Tekstil Sektöründe Hedef 5 Bin İstihdam

Son üç yıllık dönemde Elazığ Organize Sanayi Bölgesinde entegre yatırımlarla dikkat çeken tekstil sektöründe yer alan firma yöneticileri ve paydaşlar Elazığ TSO'nun organizasyonu ile bir araya getirildi. Yaklaşık üç saat süren ve tüm tarafların söz aldığı istişare toplantısında sektörün yılsonuna kadarki istihdam hedefi 5 bin olarak belirlenirken, Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) sekreterliğinde sektörün sorunlarının takip ve çözümü için bir komisyon kurulması kararlaştırıldı…

Tekstil Sektöründe Hedef 5 Bin İstihdam
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM

Son yıllarda Elazığ OSB’de kurulan ve yatırım büyüklükleri ve istihdam kapasiteleriyle dikkat çeken tekstil yatırımlarının sorun ve talepleri Elazığ TSO Konferans Salonunda geniş bir katılımla masaya yatırıldı.  Moderatörlüğünü Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan’ın yaptığı “Elazığ’da Tekstil Sektörünün İstihdam Sorunu ve Verimliliği Artırma” konulu istişare toplantısına, İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk, İş Kur İl Müdürü Abdullah Balcı, FKA Genel Sekreteri Dr. A.Vahap Yoğunlu, Elazığ TSO Meclis Başkan Vekili Veli Aksu, Elazığ TSO 4. Meslek Komite Başkanı Ayşegül Metin, OSB Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Oğuz Yakut, STK Başkan ve Yöneticileri, tekstil sektörü temsilcileri, Elazığ TSO Akademik Danışmanları, Elazığ TSO profesyonelleri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Fırat Üniversitesi OSB Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyeleri katılım sağladı.

TEKSTİL, İSTİHDAMDA LOKOMOTİF OLACAK

Toplantının açılış konuşmasını yapan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, ülkemiz ihracatında ve istihdamında tekstilin çok önde gelen bir sektör olduğun belirterek, Elazığ’ın da bu alanda özellikle son üç yıllık dönemde çok önemli gelişmeler gösterdiğini kaydetti. Arslan konuşmasında “Tekstil sektörü iş dünyasında özellikle oluşturduğu yüksek katma değer, yüksek istihdam ve ihracat rakamlarıyla ülkemizin vazgeçilmez lokomotif sektörlerinden. Elazığ’ımızda geçtiğimiz son 3 yılda çok ciddi yatırım alarak büyük işletmelere ev sahipliği yapan ve yüksek miktarda istihdam oluşturmaya başlayan çok önemli bir alan oldu. Yatırımlarını tamamlayıp üretime geçen tesislerimizle, yatırımı devam eden ve yatırımın belirli bölümlerini tamamlayarak kısmen üretime geçen işletmelerimiz hem ilimiz ekonomisine hem de istihdamına çok önemli değer katmaya başlamıştır. 

Sektör temsilcilerimizle yaptığımız istişare toplantılarında özellikle ara eleman noktasında sorunların yaşandığını ve ilimizin çok yoğun işsizliğine rağmen bu konunun niçin yaşandığını tüm tarafların katılımı ile bugün masaya yatırmak istedik. 

Bugün aramızda olan yaklaşık 10 ayrı tekstil yatırımı temsilcimizin istihdam potansiyeline baktığımızda yatırımların tamamlanması ile birlikte yaklaşık 20 binleri buluyor. 
Bu sayı Elazığ için çok değerli. Çünkü İş Kur İl Müdürlüğümüz tarafından verilen bilgilerde ilimizde 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde yaklaşık 30 bin civarında bir iş arayışı başvurusu olduğunu görmekteyiz. Bu yoğun nüfusun çok büyük bir bölümünün sadece tekstil sektöründe eritilebileceğini görüyoruz. Bir yandan bakıyoruz, işsizlik ve iş arayanlar var, diğer yandan bu iş arayanların çalışabileceği alanlar ve entegre tesisler mevcut, devlet destekleri ve kurs imkanları söz konusu ama sorun devam ediyor. 

Bu tezadın ortadan kaldırılması bizlerin sorumluluğunda. Bugün tüm taraflar bu salonda yer alıyor. Yılsonuna kadar sektörün 5 bin istihdam ile lokomotif olması için Fırat Kalkınma Ajansımızın başkanlığında bir çalışma komisyonu kurulması ve süreçlerin tümünün tarafların da katılımı ile yönetilmesi çok değerli olacaktır. Ben bu düşüncelerle, toplantıya katılım sağlayan tüm kurumlarımıza, STK’larımıza, Eğitim Kurumlarımıza, sektör temsilcilerimize ve tarafların tümüne en kalbi teşekkürlerimle saygılarımı sunuyorum” değerlendirmesinde bulundu.  

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ VE KURUMLAR GÖRÜŞLERİNİ BİLDİRDİLER

Toplantıya katılan tüm taraflar ve sektör temsilcileri sektörün hedeflenen istihdam kapasitesine ulaşması ve hem kurumsal kapasitenin hem de devlet desteklerinin sonuna kadar kullanılarak ortak hareket edilmesi hususunda ortak görüşlerini dile getirdiler. Toplantı sonunda Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği koordinasyonunda bir çalışma komisyonu kurularak toplantıda gündeme getirilen tüm hususların takibinin yapılarak gerekli koordinasyonların sağlanması kararlaştırıldı.