Sulamada GES Dönemi

Biriken elektrik borcunun sulama birliği tarafından ödenmemesi sonucu atıl duruma geçen ve 20 yıldan beri tarımsal sulama yapılamayan Uluova sulama projesinin yeniden aynı akıbeti yaşamaması ve maliyetlerin düşürülmesi için tesisin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, güneş enerji santrali ihalesine çıktı.

Sulamada GES Dönemi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizin en önemli problemlerinin başında gelen sulama projelerinde önemli adımlar atılıyor. Geçmişte Eyüpbağları'ndan Uluova'ya pompa aracılığıyla verilen su, biriken elektrik borçlarının ödenememesi sebebiyle kesilmiş, tesisler kullanılmaz hale gelmiş  ve ovada sulu tarım yapılamadığı gibi mevcut bahçeler de kurumuştu.

DSİ, HAREKETE GEÇTİ

İlimizin tahıl ambarı ve meyve-sebze üretiminin merkezi konumunda olan Uluova’nın yeniden suya kavuşturulması ve tarımsal üretimin artırılarak şehir ekonomisine kazandırılması amacıyla önemli bir adım atıldı ve maliyetleri düşürmek amacıyla tesise enerji sağlayacak GES ihalesi için ilana çıkıldı.

İŞLETİM MALİYETİ SİSTEMİN ÇÖKMESİNE SEBEP OLMUŞTU

Daha önce DSİ 9. Bölge Müdürlüğü aynı projeyi yeniden hayata geçirme ile ilgili çok maliyetli bir planlama yapmış, bu proje dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na milletvekilleri tarafından sunulduğunda çok yüksek maliyeti ve projenin yanlış yapıldığı gerekçesi ile kabul görmemişti.  Projenin DSİ 9. Bölge Müdürlüğü teknik elamanlarınca yanlış yapıldığı ve yıllar süren bir zaman kaybının yaşandığını ilimiz Milletvekili Metin Bulut da üzülerek ve sitemlerini dile getirerek bir TV programında ifade etmişti. 

YANLIŞ, BAKANDAN DÖNMÜŞTÜ 

İlimiz Milletvekillerinin sorunun çözümü için projeleri de alarak dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na gitmeleri ile gerçek ortaya çıkmıştı.  İSKİ Genel Müdürlüğü ile başlayıp DSİ Genel Müdürlüğü ile devam eden, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile uzmanlık alanının zirvesine çıkan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, projeyi görür görmez uzman gözüyle ve engin tecrübesi ile yanlışlığını dile getirmiş ve bunun hem maliyeti hem de işletim giderleri konusunda yanlış bir proje olduğunu ifade etmişti. 

Bu proje için talep edilen ödeneğin, bakanlığın bir yıl içinde sulama projeleri için ayrılan bütçenin üçte birine denk geldiğine işaret eden Bakan Eroğlu’nun bu tespitinden sonra milletvekilleri de haklı olarak DSİ 9. Bölge Müdürlüğüne dönerek projenin revize edilmesi talebinde bulunmuşlardı. 

ÖNEMLİ BİR PROJE 

Yaşanan gelişmeler sonrası DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, işletim maliyeti az ya da sıfır olan proje arayışlarını başlatmış, başta Hatunköy Barajı olmak üzere ovayı kendi cazibesi ile sulayacak projelere yoğunlaşmıştı.

Küresel ısınma ve kuraklık sebebiyle Hatunköy Barajı’nın tıpkı Hamzabey Barajında yaşanılan tecrübe ile görüldüğü gibi yağışlarla dolmayacağını gören DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, eskisi gibi yine Keban Baraj gölünden pompalanacak su ile  Uluova’yı aşama aşama suya kavuşturma imkanı sağlayacak sulama enerjisini hayata geçirmek için çalışmalara başladı.

ELEKTRİK, GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNDEN 

Uluova’yı suyla buluşturacak ve Güneş Enerjisi sistemiyle çalıştıracak projenin ihalesi ilana çıkarıldı.

Hazırlanan proje ile Güneş Enerjisi Tesisi kurulmak sureti ile burada vatandaşa yüklü bir enerji bedeli yansıtılmadan Uluova’daki alanların sulanmasına imkân sağlanacak.

MALİYETLER DÜŞECEK

Uluova’yı aşama aşama suya kavuşturma imkanı sağlayacak sulama enerjisinin, Güneş Enerjisi  sistemiyle çalıştırarak, sulama sorununun çözülmesi hedefleniyor. Güneş Enerjisi Sistemi ile enerjinin karşılanması daha ekonomik boyuta taşındığından dolayı Güneş Enerjisi Tesisi kurulmak sureti ile burada vatandaşa her hangi bir enerji bedeli yansıtılmadan Uluova’daki alanların sulanmasına imkân sağlayacak bir çalışma bitme noktasına geldi ve ihale süreci başladı.

