Suyunu Çıkarmayın!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın normalleşme açıklamasından sonra ilimizde başta hafta sonu yasakları olmak üzere lokanta ve kafelerin müşteri kabul etme yasakları kalktı. Bu dönemde önlemleri askıya alıp gerekli özeni göstermediğimizde vaka sayılarının artış ile birlikte yeniden yasaklı günlere döneceğimizi ifade eden uzmanlar, özellikle lokanta ve kafelerin kurallara harfiyen uyması gerektiğini belirtiyorlar.

Suyunu Çıkarmayın!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Daha önce kamuoyuna duyurulan 1 Mart’ta bazı adımların atılacağı haberinin ardından gerçekleştirilen kabine toplantısı, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Erdoğan, 3,5 saat süren toplantı sonrası normalleşme sürecinde alınan kararları açıkladı.

Açıklanan kurallar çerçevesinde orta risk gurubunda yer alan ilimizde gece 21.00 ile sabah 05.00 arası sokağa çıkma yasağı dışında tüm sınırlandırma ve yasaklar kalktı.

YASAKLAR YENİDEN GELEBİLİR
Özellikle lokanta, kafe, çay ocağı, spor tesisleri, düğünler ve STK kongrelerine getirilen serbestliğin bazı şart ve kurallara bağlandığını ifade eden uzmanlar, bu kurallara uyulmadığı takdirde vaka sayılarındaki artış sebebiyle yüksek risk gurubuna girerek yasakların yeniden geri gelebileceğine vurgu yapıyorlar.

NORMALLEŞME SÜRECİNDE NELER VAR?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, koronavirüste 'Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci' kararlarını açıklamasının ardından. İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine "Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirler" konulu genelge gönderdi.

Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından tespit edilen kriterlere göre iller 4 ayrı risk grubuna (düşük, orta, yüksek, çok yüksek) ayrılarak salgınla mücadeledeki tedbir seviyeleri risk gruplarına göre belirlenecek.

Genelgeye göre, ülke genelinde haftanın yedi günü 21.00-05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise cumartesi 21.00-pazartesi 05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. 

Düşük ve orta riskli illerde 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altındakilerin sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacak.
Yayımlanan genelgeye göre, hafta içi ülke genelinde, hafta sonu ise "düşük" ve "orta riskli" illerde 21.00-05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde cuma 21.00-cumartesi 05.00, cumartesi 21.00-pazartesi 05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. 

65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞIN ALTI SOKAĞA ÇIKMA SERBEST
Düşük ve orta riskli illerde 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altındakilerin sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde 65 yaş ve üzerindekiler 10.00-14.00 arasında, 20 yaş altındakiler 14.00-18.00 arasında sokağa çıkabilecek. 

OKULLAR AÇIK
Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde; Milli Eğitim Bakanlığınca yüz yüze eğitim/sınav yapması uygun görülen eğitim kurumlarının öğrenci/öğretmen/çalışanlarının durumlarını eğitim kurumlarınca verilecek kurum adresi ile çalışma/ders programını ihtiva eden belge ile belgelendirmeleri şartıyla, güzergah ve ilgili saatlerle sınırlı olacak şekilde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaktır.

KAFE VE LOKANTALARDA ŞENLİK VAR
Yasakların devam etmesi en çok lokanta ve kafeleri vurmuştu. Yeni dönemde düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri için Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde % 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekânda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecek. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecekler.  

HES KODU GÖSTERİLECEK
HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekânda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir.

HALI SAHA VE YÜZME HAVUZLARI AÇIK
 Düşük ve orta risk grubunda yer alan illerimizde; girişlerde HES kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla halı saha, yüzme havuzu vb. tesisler 09.00-19.00 saatleri arasında çalışabilecek.
Düşük ve orta risk grubunda yer alan ilimizde nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 m2 alan ayırmak, katılımcı sayısı 100’ü geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecek.
Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikleri düşük, orta ve yüksek risk gruplarında; kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşların yetkililerince her türlü tedbir alınarak yapılabilecek.

SUYUNU ÇIKARMAYALIM
Normalleşme sürecinde hükümetin aldığı kararların her alanda belirli bir rahatlık oluşturmakla birlikte yaşanacak sirkülasyon sebebiyle bulaş riskini artıracağını ifade eden uzmanlar, bu dönemde kurallara uymanın daha çok önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.

Alınan kararları gerekçe göstererek başta düğünler olmak üzere toplu bulunulan ortamlarda sosyal mesafe ile birlikte maskeye dikkat edilmesi, lokanta ve kafelerde ise yüzde 50 kapasite şartına uyulması gerekiyor.

ZARARI BİZE OLUR
Kurallara uyulmaması halinde her hafta sonu açıklanan vaka sayıları sebebiyle yeniden yüksek risk gurubuna girebileceğimiz, bu yaşandığı takdirde başta lokanta ve kafeler olmak üzere birçok sektörün yeniden kapatılabileceğini, bununla birlikte hafta sonu dışarı çıkma yasağının geri gelebileceği gibi daha uzun süreli kapanmaların da söz konusu olabileceğini ifade eden uzmanlar, bu konuda tek belirleyici etkenin ve aktörün bizzat kendimiz olduğu gerçeğine dikkat çekiyorlar.