Sözde Ermeni Soykırımı Asılsız Bir İftiradır

Başak MERAL GÜNDÜZ/Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Cuma Ali Yılmaz tarihi gerçeklikten uzak salt siyasi bir malzeme olarak kullanılan Ermeni tehcirini, soykırım mı değil mi? tartışmalarından ziyade 'tarihi bir olay' olarak ele alıp, bundan 106 sene evvele gitmemiz gerekir dedi.

Sözde Ermeni Soykırımı Asılsız Bir İftiradır
TAKİP ET Google News ile Takip Et

OSMANLI DEVLETİ’NİN TEBAASI ERMENİ MİLLETİ İLE OLAN İLİŞKİLERİN KÖKENİ 11.YÜZYILA DAYANMAKTADIR

Dr.Cuma Ali Yılmaz”Osmanlı Devleti’nin tebaası Ermeni milleti ile olan ilişkilerin kökeni 11. yüzyıla dayanmaktadır. Ermeniler huzur ve güven ortamı içerisinde yüzyıllarca Osmanlı Devleti’nin bünyesinde yaşamışlardır. Devlet idaresinden ticarete, sosyal ve iktisadi hayatın hemen her alanda aktif rol oynamışlardır. Devlete olan bağlılıkları ve Türk halkına gelenek ve yaşantı açısından en çok benzeyen azınlık olmalarından dolayı “milleti sâdıka” diye tabir edilmişlerdir. Bu huzur ortamı Osmanlı-Rus Savaşı’na kadar devam etmiştir. Türk-Ermeni meselesinin kıvılcımı bu savaş esnasında atılmıştır. Ruslar, Ermeni milletini Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtıp, kendi menfaatleri için kullanmaya başlamıştır. Ardından Avrupalı devletleri Ermenileri Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışılması konusunda politik bir araç olarak kullanması ve bu vaatlere kanan Ermenilerin çeşitli bölgelerde kanlı olaylar çıkardığı görülmektedir”dedi.


BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ESNASINDA DEVLETİN ZAFİYETİNDEN İSTİFADE EDEN ERMENİ ÇETELERİ TÜRK HALKINA SALDIRILAR DÜZENLEMİŞTİR

 Dr.Yılmaz,”19. yüzyılın son çeyreğinde, Osmanlı Devleti’nin güç kaybetmesiyle birlikte Ermeni olayları, bağımsız olma yolunda yürütülen bir politika haline gelmiştir. Bu doğrultuda kurulan Ermeni çeteleri ve dernekleri, I. Dünya Savaşı esnasında devletin zafiyetinden istifade ederek Türk halkına saldırılar düzenlemişlerdir. Dolayısıyla Osmanlı Devleti, hem Türk vatandaşlarını hem de Ermeni vatandaşlarını korumak amacıyla bir süreliğine, Ermeni milletini göçe tabi tutmuştur. Tehcir esnasında Ermenilerin, can ve mal güvenliği devlet güvencesi altına alınmıştır. I. Dünya Savaşı sonrası Ermenilere, Osmanlı Devleti topraklarına istedikleri takdirde geri dönme imkanının tanındığını ifade etti.


TÜRKLERİN ERMENİLERE SOYKIRIM YAPTIĞI İDDİASI HİÇBİR TARİHİ BELGE İLE KANITLANAMAYAN ASILSIZ BİR İFTİRADIR

Dr.Cuma Ali Yılmaz,”Türklerin Ermenilere soykırım yaptığı iddiası hiçbir tarihi belge ile kanıtlanamayan ve tarihi gerçeklerle bağdaşmayan asılsız bir iftiradır. Sözde Ermeni soykırımı iddiası, hukuki değil politik bir olgudur. Tehcir kararının gerekliliği, tarihi olaylar irdelendiğinde net bir şekilde anlaşılacaktır. Türkiye’yi uluslararası arenada güçsüzleştirmek için sözde Ermeni soykırımı! iddiaları ya açıkça ya da dolaylı olarak sürekligündeme gelmektedir. Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi’nde,Ermeni tehciri esnasında, devletin Ermeni vatandaşların güvenliğini tehdit eden durumlarda kendi bünyesindeki idari görevlilerine uyguladığı yaptırımlar incelenir ise, tehcirin soykırım değil aksine Ermeni vatandaşlarını kendilerinden ve Avrupa devletlerinden koruyan bir uygulama olduğu anlaşılır”dedi.