Tarımın Zor Yılı

Yaşanan kuraklık, Uluova'nın susuzluğu, Kuzova'ya verilecek suyun maliyeti, mazot, gübre, ilaç ve tohumda yaşanan aşırı fiyat artışları, çiftçiler gibi ziraat odalarını da kaygılandırıyor

Tarımın Zor Yılı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Pandemi döneminde önemi ve stratejik değeri bir kez daha anlaşılan tarımsal üretim ve gıda konusunda yaşanan olumsuzluklar, çiftçilerimiz kadar ziraat odalarımızı da kaygılandırmış durumda.

SORUN BELLİ, ÇÖZÜM İSTİYORUZ
Üretim yapan ve şehrin ekonomik kalkınmasına katkı sunan Ziraat Odaları, duruma dikkat çekmek ve önlemler alınmasını talep etmek amacıyla bir araya geldiler.

Zor bir dönem geçiren çiftçilerin sesi olan il ve ilçe ziraat Odası’nın başkanları bir araya gelerek hem çiftçilerin sıkıntılarını hem de çözüm önerilerini dile getirdiler. 

Haber

DESTEKLER YETERSİZ
Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, 2022 yılının daha zor bir yıl olacağını belirterek, yem, gübre, mazot gibi girdi fiyatlarının düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Zilayaz, çiftçilere verilen desteklerin yetersiz olduğunu, maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi. 

HACIOĞULLARI: “2022, ÇOK ZOR GEÇECEK”
Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğlulları da 2022 yılında yaşanacak olumsuzluklara da dikkat çekerek şunları söyledi: “2021 ile kıyaslarsak 2022 bir hayli zor geçecek. İnşallah biz yağmur ve bereket bekliyoruz. Allah’ın izni ile de olacak. Umudumuzu kesmiyoruz” dedi. 
Başkan Hacıoğulları, köylülerin şehirlere göçünün önüne geçilmesi amacıyla, üreticiye destek verilmesi, sigorta primlerinin karşılanması gerektiğini vurguladı.

Haber

KONUNUN CİDDİYETİ HALA ANLAŞILAMADI
Pandemi dönemi ve sonrasında üretim ve tedarik zincirinde yaşanan sorunlar sebebiyle gıda ürünlerine ulaşmada yaşanan sıkıntılar yanında, arz talep dengesinin bozulma sonucu oluşan aşırı fiyat artışlarının yaşandığı tarım sektörünün sorunlarının başta Tarım ve Orman bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlarca yeterince anlaşılamamış olduğu görülüyor.

Haber

ÇİFTÇİ, EKMEYİ DÜŞÜNMÜYOR
Tarımsal üretimin en önemli girdileri olan mazot, gübre, zirai ilaç, sulama, tohum gibi ürünlere son bir yılda yapılan ve yüzde 400’ü bulan zamlar sonunda çiftçinin ektiği üründen para kazanmasının mümkün olmadığını dile getiren uzmanlar, bu şartlarda ekim yapmamak daha karlı olarak görüldüğü için tarlaların boş kalacağını ve böylelikle gıda konusunda dışa bağımlı hale geleceğimizi dile getiriyorlar.

KUZOVA ÇİFTÇİSİ UYARILMIŞTI
2022 yılında ekim yapacak olan çiftçilerimiz, artan girdi maliyetleri konusunda endişe yaşarken DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, Kuzova sulama projesi alanına giren köy muhtarlarına bir yazı göndererek, sulamada kullanılan elektrik maliyetlerinin de hesap edilerek çiftçilerin ona göre ekim yapıp yapmamaları konusunu iyi düşünmeleri gerektiği ve buna göre planlama yapmalarını istemişti. 

DSİ’nin   bu yazının, köylülere, “elektik pahalı, ekim yapmayı düşünüyorsanız bu bedeli ödeyeceğinizi hesaba katın” anlamında caydırıcı bir yazı olduğunu iddia eden uzmanlar, bu konuda siyasilerin çözüm üretmeleri gerektiğini dile getiriyorlar.

Haber

SÜTLÜK HAYVANLAR SATILIYOR
Son aylarda yaşanan zamlardan hayvan yemleri de etkilenmiş ve sütlük hayvanların yemlerinde yüzde 300’lere yaklaşan bir zam yapılmıştı.
Pahalı yem alarak sütü pahalı satmak isteyen üreticilerin, süt talebinde aşırı düşüş yaşanması ve sütlerini satamamaları sebebiyle hayvanlarını sattıklarını dile getiren uzmanlar, bu durumun ilerde ciddi sorunlara neden olacağını ve hazır sütlere mahkûm olunacağını ifade ediyorlar.

PARAMIZ OLSA BİLE ULAŞILAMAYACAK
Tarım ve Hayvancılık alanında yaşanan bu sorunların önümüzdeki yıllarda büyük krize sebep olacağını, çok pahalı olsa bile gıda ürünlerine ulaşmada ciddi sıkıntılar yaşanacağını dile getiren uzmanlar, devletin bu konuyu birinci öncelikleri arasına alarak destekleme paketlerini artırmaları gerektiğini ifade ediyorlar.