Sözcü'ye Düşmek mi Lazım?

Kopacak fırtınanın ayak sesleri, geçtiğimiz günlerde birkaç sosyal medya hesabından yapılan bazı paylaşımlardan geliyordu. İlimiz ekonomisine önemli katma değer üreten firmaların hisselerinin sahiplerinden habersiz ve usulsüz bir şekilde ailenin diğer fertlerine devredildiği ve bunun yargıya taşındığı iddiaları gündeme gelmişti.

Sözcü'ye Düşmek mi Lazım?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Paylaşım yapan isimlerin soy isimleri, gözlerin olayda adı geçenlere ve özellikle de ETSO Başkanı Asilhan Arslan’a  çevrilmesine sebep oluyordu ki haber  ve detayı Sözcü Gazetesi’nde çıktı.

27 Mart 2021 Cumartesi günkü Sözcü Gazetesi’nde Hayati Arıgan’ın yaptığı  haberde verilen bilgilere göre, Projima Tünel A.Ş.’nin sahibi Esen Aslan, Kolin İnşaat’ın ortak olmadığı dönemde Ar Alçı-Arslanlı Alçı şirketindeki hisselerinin usulsüzce devredildiği iddiasıyla dava açtı.

Haberde, Dünya Bankası verilerine göre, dünyada ilk 10 şirket arasında yer alan Kolin İnşaat'ın hakim ortağı olduğu Ar Alçı-Arslanlı Alçı şirketine, sürpriz ortak çıktığı ifade ediliyor.

Haberin devamını söz konusu gazeteden alıntılayalım: “Türkiye’nin önde gelen otoyol ve tünel inşaat firması Projima Tünel A.Ş.'nin sahibi Esen Aslan, Kolin İnşaat'ın Ar Alçı-Arslanlı Alçı şirketine ortak olmadığı dönemde amcasının oğlu Elazığ Ticaret Odası Başkanı Asilhan Arslan'ın babasıyla işbirliği yaparak hisselerine el koyduklarını iddia etti.

Hisseleri karşılığında iki şirketten milyonlarca TL alacağı olduğunu söyleyen Esen Arslan, pay sahibi olduğu Alacakaya Mermer Maden İşletmesi şirketi ve Ar Alçı-Arslanlı Alçı şirketine hisselerinin usulsüzce devrinin yapıldığını iddia ettiği 2009 yılı yönetim kurulu kararlarının iptali için dava açtı.

Dünyada nadir bulunan, Türkiye’de de sadece Elazığ’da çıkarılan vişne mermerini Beyaz Saraya kadar ihraç eden Alacakaya Mermer Maden İşletmesi şirketi ile Kolin İnşaat'ın şirketleri arasında yer alan Ar Alçı-Arslanlı Alçı şirketindeki hisselerini 2009 yılında usulsüzce elinden alındığını ileri süren müteahhit Esen Arslan, hukuk mücadelesi başlattı.

Hisselerinin 12 yıl önce kendisinden habersiz Elazığ Ticaret Odası Başkanı Asilhan Arslan ile kardeşi Oğuzhan Arslan'a devredildiğini iddia eden Esen Arslan'ın açtığı davalarla ilgili mahkeme, Ticaret Sicil Müdürlüğü'nden şirketler ile ilgili bilgi istedi.

Esen Arslan'ın Elazığ Asliye Hukuk Mahkemelerine iki şirketin yönetim kurulu kararlarında hisselerin devrinin işleminin iptal edilmesi için avukatı aracılığıyla açtığı davaların dilekçelerinde şu iddialara yer verildi:

Ar Alçı-Arslanlı Alçı ve Ham Maddeleri San. Tic. A.Ş. yetkilileri 2009'da yönetim kurulunu topladı. Pay sahibi ortağı olmasına rağmen Esen Arslan toplantıya çağrılmadı. Esen Arslan'ın imzasının taşımayan belgelerle toplantıda devir işlemi yapıldı. Esen Arslan'ın bin adet hissesi 75 Bin TL bedelle şirkette pay devri gerçekleşti. Yine aynı şekilde Esen Aslan'ın Alacakaya Mermer Maden İşletmesi şirketindeki 250 adet hissesi 125 bin TL bedelle pay devri yapıldı.

Dava dilekçesinde Esen Arslan'ın bilgisi dışında gerçekleştirilen bu devir işleminin ‘yokluk’ yaptırımına tabi olduğu belirtildi. Esen Arslan'a yapılması gereken çağrı kağıdı usulüne uygun yapılmadığının ileri sürüldüğü dilekçede, şirket hisse payının devrinin usulsüz yapıldığı yer aldı.

Dilekçede, “Bu husus yönetim kurulu kararının kurucu unsurlarına aykırılık teşkil etmektedir ve yokluk yaptırımına tabidir. Esen Arslan şifahi dahi olsa hiçbir şekilde devir işlemine rıza göstermemiştir, yapılan devir müvekkilin hissesinin hukuksuzca şirketten koparmaktır” denildi.

Geçersiz yönetim kurulu kararlarının baştan itibaren hukuki sonuç doğurmayacağının belirtildiği dilekçede, bu kararlara dayanılarak yapılan işlemlerin geçersiz olduğu ve zamanaşımına uğramadığı belirtildi.

