SÜREKLİ GELİŞEN VE BÜYÜYEN BİR İLÇE KOVANCILAR

Kovancılar, bizim köyün de bağlı bulunduğu bir ilçe

SÜREKLİ GELİŞEN VE BÜYÜYEN BİR İLÇE KOVANCILAR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kovancılar, bizim köyün de bağlı bulunduğu bir ilçe.

Kovancılar, yakın tarihte kurulmuş ilçelerimizden biri.

Bir yerde benden, ben yaştakilerden 7 yaş küçük olan bir ilçe.

Batı Trakya’dan Türkiye’ye göç eden Romanya göçmenlerinin bir kısmı bu ilçeye yerleştirilmiş ve Kovancılar o dönemde yapılan en modern ve en planlı köylerimizden biri olmuştur. ben bu ilçeyi daha önce birkaç kez görmüştüm ancak 1947-1950 yılları arasında bu köye baş öğretmen olarak atandıktan sonra daha iyi tanımaya çalışmıştım.

Sekrat ve Kapıaçmaz arazileri üzerinde kurulan Kovancılar ortada 200 dönümlük bir meydan olmak üzere Aşağı mahdigere, Yukarı mahdigere diye iki büyük mahdigereden oluşuyordu. Her mahdigerenin meydana bakan yüzünde birer de cami yapılmıştı. İlkokul ise Aşağı mahdigerenin kuzeybatısında ve genişçe bir alanında yer alıyordu.

Ünlü valilerimizden Tevfik Sırrı Gür zamanında yapılan Kovancılar’a daha o tarihlerde bile ilçe olarak bakmaya başlamıştık. Ünlü vali, Palu’yu bir gün ortada bırakılan meydana taşımak fikriyle bu köyü kurmuş deniliyordu. O tarihlerde bugünkü kara yolu da yoktu. Elazığ’dan kalkan arabalar, Yarımca, Yeniköy ve Pınartepe köyünden geçerek Palu’ya gelir; Ense bahçelerden, Hoşmat’tan geçerek de Çan ve Kığı’ya giderlerdi.

1950 yılının başlarında karayolları bölge müdürlüğü bugünkü Elazığ Bingöl karayolu yol güzergahını seçerek ölçme işine başlamışlardı. Hatta o yaz oturduğum öğretmen lojmanını geçici olarak karayolları çalışanlarına bırakmıştım. Kovancılar Palu arası 7 kilometrelik yolu çoklukla yaya giderdik. Palu bölgesi gezici başöğretmeni Mehmet Türker de Kovancılar’da otururdu. O günlerde Kovancılar okulu bir bölge okulu niteliğini taşıyordu. İki öğretmen, bir de eğitmen görev yapıyorduk bu okulda. Ben başöğretmen olarak ikinci devreyi, öğretmen Mustafa Tekindal birinci devrenin ikinci ve üçüncü sınıflarını, eğitmen arkadaş ise birinci sınıfı okutuyorduk. Zaman içinde Kovancılar görülmedik bir hızla büyüyordu. Nihayet 1988 yılında ilce olmuş, karayolunun geçmesi nedeniyle gelişme şansıda bir o kadar artmıştı. Sonradan gelen ve görev alan kaymakam ve belediye başkanlarının güzel çalışmalarıyla Kovancılar 20000 nüfusu aşarak şehir olma şansını da kazanmıştı. Son dönemlerde kaymakam Selçuk Arslan, bugünkü kaymakam Hasan Gündoğdu ile belediye başkanı Bekir Yanılmaz ve bir meslektaşımızın oğlu olan Hacı Akpınar’ın güzel ve olumlu çalışmalarıyla Kovancılar ülkede adı geçen gelişmiş ve yapılaşmada bir o kadar yol almış yerleşim merkezleri arasında gözükmeye başlamıştır.

Elimizdeki (KOVANCILAR BELEDİYESİ HİZMET BÜLTENİ) ne şöyle bir göz atıldığında yakın günlerde yapılanları ve hızlı gelişmeyi yakından görmekteyiz. Bu dönem başkanlığa gelen ve eğitimin çeşitli kademelerinde başarılı hizmetler veren Hacı Akpınar’ı takdirle anmamak elde değil. Gelin birlikte elimizde bulunan Kovancılar Belediyesi Hizmet Bültenine şöyle bir göz atalım. Sonuçta sizler de bu eğitimci belediye başkanımızı takdir etmeye başlayacaksınız.

Kovancılar Belediyesi, İçme Suyu, Atık Su, Kanalizasyon, Araç Parkı, Çevre düzenlemeleri, Park, mesire alanı, bisiklet yolu, TOKİ mahdigeresi alternatif yolu, Kilit Parke ve Sosyal yardımlarla ilgili yürütülen projeleri başarıyla tamamlanıyor.

Haydi, güzel Başkan size sağlık ve mutluluklarla birlikte daha büyük başarılar diliyoruz.