Taşdemir:' Tüm Zorluklara Rağmen Ben Galip Geldim'
Başak MERAL GÜNDÜZ/Akondroplazi hastası 22 yaşında olan Aslıhan Taşdemir, hastalığını ve tedavi sürecini bizlere anlattı.
BİRŞEYLERİN YOLUNDA GİTMEDİĞİNİN FARKINA OKUL ÇAĞINDA VARDIM
Aslıhan Taşdemir,”FGFR3 genindeki bozukluklardan kaynaklanan bir cücelik tipi’dir.Hastalığımın ilk belirtisi 5 yaşında ailem tarafından gelişimimdeki gerilikten fark edilmiş. Birçok fizik tedavi, medikal ortopedik aparatlar kullanarak ve belirli ameliyatlar geçirerek kendi ayaklarımın üzerinde nispeten de olsa durabildim. Bir şeylerin yolunda gitmediğinin farkına okul çağında vardım. Okul çağına geldiğimde kendime olan güvenim azalmıştı, özellikle fiziksel hareket gerektiren oyunlara katılmıyor, teneffüslere çıkmak istemiyordum. Öğretmenimin bu konuda bazı yerlerde olumlu ayrıştırma yapması bazense tepkisizliği beni çok farklı ve mutsuz hissettiriyordu. Bir arkadaşım sırf benimle dışarı çıkmamak için bedensel engelimi öne sürmüştü.
O beni engelim için sevmiyordu. “Peki ya ben?”, “ Ben seviyor muydum kendi bedenimi?”, “ Beni ben yapan sağlıklı bir beden miydi?”, “ Ben sadece bir bedenden ibaret miydim?”diye düşünmeye başladım”dedi.
İNSANLARIN SANA YÖNELTTİKLERİ “FARKLISIN”BAKIŞINI İLK FARK ETTİĞİNDE NE HİSSETTİN?
Aslıhan Taşdemir,”Farklı bir bedene sahip olduğumu düşünenler oldu elbette. Çocukların bu konuda yetişkinlere oranla daha az kırıcı olduğunu düşünüyorum. 4-5 yaşlarında direkt gelip, ‘’sen neden böylesin?’’ diye soruyorlardı. Fakat yetişkinler ve yetişkinlerin kalıp yargıları beni daha çok yordu . Bu konuda aile çok büyük etmen. Annemin tedavi dönemindeki çaresizliği canımı kendimden daha çok yakıyordu diyebilirim.”dedi.
HASTALIĞINI KABULLENME VE BU HASTALIĞIN SENİ EKSİK BİRİ YAPMADIĞINI FARK ETME SÜRECİNDE EN BÜYÜK DEKTEKÇİN KİM OLDU VE BU SÜREÇTE SENİ MOTİVE EDEN BAŞKA ŞEYLER VAR MIYDI?
Taşdemir,”Ailemin desteği beni motive eden en önemli şeydi. Beni hiç sınırlandırmadılar. Yapamazsın yoktu bizim evde hiç. Daha sonra süreç destekçim Bigem Hoca ile tanıştım. Onun desteği ve teknikleri ile öncelikle 22 yıldır odamdan çıkmayan ben 15.000 kişinin olduğu Burak Bulut –Kurtuluş Kuş Konserini en önden izledim 250 kişilik tiyatro oyununda sahneye çıktım. Güçlü olduğumu o kadar hissettirdiler ki tüm zorluklara rağmen ben galip geldim bu savaşta”dedi.
ENGELİNİN YARATTIĞI ZORLUKLARLA NASIL BAŞA ÇIKTIN?NE YAPACAĞINI NE YAPMAK İSTEDİĞİNİ BİLİYOR MUYDUN?
Aslıhan Taşdemir,”Halının altına süpürdüm epey bir zamana kadar bilmiyordum çünkü. Bilinçsiz ailelerin çocukları sizi incitiyor. Öğretmenler bu konuda çok fazla inisiyatif kullanıyorlar ve olumlu ayrıştırmaya yol açabiliyorlar. Bir süre sonra sende kendine ‘sen busun kabul et ‘ diyorsun ..Tam bu cümleyi kurduğum anda Bigem Hoca ‘ Hayır sen bu değilsin ‘ dedi .Herkesin hayatında bir dönüm noktası var hep buna inandım . Bu bazen bir kayıpla bazen bir kişiyi tanımakla bazense okuduğun bir kitap cümlesinde ..Benim dönüm noktam ‘ Hayır sen bu değilsin ‘ cümlesi oldu. Kısacası Bigem Hocam oldu.3 Ayda 22 yıllık gelişimi yaşadım”dedi.
BUNDAN SONRA Kİ SÜREÇTE NE YAPMAYI PLANLIYORSUN?
Taşdemir,”Öncelikle çok zor karar verdiğim bir ameliyat süreci daha beni bekliyor ..2.Kez ilizarov ameliyatına gireceğim. Bu ameliyatlaortalama 12-15 cm uzama elde ediliyor. 2 yıllık zorlu bir süreç beni bekliyor. Bu süreçte Kpss ve Üniversite sınavı hazırlık sürecim bulunuyor. Psikolojik destekçim Bigem Hocam ,ailem,doktorum,fizik tedavi sürecim ve sevdiklerim ile birlikte savaşın kazananı ortada.
Ben sadece bir bedenden ibaret miydim?” sorularına yanıt ararken kendimi keşfettim; düşüncelerim, tercihlerim ve önemlisi de dünyaya olan merhametim bedenimden çok daha önemliydi.
Sorularıma yanıt buluyor, yanıt buldukça kendimi, engelimi seviyordum ve hala seviyorum. Şanslıydım, şanslıyım. Ayağa kalktım, dimdik durdum ve engelimin bana sağladığı tüm güzellikleri sevdim, seviyorum, hayallerimi gerçekleştiriyorum. Ben aslında sizin gibi biriyim öyle değil mi?”dedi.