bir çalışma yapmış, her şey yerli yerinde. Sistemimiz gayet güzel çalışıyor. Şu ana kadar da bütün süreç doğru bir şekilde ilerliyor. Yerel yönetimlerde belirli süreç başladı ve bundan sonra hızlı bir şekilde devam edecek. Şu anda adayların aday adaylıkların belirlenmesi aşamasındayız. Şu anda ülkenin her ilinde eş zamanlı olarak dijital ortamda temayül yoklaması yapılıyor. Türkiye’de bunu yapabilen tek partiyiz. Burada oy kullanacak herkes, bütün Türkiye ile aynı şekilde oy kullanıyor. Burada kullanılan oylar dijital ortamda genel merkezde sistemimize düşecek ve bunu Sayın Cumhurbaşkanımız ve Yerel Yönetimler Başkanımız değerlendirebilecek. Tabi adaylık sadece temayüllerle belirlenmeyecek. Ama Temayüller de belirlenme sürecinin bir parçası olacak.  Sürecin ülkemiz ve Elazığ adına hayırla sonuçlanması temennisi ile tüm aday adaylarına başarılar diliyorum.”

Temayül Heyecanı

TAN: “788 KİŞİ OY KULLANDI”

2024 Yerel seçimleri için Ak Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı olarak görevlendirilen Kemal Tan ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Önceki seçimlerde ilçeler de şehir merkezi için oy kullanıyordu ama bu seçimde Genel Merkez’den gelen talimatla ilçeler sadece kendi içinde başkan adayını seçebiliyor. Saat 10 itibariyle temayül yoklamamız talep görmeye başladı ve saat 16.00’da tamamlandı. Bizler tedbirlerimizi aldık, üst düzey güvenliğimizi sağladık. İlçelerimizi saatlere böldük peyderpey alıyoruz o yüzden bir yığılmanın oluşması söz konusu değil. Şuan gayet sakin ve düzenli bir şekilde devam ediyor, sulh çerçevesinde bitireceğiz inşallah. İlçeler dahil 20 belediyemiz için  788 kişi oy kullanacak bunun 271 kişisi Elazığ Belediyesi için kullanacak. Sürecin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Temayül Heyecanı

BAŞKAN KÜRÜM: “ÇOK CİDDİ VE TİTİZ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR”

Ak Parti Elazığ Gençlik Kolları Başkanı Emre Burak Kürüm ise muhabirimiz Tamer Ören’e yaptığı açıklamada Ak Parti Elazığ İl Teşkilatı’nn temayül için ciddi bir çalışma yürüttüğünü belirterek: “Ak Parti’mizin 17 seçimi başarıyla bitirdiği, 18’incisine gümbür gümbür hazırlandığı bir dönemin içerisindeyiz. Teşkilat temayülleri de Ak Parti için çok kıymetli bir müessese. Hamdolsun il teşkilatımız da bu anlamda çok titiz ve ciddi bir çalışma yürüttü. İnşallah bugün temayül yoklamamızı kazasız belasız atlatıp, genel merkezimize devredeceğiz. Ondan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız ve kıymetli heyeti bu anlamda gerekli çalışmaları yapıp, Elazığ’ımıza adayımızı gönderecekler ve biz de seçim çalışmalarını son sürat devam ettireceğiz. Bu süreci hem il belediye başkan aday adaylarımıza hem de ilçe belediye başkan aday adaylarımıza hem de belde belediye başkan aday adaylarımıza hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasında bulundu.

Temayül Heyecanı

TEMAYÜL HAKKINDA

Ak Parti’de artık bir klasik haline gelen temayül oylamaları dünyada eşine az rastlanan  bir sistem ve ciddiyetle tamamlanıyor. Günümüzde artık elektronik olarak gerçekleştirilen bu oy verme işlemi anlık olarak Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görülebiliyor. Daha çok diğer partilerin ön seçim sistemiyle karıştırılan bu sistem ön seçimden farklı olarak tek kriter değil. Sonuçların kamuoyuna veya teşkilat mensuplarına açıklanmamasının en büyük nedeni de bu. Parti yönetimi temayül sonuçlarının açıklanmasıyla temayülden birinci çıkan aday adaylarının kesin olarak algılanmaması için sonuçların kamuoyuna açıklanması yöntemini uzun bir süre önce durdu. Bilindiği üzere Ak Parti’de adayların belirlenmesi için birçok kriter var ve temayül de bunlardan biri. Temayül oylaması, başkanlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı Ak Parti aday belirleme komisyonunun karar verme sürecine etki eden doğal ve etkili bir veri sunuyor. 

Temayül Heyecanı

KİMLER OY KULLANDI?

Ak Parti’nin büyükşehir olmayan illerde temayül oylamalarında oy verebilecek kademeler şu şekilde:
1) Parti Üyeliği devam eden Genel Merkez Parti Kurucu Üyeleri (İkamet ettiği ilde)
2) İl Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri (Asıl)
3) İl Disiplin Kurulu Başkan ve Üyeleri (Asıl)
4) İl Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu Başkan ve Üyeleri (Asıl)
5) İl Kadın Kolları Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri (Asıl)
6) İl Gençlik Kolları Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri (Asıl)
7) Parti Üyeliği devam eden ve aday adayı olmayan geçmiş dönem İl Başkanları (En son görev yapmış oldukları ilde)
8) Merkez İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri (Asıl)
9) Merkez İlçe Belediye Meclis Üyeleri
10) Merkez İlçe İl Genel Meclis Üyeleri
11) Merkez İlçeye Bağlı Belde Başkanları (3 Kademe)
12) Merkez ilçeye Bağlı Belde Belediye Başkanları
13) Merkez İlçe Mahalle başkanları (Ana kademe)
14) Parti Üyeliği devam eden ve aday adayı olmayan geçmiş dönem Merkez İlçe Başkanları 
15) Parti Üyeliği devam eden ve aday adayı olmayan 22, 23, 24, 25, 26 ve 27. dönem 
Milletvekilleri (En son seçilmiş oldukları ilde)

Temayül Heyecanı

OY VERME İŞLEMİNDE MEVCUT BELEDİYE BAŞKANI HAKKINDA SORULAN SORULAR İSE ŞU ŞEKİLDEYDİ:

1- Belediye Hizmetleri Yönünden Nasıl Buluyorsunuz?
2- Halkla İlişkiler Yönünden Nasıl Buluyorsunuz?
3- Teşkilat İlişkileri Yönünden Nasıl Buluyorsunuz?
4- Partimizin İlke ve Değerleri Açısından Nasıl Buluyorsunuz?
5- Belediye Başkanının Yeniden Aday Gösterilmesini İster misiniz?

EN FAZLA KAÇ ADAY ADAYI LİSTEYE YAZILABİLİR

Oy verme işleminde tercih sırası dikkate alınmak üzere oy verecek kişilerden en az 1 en fazla 3 isim yazması da isteniyor. Soru ise şu şekilde: Partimizden kimi Belediye Başkanı olarak görmek istiyorsunuz?

SAĞLIKLI BİR TEMAYÜL OLDU

Temayül yoklamasında oy kullanan teşkilat mensupları ile belediye başkan aday adayları, temayül oylamasının gerçekleştirileceği teknik sisteminin çok güzel ve hızlı çalıştığını, oy vermeye giden teşkilat mensubunun önce kimlikle manyetik okuma kartını aldığını daha sonra tek başına kabine girerek oyunu sağlıklı bir şekilde kullandıklarını dile getirdiler.