Tarımda Altın Yıllar

Tarım Ve Orman Bakan Yardımcısı Hemşerimiz Mehmet Hadi Tunç'un özel girişimleri ile şehrimiz tarım ve hayvancılıkta altın yıllarını yaşıyor

Tarımda Altın Yıllar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yıllarda en stratejik bir konuma yükselen Tarım ve Hayvancılık alanında ülkemizde önemli gelişmeler yaşanırken, 2020 yılı içerisinde ilimizde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından birçok başarılı çalışmaya imza atıldı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç’un gayretleri ve hayata geçirdiği projeleri ile 2020 yılı şehrimiz için tarımda altın yıllar olarak gerçekleşti.

2021 yılında hayata geçirilecek projelerle de Tarım ve Hayvancılık alanında önemli bir potansiyele sahip ilimizde yeni hedeflere ulaşılmış olacak.

ELAZIĞ ÇİFTÇİSİNE 5.4 MİLYON TL BİTKİSEL ÜRETİM DESTEĞİ
Her alanda ilimiz çiftçisine katkı sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında yürütülen projeler kapsamında Elazığ çiftçisine 5,4 milyon TL ödenek sağladı.

İlimizde Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi ile Sivrice İlçesinde Beyaz Nohut Projesi ve Keban Meyvecilik Projeleri yürütüldü.

Ayrıca Itri Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Elazığlı çiftçilerimize 8 bin TL destek sağlandı.

TARIM ARAZİLERİ KORUNDU
İlimizin 2014 yılında Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı (ÇATAK) kapsamına alınması ile birlikte  sadece 2020 yılında 248 üreticimize yaklaşık 12 bin dekar alan için 1,2 milyon TL destekleme ödemesi gerçekleştirildi.

SERA YATIRIMLARINA DESTEK
Elazığ Merkez’de yaklaşık Bin 300 dekar proje alanında seracılık altyapı çalışmalarına yönelik fizibilite etütleri, altyapı projelerinin hazırlanması ve altyapı maliyetleri için gereken bütçenin ortaya çıkarılması çalışmalarında kullanılmak üzere 431 bin TL ödenek sağlandı.

Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi için 2020 yılında ilimize 1 milyon 600 bin TL ödenek sağlanırken bu alanda 2021 yılında ise 600 bin TL ödenek sağlanması planlanmakta.

MERA ISLAH ÇALIŞMALARI
Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında ilimizde 2020 yılında toplam 7 bin 700 dekar alanda 4 mera ıslah ve amenajman projesinin uygulanmasına başlanıldı.  2021 yılında ise toplam 14 bin dekar alanda 3 mera ıslah ve amenajman projesinin çalışmalarının tamamlanması planlanıyor.

ORGANİK TARIMA BÜYÜK ÖNEMLİ DESTEK
Ülkemizde önemi her gün daha artan ve önemli bir talep yaşanan organik tarım alanındaki çalışmalarıyla da üreticinin yüzünü güldüren Tarım ve Orman Bakanlığı, Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında organik ürün numune izleme programı, eğitim ve yayım çalışmaları kapsamında ilimize 2020 yılında 70 bin TL ödenek gönderdi.  2021 yılı için ise aynı alanda 60 bin TL ödenek gönderilmesi planlanmış durumda.

2006 yılından bugüne kadar Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında toplam 543 bin TL ödenek sağlandı.

İYİ TARIM VE ÖRNEK KÖY UYGULAMASI
İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında 2020 yılında ilimizde  “Örnek Köy” projesi yürütüldü.  Ayrıca eğitim, yayım ve demonstrasyon çalışmaları yürütülen ilimizde,  2020 yılında 21 bin TL ödenek sağlanmış, 2021 yılı için ise (2021-2023) Kiraz ve Şeftalide İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesinin yürütülmesi kararlaştırıldı ve bu proje için  19 bin 500 TL ödenek tahsis edildi.

2017 yılından bugüne İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında ilimize toplam 177 bin 500 TL ödenek sağlandı.

