SPOR BİLİMCİLERİ NEREDE?
Ülkemizde binlerce mezun verip de ismi duyulmayan bir çok üniversite bölümü var… Spor Yöneticiliği ve Antrenörlük bölümleri de
Ülkemizde binlerce mezun verip de ismi duyulmayan bir çok üniversite bölümü var… Spor Yöneticiliği ve Antrenörlük bölümleri de bunlardan bazıları. Türkiye de ki eğitim sistemi aksaklıklarını Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ya da yeni ismiyle Spor Bilimleri Fakültesi bölümlerinde de göstermekte. Fakat şu kuşkusuz ki Spor gelişmiş ülkelerde artık yerini yarışmaya, rekabete ve kazanma hırsına bıraktı. Bu Gelişmiş ülkelerde, Sporu Bilimsel olarak gören ve ona göre iş dağılımı yapan ülkeler şuan dünyada Spor Organizasyonlarında hep ön sıralarda. Bizim ülkemizde ise Spor Bilimi gayet sıradan bir olgu olarak görülmekte ve bu işe Eğitim Mesaisi harcayan gençler kendi alanı içerisinde değil de farklı sektörlerde hizmet vermekte. Ülkelerin savaşı topla tüfekle değil de spor organizasyonlarıyla yaptığı şu zamanlarda ‘’spor’’ dediğimiz tanımsız kavram sizce ülkemizde kimlerin elinde ?
Türk toplumu olarak spor denildiği an aklımıza ne yazık ki direk Futbol geliyor. Futbol’un ekonomik kazançları, seyir dorukları, kimilerine göre ilahi evreleri futbolun yaygınlığını arttırıyor. Futbol’un gölgesinde kalan diğer branşlarımız olan Basketbol, Voleybol, Hentbol, Atletizim ve modernleşen spor kültüründe bir çok yeni spor branşları… Peki hiyerarşik olarak düşünürsek ülkemizde ‘’Spor’’ kimlerin kontrolünde ? Futbol’da parası olan iş adamlarının mı ? Basketbol’da resmi kurumların yöneticilerinin mi ? Yoksa Voleybol’da İşletme Eğitimi Mezunlarının mı ? Ülkemizin derinleşmiş yarası ‘’Ahpap Çavuş’’ ilişkisi… Bu yaraya kim kabuk saracak ? Futbol’un ekonomik boyutu ve takip eden izleyici sayısı yüksek olduğu için futboldan örnek verelim. TFF, başlı başına bir Cumhuriyet ülkemizde… Peki Spor Bilimleri Fakültelerinden kaç tane mezun bu Cumhuriyet’in vatandaşı ? Evet sivri dilimizi özerk değil de resmi kurumlara çevirelim ; ‘’ Ülkemizde Spor Bakanlığı Yapmış Siyasilerimizden Şuna Kadar Hangisi Sporun Bilimsel Eğitimini Almış Kişilerdi ? ‘’ Sorular sorular sorular… Bu sorular cevaplanır mı bilinmez ama ülkemizin makuz kaderi artık değiştirilmeli. Belki eğitim sorunu kaleme aldıklarım, fakat Futbol’da Kulüplerin İş Adamı Başkanlar tarafından pervasızca borçlandırılması bu sorunla doğru orantılı… Olimpiyatlarda ki başarı sıramız bu sorunla doğru orantılı… Makro sorunlardan mikro sorunlara inecek olursak bile Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde illerde sporu yönetenler Din Kültürü Öğretmenliği mezunu veya İşletme Eğitimi Mezunu… Peki bu spor neden Akademik Eğitim Yuvalarında ders olarak veriliyor ya da neden Profesyonellikten bahsediyoruz…