İHALE 27 OCAK’TA 

Elazığ’ın uzun süredir büyük bir heyecanla beklediği GES projesi yapımı işi ihale süreci başladı.  27.01.2022 tarihinde gerçekleştirilecek ihalenin yapım süresi ise 200 gün olarak belirlendi.

DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’nde yapılacak ihale ile toplam 49,57 MWe Kurulu Güç’te GES projesi yapım ihalesi sonrası çalışmaların on gün içinde başlaması ve 2023 yılı içerisinde teslim edilmesi hedefleniyor. 

KUZOVA KÖYLÜLERİ TEDİRGİN

Geçtiğimiz yıllarda eksiklikleri giderilerek üç yıl boyunca çiftçiye ücretsiz su verilen Kuzova’da, ihale sürecinin tamamlanmasının ardından DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından sulamadan istifade eden köylerin muhtarlarına bir yazı gönderilerek, 2022 yılı içerisinde enerjiye gelecek zamların da iyi hesap edilerek ona göre ekim yapılıp yapılmayacağına yönelik çiftçilerin bilgilendirilmesi ve uyarılması istenmişti.

“EKMEMEK DAHA AVANTAJLI OLABİLİR”

Geçtiğimiz günlerde Hakimiyet Gazetesi olarak muhtarlıklara DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıyı gündeme taşımış ve yazının; köylülere “Ekim yapmayı bir kez daha düşünün” şeklinde yorumlandığını dile getirmiştik.

BULUT: “BAŞKA YERLERDE İNSANLARIMIZ EKİM YAPAMAZKEN, KUZOVA YEMYEŞİL OLDU”

Uluova sulama projesi ile Kuzova’da 2022 yılında yaşanması muhtemel sorunların konuşulduğu bir süreçte Ak Parti Milletvekili ve MKYK üyesi Metin Bulut, Kuzova köylüleri ile bir araya geldi.

Dün olduğu gibi bundan sonra da çiftçinin, üreticinin yanında olacaklarını söyleyen Bulut, şunları ifade etti: “Malum, Kuzova'daki sulama 33-35 yıllık bir meseleydi. Ama Allah'a hamdolsun ki 3 yıl önce Kuzova suyla buluştu. Suyla buluştuğunda da Kuzova'nın nasıl yeşerdiğini gördük. Havadan geçerken hakikaten Kuzova'nın yeşillenmesini  görmek insanın gönlünü ferahlatıyor. Kuzova halkı da bu işin hakkını verdi. Ben onu söyleyeyim size. Nasıl hakkını verdi? Pek çok yerde insanlar ekmekten, biçmekten imtina ederken Kuzovalı kardeşlerimiz ‘daha fazla nasıl ekebilirim’ onun mücadelesini verdi. Bu takdire şayan bir şey. Çok kısa zamanda, aslında pancar geçmiş olmamasına rağmen bile bu sene Elazığ'daki pancarın 60 Bin tonu Kuzova bölgesinde üretildi. Bu bizim açımızdan fevkalade sevindirici.” 

BULUT: “TEBLİGATLARIN GELDİĞİ DOĞRUDUR”

Yapılan istasyon ve işletme şeklinden dolayı bu sene bir takım sıkıntılarla karşılaşacağımızla ilgili muhtarlara bir takım tebligatlar geldiğini ifade eden Bulut; “Evet, geçmişteki gibi belki üç seneye yakın bir süre bedava elektrik verdi. Bunu sürdürmek çok mümkün olmayabilir ama şunu söylüyorum; Buradaki vatandaşımızın yükünü almak, maksimum düzeyde yükünü almak bizim, mükellefiyetimiz, boynumuzun borcu. Biz elimizden geleni yapacağız. Bu suyun sürekli akmasıyla alakalı, devam etmesiyle alakalı mücadeleyi vereceğiz. Bu sene yine tarlalarımızı yine ekip biçelim. İnşallah önümüzdeki senelerde de kendi enerjisiyle, kendi alanını, kendi sahasını sulayan bir bölge hem sizi hem bizi hem de ülkeyi mutlu ve memnun edecektir." diyerek, Uluova’dan sonra Kuzova’nın da GES ile sulanarak enerji maliyetlerinin düşürüleceğinin müjdesini verdi.