Tarihi Öğretmen Evinde Son Durum Ne?

Elazığ'ın tarihi binalarından olan ve geçmiş dönemde Halkevi olarak hizmet veren Öğretmenevi'nin durumun ne olduğu merak ediliyor.

Tarihi Öğretmen Evinde Son Durum Ne?

2020 Elazığ Depremi ile 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından boşaltılan ve önce yıkım kararı alınan ardından Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından yıkılması durdurulan tarihi binanın ne olacağı bilinmezken, yapılan çalışmalar hakkında da her hangi bir açıklama yapılmaması kafaları karıştırıyor.

Duvarlarında çatlaklar oluştuğu için tahliye edilen öğretmenevi, 1933 yılında hizmete girdi. Devlet erkanının konuk edildiği binada, Atatürk de 17 Kasım 1937'de ağırlandı. 1952 yılından 1972 yılına kadar kız ilk öğretmen okulu, 1982 yılına kadar lise ve iki yıllık eğitim enstitüsü olarak kullanılan binanın, 1983 yılında 27 yatak kapasitesiyle öğretmenevi olarak açılışı yapıldı. Binaya 1991 yılında, ek olarak 3 katlı, 33 yatak kapasiteli ek bina da yapılarak yatak kapasitesi 60'a çıkartıldı.

Tarihi Öğretmen Evinde Son Durum Ne?

HALKEVİ OLARAK AÇILDI

Mevcut Öğretmenevi 1933 yılında Halkevi olarak inşa edildi.1952 yılından 1972 yılına kadar Kız Öğretmen Okulu,1972 yılından 1982 yılına kadar da Eğitim Enstitüsü ve Lise olarak kullanıldı.1983 yılında 27 yatak kapasitesi ile Öğretmenevi olarak açılışı yapıldı. O günden bu güne kadar da Elazığ’da öğretmenevi olarak hizmet veriyordu.24 Ocak tarihinde meydana gelen depremin ardından öğretmenevi aldığı hasar nedeniyle hizmet vermemeye başladı.

NEDEN BEKLENİLİYOR?

Teknik görevlilerinin incelemesi sonucu orta hasar tespiti yapılan binanın durumunu, kültür varlığı olarak tescilli olması nedeniyle Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne iletti. Bunun üzerine Kültür varlığı olarak tescilli olan binanın güçlendirilmesi yönünde bir karar verdi. Güçlendirme kararının ardından henüz bir çalışma yapılmaması ve kamuoyuna bir açıklama yapılmaması, proje de her hangi bir sorun mu var sorularını akıllara getirdi.