TARİHİ MADEN HÜKÜMET KONAĞI'NIN RESTORASYONUYLA İLGİLİ KAMUOYUNUN BİLMEDİĞİ YENİ BİR TALİMAT MI VAR?

Maden Belediyesi geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından ilçe gündemine dair bir açıklama yayımladı.

TARİHİ MADEN HÜKÜMET KONAĞI'NIN RESTORASYONUYLA İLGİLİ KAMUOYUNUN BİLMEDİĞİ YENİ BİR TALİMAT  MI VAR?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2017 Bakır Maden İçin Birlik Platformu ise Maden Belediyesi tarafından yapılan açıklama hakkında tespit, yorum, soru ve beklentilerini gündeme getirdi.

Platform, özellikle ilçede doğal olmayan heyelana neden olan hafriyatın ne zaman kaldırılacağı, ”Tarih’i Camii Kebir Cami’sinin Afet Bölgesi’nden alınıp uygun bir yere taşınması üzerinde durarak ilçe halkının kafasını karıştıran açıklamaya ilişkin bazı soruların yanıtlanmasını istedi.

Açıklamada şunlar ifade edildi,“ “28 Eylül 2020 tarihinde Elazığ Maden İlçe Belediyesi sosyal medya (Facebook) hesabından yapılmış olan ‘’İLÇE GÜNDEMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME’’ başlıklı açıklama konusunda, 2017 Bakır Maden İçin Birlik Platformu’nun tespit, yorum, soru ve beklentileri aşağıda sıralanmıştır. Söz konusu bilgilendirme notunda doğal olmayan heyelana neden olan hafriyatın ne zaman kaldırılacağı ve binlerce yıllık tarihe sahip Maden İlçesinin bu felaketten nasıl kurtarılacağı konusunda herhangi bir plan, bilgi ve/veya açıklama bulunmamaktadır. Maden İlçe merkezi ve burada yaşayan insanların can ve mal güvenliğinin öncelikli olarak sağlanması amacıyla, doğal olmayan heyelanın neden olduğu hafriyat ve olası toprak kaymasını engellemek için güvenlik amacıyla bir istinat duvarının yapılmamış olması ve hatta bu konuda Maden Belediye’sinin yetkili kurumlara herhangi bir başvuru dahi yapmamış olması manidardır.

Söz konusu Maden Belediyesi bilgilendirme notunda DOĞAL OLMAYAN HEYELAN nedeniyle hasar gören ev ve işyerlerinin yerine yenilerinin yapımı ‘’ 18 ay geciktirdiler!’’ denilerek işaret edilen kurum ve/veya şahısların isimlerinin, bilgi edinme yasası gereğince Maden Belediyesi tarafından kamuoyu ile paylaşmasını bekliyoruz.

Bilgilendirme notunun 5.maddesinde ”Tarihi Maden Hükümet Konağı’nın tahsisi Maden Kaymakamlığı’na yapılmış olup İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu tarafından bir an önce yapılması talimatı verildiği, ” belirtilmiştir. Bu cümlede, Sayın Bakanın 1 Şubat 2020 tarihinde Maden’i ziyareti sırasında Sayın Şaban Yürekli’nin ”Tarihi Maden Hükümet Konağı’nın restorasyonunu talep ediyoruz,” demesi üzerine Sayın Bakanın; ”Tamam restore edeceğiz,” açıklaması mı kastedilmektedir? Yoksa Sayın Bakanın Tarihi Maden Hükümet Konağı’nın restorasyonuyla ilgili kamuoyunun bilmediği yeni bir talimatı mı var?  Bilgilendirme notunun 8.maddesinde ”Tarih’i Camii Kebir Cami’sinin Afet Bölgesi’nden alınıp uygun bir yere taşınması için gerekli yazıyı Vakıflar Bölge Müdürü’nün ziyaret edilerek elden verildiği’’ belirtilmiştir.

Maden’de doğal olmayan heyelana neden olan ilgili firmanın ‘’yanlış depoladığı hafriyatın’’ kaldırması yönünde resmi kararlar var iken, Maden Belediyesinin yangından mal kaçırır gibi yaptığı başvurunun nedenini anlaşılmamıştır. Bu tarz bir başvuru Maden halkının onayı alınmadan yapılmamalıydı. Maden Belediyesinin bahse konu başvurusunu geri çekmesini talep etmekteyiz.  Maden Belediyesi söz konusu başvuruyu yapma yetkisini hangi yasa ve/veya kanundan almaktadır?

”TARİH’İ CAMİİ KEBİR CAMİ’SİNİN AFET BÖLGESİ’NDEN ALINIP UYGUN BİR YERE TAŞINMASI”

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne tahsisli olan tarihi Maden Camii Kebir Cami ve Minaresi 15 Eylül 2010 tarih ve 3318 sayılı kararla ”I. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillidir. Gerek tahsis yükümlülüğünden dolayı Vakıflar Genel Müdürlüğünün ve gerekse tescilli olmasından dolayı Diyarbakır Koruma Kurulunun taşıma talep ve/veya planları olmadığı halde, eğer varsa da ‘’olası heyelan riskinin ortadan kaldırılması amacıyla acil eylem planı yapılması” girişimi veya ‘’bu girişimin desteklenmesiyle sonucunu görerek hareket etmek’’ yerine; ”Tarih’i Camii Kebir Cami’sinin Afet Bölgesi’nden alınıp uygun bir yere taşınması için gerekli yazımızı Vakıflar Bölge Müdürü’nü ziyaret ederek elden verdik” açıklamanızla ilgili kurumları ve kamuoyunu yönlendirmekteki maksadınız nedir?