Mahkemeden, Esen Arslan'ın rıza göstermediği ve kendisinden habersiz bir şekilde yönetim kurulu toplantısında yer almamasına rağmen yapılan hisse devir işlemin iptaline karar vermesi istendi.

Kolin İnşaat, Esen Aslan hisselerinin devrinden bir süre sonra Ar Alçı-Arslanlı Alçı şirketinin çoğunluk hissesini satın aldı.

Şirket hisselerini elinden alanların kuzenleri Elazığ Ticaret Odası Başkanı Asilhan Arslan ile kardeşi Oğuzhan Arslan olduğunu iddia eden Esen Aslan, bu durumdan 2015'te haberi olduğunu söyledi.

Babasının araya girmesiyle bugüne kadar hakkının verilmesi için beklediğini belirten Arslan, “Babam akrabasınız dedi. Ancak hisselerimin karşılığını vermediler. Ar Alçı- Arslanlı Alçı şirketinin çoğunluk hissesini Kolin İnşaat'a satmışlar. Hakkımı sonuna kadar arayacağım. Yaklaşık 20 milyon dolar alacağım var” dedi.

Ticaret Mahkemesi sıfatıyla Elazığ 3. ve 6. Asliye Hukuk Mahkemelerine açılan davalarda mahkeme, Elazığ Ticaret sicil Müdürlüğü’ne yazı yazarak, şirketlerin faal olup olmadığını ve şirketlerin 09 Ocak 2009 tarihli yönetim kurulu kararı, toplantıda alınan kararlar, hazirun listesini istedi.”

Haber bu kadar…Haber ve habere konu edilen hukuksuz bir şekilde devredildiği iddia edilen hisse senetleri ile ilgili konu şu an yargının gündeminde.

Ticari meselelerde benzer olayların yaşanması, hak arama ve bunu yasal zeminde yürütme olayları, hemen hepimizin çok da yabancısı olmadığımız konular elbette. Ancak bu olay iddia edildiği gibi ise, yani hisse sahibinden habersiz bir devir yapılmışsa elbette hak arama mücadelesi meşrudur ve doğrudur.

Burada asıl merak edilen husus, her ne kadar bir basın yayın organında yer verilmese de konunun yaklaşık bir haftadan beri sosyal medya marifetiyle şehrin gündeminde olması ve hemen herkesin bilgisi dahilinde olmasına rağmen konu ile ilgili herhangi bir açıklamanın gelmemiş olması.

Ticari hayat, arazi ve miras  meselelerinin zaman zaman hemen her aile içinde dargınlık, küskünlük ve davalık olma rutinine alışan Elazığlıların, bu meseleye de bu şekilde bakıp değerlendirmelerine rağmen, olayın muhataplarının sessizliğini koruması, süreç yönetiminde bir ilgisizlik  yaşandığının göstergesi.

Sermayenin ürkek, spekülasyonları sevmeyen ve güvenli sularda yol almayı seven yapısını bilen bir iş insanının ki bu isim şehrin ekonomisine yön veren ETSO gibi bir kurumun da başkanıysa, olayın fazla indirilip kaldırılmasına sebep olmadan doğru ya da yanlış haberler yayınlanmadan önce ön alıp, avukatları aracılığı ile meselenin aslını kamuoyuna duyurması faydalı olacaktı.

İlgili haberde hem hisse devri öncesi hem de hisse devri sonrası paylaşımın yazıldığı karar defterinin ilgili sayfası verilmiş. Bunun üzerinden gidilerek neden böyle bir hisse devrine gerekçe duyulduğu, toplantıda kimlerin bulunduğu, kimlerin ise hangi gerekçelerle bulunmadığı, bu olayın üzerinden 12 yıl gibi uzun bir süre geçmesine rağmen bugün neden gündeme getirildiğine dair açıklama yapılıp konu kamuoyuna ilk gün taşınsaydı, bugün Sözcü Gazetesi’ne hem de şehrimizden doğan ve bugün bir dünya markası olan Kolin İnşaat ile birlikte gündeme gelmezdi.

Geç sayılmaz. Konu ile ilgili kimsenin korumasına ve olayı yazmayarak sözüm ona duygusallık temelli hoş kişilik yapmasına mahal bırakmadan meselenin aslı kamuoyuyla paylaşılmalı. 

Söylenecek şey de şudur: “Şirketimiz şu amaçla şu tarihte hisse paylaşım güncellemesi yapmış, o tarihten sonra bu konuda herhangi bir itiraz yapılmamış, ancak söz konusu hisse sahipleri konunun kendilerinden habersiz olarak yapıldığı gerekçesi ile şu kadar süreden sonra yargıya başvurmuşlardır. Mesele yargıdadır. Bizler de haklı gerekçe ve delillilerimizi mahkemeye sunacağız ve sonucu hep birlikte bekleyeceğiz.Hepi topu bu. Uzatmaya ve perde aralığından bakıp kimin ne söylediğine, kimin ne yazdığına ve nasıl tavır aldığını görmeye ve beklemeye gerek yok.
 

Sözcü'ye Düşmek mi Lazım?