Sürdürülebilir Bir Şekilde Doğayla Uyum İçinde Yaşamak
Başak MERAL GÜNDÜZ/Çevre sorunları günümüz dünyasında küresel sorunlar oluşturmaktadır. Bu sorunların çözümü ve yapılması gerekenleri Çevre Mühendisi Dr.Hande TÜRK AKSOY gazetemize anlattı.
Dr.Hande Türk Aksoy,”İklimlerin değişmesi, mevsim geçişlerinin gecikmesi, ormanların yok olması, kuraklaşma, çölleşme, su kaynaklarının tükenmesi, canlıların neslinin son bulması çevre sorunları nedeniyle yaşanmaktadır. Değişim, hem iyi hem de kötü anlamlara gelebilecek çok belirsiz bir kelimedir. Dünya, gözümüzün önünde eşi benzeri görülmemiş bir hızla değişmektedir. Teknolojideki ve inovasyondaki değişiklikler insan ırkının ne kadar iyi durumda olduğunun işaretleri olsa da, Dünyamızın iklimindeki değişiklikleri endişe vericidir.İklim krizi, binlerce insanı öldüren veya yerinden eden aşırı hava olaylarını şiddetlendirirken, trilyonlarca dolarlık ekonomik kayıpla sonuçlanmaktadır. Bu feci sonuçlar, insanlığı farklı türden bir değişime doğru itmektedir.
Dünya Çevre Günü Dünya'nın dönüşü olmayan noktadan devrilmeye ne kadar yakın olduğunu vurgulamak için ve farkındalık oluşturmak için her yıl kutlanır.İlk olarak 1973'te kutlanan Dünya Çevre Günü, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından "olumlu değişime ilham veren küresel bir platform" olarak nitelendiriliyor. Etkinlik her yıl 5 Haziran'da kutlanır. İlki 50 yıl önce gerçekleşen küresel çevre zirvesi bu kez İsveç'in ev sahipliğinde yapılacak”dedi.
YALNIZCA BİR DÜNYAMIZ OLDUĞUNU VE GEZEGENİMİZİ KURTARMAK İÇİN ZAMANIMIZIN TÜKENMEKTE OLDUĞUNU HATIRLAMAMIZ GEREKİYOR
Dr.Hande TÜRK AKSOY”2022 Dünya Çevre Günü'nün teması, "Sürdürülebilir bir şekilde Doğayla Uyum İçinde Yaşamak" üzerine odaklanan Tek Dünya'dır.Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), dünya nüfusunun istikrarlı bir şekilde 8 milyara yaklaştığını ve mevcut yaşam tarzımızı sürdürmek için 1,6 Dünya eşdeğerini kullandığımızı bildirdi. Doğal olarak ekosistemler taleplerimize ayak uyduramamaktadır.Şimdi her zamankinden daha fazla, yalnızca bir Dünyamız olduğunu ve gezegenimizi kurtarmak için zamanımızın tükenmekte olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Bu yılki Dünya Çevre Günü'nün temasının - sadece bir Dünya - mevcut senaryoya mükemmel bir şekilde uymasının nedeni budur.UNEP'e göre, bir dizi iklim anlaşmasına rağmen, iklim değişikliğini durdurmaya yönelik ilerleme hala çok yavaş. Bireyler ve sivil toplum, farkındalığı artırmada ve hükümetleri ve özel sektörü büyük ölçekli değişiklikler yapmaya zorlamada kritik bir rol oynamalıdır.
Bu nedenle, Dünya Çevre Günü 2022, "gezegenimizi korumak ve restore etmek için küresel ölçekte toplu, dönüştürücü eylem" çağrısında bulunarak herkesi her yerde sürdürülebilir bir şekilde yaşamaya ve iklim felaketini ele almaya teşvik etmektedir. Önümüzdeki yirmi yıl içinde, küresel ısınmanın 1,5°C'yi geçme olasılığı %50 olduğu küresel ısınmayı yüzyılın sonuna kadar 1,5°C ile sınırlamak için, yıllık sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar yarıya indirilmesi gerektiği bilim insanları tarafından vurgulanmaktadır.
Ekosistem bozulması, tahminen 3,2 milyar insanın veya dünya nüfusunun %40'ının refahını etkileyecektir. Her zamanki gibi bir senaryoya göre, sucul ekosistemlere giren yıllık plastik atık, 2016'da 9-14 milyon tondan 2040'a kadar 23-37 milyon tona neredeyse üç katına çıkabilir. Net sıfır emisyonun elde edildiği en iyimser senaryoda bile 2050 yılına kadar küresel ısınma devam edecek!
Her şey düşünüldüğünde, yüksek ekonomik çarpanlar üretebilen yenilenebilir enerji yatırımları, özel yatırımları yoğunlaştırma potansiyeli yüksek olduğundan ve ekonomi çapında karbonsuzlaştırmaya yönelik önemli bir adım olduğundan, günün ihtiyacıdır”dedi.