YENİ PROJELER
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2021 yılı için Şubat ayı içerisinde Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne  “Çilek Kokulu Tarlalarda Organik  Tarımın  Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” (Proje Bütçesi 130 bin TL) ile “Elazığ İli Bağda Unlu Bite Karşı İyi Tarım Uygulamalarında Biyolojik Mücadele” (Proje Bütçesi 174 bin TL) sunuldu.

ÜRETİME DAYALI SOSYAL PROJE
İlimizde uygulanmak üzere Bakanlığa sunulan  “Çilek  Kokulu  Tarlalarda  Organik  Tarımın  Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” hem üretime hem de sosyal bir faydaya dayalı bir proje olarak takdir topluyor.

 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ İlinde meydana gelen deprem felaketinden etkilenen küçük aile işletmelerinin, yeniden tarıma kazandırılarak köyden kente göçün önlenmesi, kısıtlı olan tarım alanlarından maksimum düzeyde fayda sağlayarak kırsal kalkınmayı sağlamak, dar alanlardan yüksek gelir sağlayarak dar gelirli vatandaşların refah seviyesini yükseltmeyi amaçlayan bu örnek proje, Elazığ ilçe merkezi, Kuyulu köyü ile Sivrice İlçesi(Kürk) ve Maden ilçesinde (Gezin) çileğiyle ünlü ve  depremden zarar görmüş köylerde toplamda 10 çiftçi her biri 1 dekar alanda olmak üzere toplamda 10 dekar alanda organik çilek üretimi planlandı. Projenin süresi 2 yıl, bütçesi ise  130 bin TL olarak öngörüldü.

TARIMDA BİYOLOJİK MÜCADELE
Organik tarım yanında kimsayal mücadele yerine biyolojij mücadeleyi esas alan  “Elazığ İli Bağda Unlu Bite Karşı İyi Tarım Uygulamalarında Biyolojik Mücadele Projesi” ile  çevre insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretim yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlikle birlikte gıda güvenliğinin sağlanması, iç ve dış pazarda rekabet gücünün artırılması amaçlanıyor.

“İyi Tarım Uygulamaları Örnek Köy Projesi”nin ilimizin üzüm üretimi ile öne çıkan  Hoş ve Kıraç köylerinde 50 bağ üreticisi ile uygulanması planlanmış.

Proje, Elazığ Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından uygulanacak ve süresi bir yıl, bütçesi 174 bin TL olacak.

2021 YILINDA 16 YENİ PROJE
İlimiz tarım ve hayvancılığını geliştirmek amacıyla 2021 yılında; 4 milyon TL’si  Tarım ve Orman Bakanlığı, 5,1 milyon TL’si  ise yerel katkı olmak üzere toplam 9,1 milyon TL kaynak oluşturuldu. Ayrıca  bitkisel üretimi geliştirmek, mera ıslah etmek amacıyla da 16 yeni proje başlatılacak.

HAYVANCILIĞA 4.3 MİLYON DESTEK
İlimizin tarım ve hayvancılığının geliştirilmesine yönelik hazırlanan projelere her zaman destek veren ve her bir projeye talep edilen desteği veren Tarım ve Orman Bakan yardımcısı  hemşerimiz Mehmet Hadi Tunç, bakanlık tarafından 2020 yılında yürütülen projeler kapsamında Elazığ’da yetiştiricilik yapan çiftçilerimize 4,3 milyon TL ödenek sağlanmasını gerçekleştirdi.
DAP projesi kapsamında ilimizde, 19 üreticiye 18 adet gübre sıyırıcı, 18 adet süt sağım makinesi ve 19 adet yeni ahır/ağıl yapımına toplamda 3,3 milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirildi.

