Sulama Yetmez, Destek de Lazım

DAP Bölge Kalkınma İdaresi, 2024-2028 dönemini kapsayan Stratejik Planını açıklamış.

Sulama Yetmez, Destek de Lazım
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkındırılması, bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü geliştirerek ekonomik ve sosyal yapıyı güçlendirmek ve vatandaşların refah düzeyini yükseltmeyi hedefleyen Doğu Anadolu Kalkınma Projesi’nin 2024-2028 dönemini Stratejik Planını Alt Program Analizi’nde önemli tespitler yapılmış.

Yapılan analizlerde ve tespitlerde; Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkındırılması hedefine yönelik olarak bölgede yoğun olarak yapılan mera hayvancılığının verimliliğini, tarımsal üretim ve katma değeri artırmak amacıyla 155 adet hayvan içme suyu tesisi yapıldığı belirterek, “96 adet merada insan ve hayvan refahı iyileştirilmiştir. Yine bitkisel üretimin artırılması amacıyla 417 köyde 862.733 dekar alan sulama altyapısına kavuşturulmuştur. Bölgede hayvan hareketliliğinin kontrol altına alınması, hijyenik ortamda hayvanların kesimi ve satışının yapılması amacıyla 43 adet hayvan pazarı ve kesimhane kurulmuştur.” denilmiş.

DAP Bölge Kalkınma İdaresi,özellikle sorumluluk alanı olan iller de önemli hizmetleri hayata geçiriyor. Başta sulama konusunda hizmetleri hayata geçirirken, teknik destek konularında da hizmet veriyor. Ama sadece DAP’ın gösterdiği bu gayret ile tarımı ayağa kaldırmak yetmiyor. Özellikle pandemi döneminde de bir defa daha önemi anlaşılan tarımın, artık ülkemiz için öncelikli konuların başında yer alması gerekiyor. 

Çiftçimiz ürettiğini satmadıktan sonra ve en önemlisi ürün pazarı bulamadıktan sonra bir anlam ifade etmiyor. Özellikle mazot fiyatlarının yüksek olması başlı başına bir sorun olurken, ilgili diğer kurumlarında başta mazot desteği olmak üzere çiftçinin ürününü rahatça satabileceği alanları oluşturması  gerekiyor.

Kısacası tarımı kalkındırmak için ilgili bütün kurumların el birliği ile çalışması gerekiyor. Aksi takdir de çiftçimizin bir yanı her zaman boş kalır ve ürünü değer kazanmaz. Çiftçimiz kazanmadıktan sonra üretmez ve her zaman yurt dışına bağlı bir ülke olarak kalırız. Bizden söylemesi.