Tehlikenin Boyutu Vahim!

By lock 2014 – 2015 yılları arası Google Play ve Itunes ten rahatlıkla indirilebilen bir uygulamaydı

Tehlikenin Boyutu Vahim!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

By lock 2014 – 2015 yılları arası Google Play ve Itunes ten rahatlıkla indirilebilen bir uygulamaydı. Whatsapp veya Tango uygulamalarının şifreli yazışma gerçekleştirebilen versiyonudur denilebilir. Son zamanlarda malum olaylardan sonra ismini sıkça duyduğumuz by lock şifreli mesajlaşma özellikle terör örgütleri için iletişim yolu olarak kullanılmaktadır. Hal böyle olunca yaşanan olumsuzlukların mümessili elbette iletişim araçların kontrolünün yapılamamasıdır.

Kriptolu bir şekilde iletişim gerçekleştirebilen uygulamalar erişe birliğini de zorlaştırmaktadır. Bu sebeple Fetö terör örgütü tarafından tercih edilen by lock uygulaması hakkında incelemelerin devam edeceği aşikâr. Bu uygulama halka açık ve her kesimin rahatlıkça erişebileceği bir uygulama olması ise işin mahiyetini biraz zorlayacak gibi duruyor.

Kriptolu özelliği ile ücretsiz olarak yurtiçi ve yurtdışı görüşmeleri yapabilmeyi sağlayan anlık mesajlaşma uygulaması özelliği ve bu konuda desteklemesi olası tehlikelerin boyutunu oluşturmaktadır. ByLock uygulaması kriptoyu çözüyor ve daha önce yapılan tüm işlemleri siliyor. Böylece güvenli iletişim sağlanmış oluyor.

Whatsapp uygulamasını sanırım kullanmayanımız yoktur. Dikkat ettiyseniz son zamanlarda uçtan uca bir şifreleme bırakılmıştır. Akılları karıştıran bu olayı mercek altına alındığını biliyorum. Kaldı ki bu uygulama ile 15 Temmuz gecesi darbeciler aralarında iletişimi Whatsapp üzerinden yaptılar.  Yani ByLock uygulaması öğrenildiğinde Whatsapp üzerinden uçtan uca şifreleme başlandı. Bu manidar konuyu elbette ülkemizin istihbarat birimleri inceleme altına almışlardır. Yine dikkat edilmelidir ki ByLock’un da Whatsapp’ın da sunucuları yurt dışındadır.

Sonuç olarak istihbaratın zorlaştırdığı bu vahim durum karşısında sadece ‘elden bir şey gelmez’ ibaresi yerine çözüm odaklı çalışılmalıdır. Bu ve buna benzer sitemleri çözecek bilim uzmanlarının ülkemizde olmaması gibi bir şey söylenemez. Bilim insanları; bilimin tüm alanlarında araştırmalar yaparlar. Onlar olaylar hakkında soru soran ve bu soruları sistematik olarak cevaplama yoluna giden insanlardır. Bundan sonraki süreçte istihbarat birimlerin şekillenmesi ve kalifiyeli personelin ön plana alınması kanısındayım. Tehlike bitti denilmediğine göre işin ciddiyetini daha da aratılmalıdır vesselam…