2021 yılında, Elazığ ilimizde proje kapsamında, 6 üretici 6 adet gübre sıyırıcı, 6 adet süt sağım makinesi ve 6 adet yeni ahır/ağıl yapımı için başvuru yapmış olup, toplamda 1 milyon yüz bin TL hibe ödemesi yapıldı. Ayrıca, 2021 yılı içinde DAP Hibe Projesi kapsamında büyükbaş ve küçükbaş işletmelerinin altyapılarının geliştirilmesi kapsamında yeni bir hibe kararı yürürlüğe girdiğinde Elazığ ili bu kapsamda değerlendirilerek en üst seviye desteği alacak.

ÇİFTÇİYE EKİPMAN DESTEĞİ
Damızlık Koç Teke Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında 2020 yılında, ilimizde inşaat, makine alet-ekipman ve hayvan alımı desteklemeleri tamamlandı. Bu kapsamda 115 üreticimize 500 baş koç için inşaat yatırımlarına 300 bin TL, makine alet-ekipman alımına 39 bin TL, hayvan alımına 500 bin TL olmak üzere toplamda 839 bin TL hibe ödemesi yapıldı.
2021 yılında 1.000  baş damızlık koç teke dağıtımı planlanmakta olup bu kapsamda yaklaşık 750 bin TL hibe desteği verilmesi planlandı. 

ET ÜRETİCİLERİ YALNIZ DEĞİL
Tarım ve Orman Bakanlığı, et üreticilerimize yönelik birçok projeyi de hayata geçirdi.

Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi için 2021 yılında Elazığ İli, proje kapsamına alındı  ve 2021 yılı proje bütçesinden ilimize 3 milyon 370 bin TL ödenek aktarımı yapıldı.
Ulusal Küçükbaş Islah Programı 2021 yılında Elazığ ilinde program kapsamında soy kütüğü kayıtları tutulmaya başlandı ve 1.000  baş Akkaraman, 1.000 baş Morkaraman koyunu destek kapsamına alındı.

Düve Alım Desteği kapsamında ilimizde, 5 yetiştiriciye 28 baş hayvan için 140 bin TL ödeme yapıldı.

2021 yılında, Elazığ ilimizde 2020/32 sayılı tebliğ kapsamında, bütçe imkânları çerçevesinde oluşturulan asil listesinden 23 yetiştiriciye  187 baş damızlık düve alımı için 975 bin TL destekleme ödemesi yapılması planlandı.

02.08.2021 tarihinden itibaren yedek listesinde yer alan 38 yetiştiricimize 386 baş damızlık düve alımı için 2 milyon 141 bin TL destekleme ödemesi yapılacak.

ARICILIK VE İPEK BÖCEKÇİLİĞİ ATILIM YAŞANDI
Tarım ve Orman Bakanlığı, Arıcılık ve İpekböcekçiliği projeleri kapsamında önemli çalışmaları hayata geçirdi.

2021 yılında Elazığ ilinin de dahil olduğu 81 ilimizde balın yanında katma değeri baldan daha yüksek diğer arı ürünlerinden (arı sütü, polen, propolis, arı ekmeği, arı zehri ve apilarnil) en az ikisini üretme taahhüdü veren arıcılara %50 hibe oranında 30 bin TL’ye kadar makine, alet- ekipman desteği verilecek.

İlimizde ipekböceği yetiştiriciliği yapacaklara %100 hibe oranında 120 bin TL ye kadar besleme evi, makine, alet-ekipman alımı ve dut bahçesi tesisi yatırımları için de destek verilecek.

TUNÇ: DESTEKLERİMİZ DEVAM EDECEK
İlimizin tarım ve hayvancılık alanında önemli bir potansiyel ve kaynağa sahip olduğuna dikkat çeken Tarım ve Orman bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, bakanlık olarak üretim yapan, şehir ve ülke ekonomisine katkı sunan ve alın terinin ve girişimciliğinin semeresini almak isteyen Elazığlı tüm çiftçilerimize ve yetiştiricilerimize yönelik  desteklerinin artarak devam edeceğini, her bir üreticinin en büyük destekçisinin bizzat kendisi ve bakanlığı olacağını ifade ederek 2020  yılı gibi 2021  yılının da tarımda Elazığ’ın altın yılları olacağını ifade etti.