Tema'dan Gol

Türkiye'de orman yangınlarının etkili olmasıyla birlikte fidan bağışı kampanyası başlatan TEMA Vakfı'nın, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde çok sayıda HES Barajı inşa den, Kaz Dağlarında altın arayarak doğaya zarar verdiği iddiası ile tepki çeken birçok firmanın bağışını reddetmiş.

Tema'dan  Gol
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bireysel bağışların yanında kurumsal bağışlar da alındığı kampanyada bazı şirketlerin bağışları ise  geri çevrildi. Bunların içinde çok sayıda kamu ihalesi alan ve çevreye zarar verdiği iddia edilen  Cengiz Holding’in de bulunduğu öğrenildi. Cengiz Holding'in 50 bin fidanlık, yani 500 bin TL bağışta bulunmak istediği öğrenildi. Vakıf, reddettikleri şirketlerin ismini açıklamazken, bağış kabul edilirken şirketlerin doğaya verdiği etkinin dikkate alındığını belirtiyor.

Cengiz Holding, bu kararla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bildiğiniz gibi iki haftadır, Türkiye'nin farklı bölgelerinde ormanlık alanlarda çıkan yangınlara karşı ülke olarak büyük bir mücadele veriyoruz. Bizim de bu yangın nedeniyle içimiz yanıyor; tüm Türkiye gibi büyük üzüntü içindeyiz. Yangın süresince gerek devlet kurumlarıyla gerekse sivil toplum kuruluşlarıyla çok yakın çalıştık. Bu kapsamda her konuda desteklerimizi yapıyoruz; yapmaya da devam edeceğiz. Böyle bir ortamda; Türkiye'nin her yanı yangınla çevriliyken TEMA'nın bizim bağışımızla ilgili yaptığı açıklamayı kamuoyunun takdirine bırakıyoruz." 

TEMA, bu tavrıyla çok doğru bir hareket yapmıştır. Her ne kadar burada hedef doğaya zarar veren firmalar olsa da asıl hedef, HES, altın arama ve doğayı hoyratça kullanılmasına kapı aralayan hükümettir.

GES gibi bedava bir enerji varken güzelim coğrafyaları yok eden ve doğanın dengesini bozan HES barajı yapmanın hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Enerji ya da farklı maden kaynakları için geleceğimizin karartılmasıyla sonuçlanan bu tür olaylar  mazur görülemez.

TEMA, bu tavrıyla oldukça anlamlı ve dikkat çeken bir farkındalık ortaya koymuş ve doğaya zarar veren firmalara; “Sizin bağışınız bile kabul edilmez” diyerek ağaç ve orman üzerinden günah çıkarmak isteyenlerin elinden bu fırsatı almıştır.