Süper Mavi Kanlı Ay Tutulması İçin Geri Sayım Başladı

Tamer ÖREN - Gökbilimciler ve astronomiye gönül veren kişilerin merakla beklediği Dünya'nın  tek uydusu Ay'ın  kızıla büründüğü ender görülen 'Süper Mavi Kanlı Ay Tutulmasına saatler kaldı.

Süper Mavi Kanlı Ay Tutulması İçin Geri Sayım Başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 En son 132 yıl önce  1866’da görülen  “Süper Mavi Kanlı Ay Tutulması” bu akşam  Dünya’nın birçok yerinden görülebilecek.

Bu tutulmaya neden süper deniliyor  ?

Gezegenimizin tek uydu olma özelliğini taşıyan  Ay’ın  dünyaya en çok yaklaştığı nokta olacak ve  Dünya’ya uzaklığı 360 bin 198 km’ye kadar inecek.  Bu yakınlaşma nedeniyle   Ay normalde görüldüğünden %14 daha büyük gözükecek ve her zamankinden  %30 daha parlak olacak.

Hangi ülkelerden görülecek

ABD’nin  batı yakası,  Güneydoğu Asya ülkelerinden tutulmanın en iyi gözlemleneceği yerler olacak. Türkiye saatiyle  18:34’te bakıldığında  Dünyanın gölgesinin yarısının Ay’ın üzerinde olduğu görülebilecek.  Öte yandan   İngiltere başta olmak üzere Batı Avrupa Ülkeleri ve  Güney Amerika’nın ve Afrika’nın büyük bir kısmında tutulma görülemeyecek.

Neden kanlı ay ?

Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düştüğü vakit  Ay kızıl bir renge bürünecek.  Bu nedenle bu olaya “Kanlı ay” deniyor.

Süper mavi kanlı ay tutulması  Türkiye saatiyle  13:30’dan itibaren  https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public  web sitesi adresinden canlı olarak izlenebilecek.