Sosyal Konut Mağdurlarından Yetkililere Çağrı: 'Mağduriyetimizi Giderin!'

Sosyal Konut Mağduru vatandaşlardan TOKİ'nin açıkladığı ödeme planına sert tepki.

Sosyal Konut Mağdurlarından Yetkililere Çağrı: 'Mağduriyetimizi Giderin!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın desteğiyle başlatılan “Her Yıl 100 Bin Yeni Sosyal Konut” projesi kapsamında hak sahibi olan ancak meydana gelen deprem nedeniyle konutları depremzedelere verilen vatandaşlar TOKİ’nin yeni duyurduğu ödeme planına sert tepki gösterdi.  

Haber

Konuyla ilgili tepkilerini göstermek için bir araya gelen vatandaşlar adına konuşan  Türkiye Emekliler Derneği Elazığ Şube Başkanı Vedat Gür ise emekli ve dar gelirli vatandaşların hak sahibi olduğunu ancak kendilerinin depremzedeleri mağdur etmediklerini gelinen noktada kendilerinin mağdur olduklarını belirtti. 

Haber

“DEVLETİMİZİN YANINDA OLDUK”
24 Ocak depremiyle bir felaket yaşandığını, hak sahipleri oldukları halde evlerinin depremzedelere verilmesinde bir engel çıkarmadıklarını belirten Gür, Türkiye’de en fazla mağduriyet yaşayan insanların işsizler ve asgari ücretliler olduğunu söyleyerek ödeme planının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. 

Gür yaptığı açıklamada; “Hepimizin bildiği gibi 2019 yılı itibariyle, vatandaşlarımıza TOKİ aracılığıyla haber verdik, bankalara para yatırdılar. 24 Ocak depremiyle şehrimiz bir felaketle karşı karşıya kaldı, bu felaketten sonra 1 Haziran’da para yatıranlar arasında hak belirleme kurası çekilmiş olup, daha sonrasında bu biten evlerimiz depremzede kardeşlerimize verildi. Bizde devletimizin yanında olduk, bu insanların hak mağduriyetleri giderilsin istedik” şeklinde konuştu.

Haber

“DAR GELİRLİ BU TUTARLARI ÖDEYEMEZ”
Sosyal konutlardan hak sahibi olan vatandaşların çoğunun dar gelirli vatandaşlardan oluştuğunu belirten Gür, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “2 yıl sonra, gelen ödeme şekliyle 23 Şubat’ta çekilecek kat kuraları neticesinde bizim karşımıza öyle bir ödeme planı çıktı ki, bugün Türkiye’de en fazla mağdur olan insanlar, işsizler, asgari ücretliler ve 3 bin liranın altında maaş alan insanlarımızdır. Bugün 2+1 66 metrekare eve 1 bin 800 ila 2 bin 500 arası aidat koymuş, 28 bin lirayla 30 bin arası peşinat koymuş. 3+1 evlere 40 bin lirayla 45 bin lira arası peşinat koymuş, 2 bin 200 ila 2 bin 900 arası lira arası taksit koymuş. Ben TOKİ yetkililerine ve devletimize sesleniyorum sizler adına, 2 bin 500 ila 3 bin lira arası maaş alan insanlarımız bu ödeme planını nasıl ödeyecekler?”

Haber

“MAĞDURİYETLER GİDERİLSİN”
Açıklanan ödeme planının vatandaşları mağdur edeceğini belirten Gür, hesaplamaların 2021 birim fiyatına göre hesaplanmasını isteyerek sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “TOKİ semtlerinde yapılan evlerin neticesinde, gidin bakın, 50 tane kiralık ev var, 50 tane internet üzerinden satılık evler var. Ben TOKİ ve devletimize şunu söylüyorum sizler adına; mademki bu insanların ihtiyacı yoktu, bu evleri şuan konteyner kentlerde kalan insanlara neden vermediniz. Mademki bu insanların bu evlere ihtiyacı vardı, neden kiralık-satılık tabelalarını pencerelere asmışlar, Biz bu konuda mağdur vatandaşlarımızın mağduriyetini giderme adına devletimize sesleniyoruz, bu seslenişimize kulak versinler. Özellikle bu ödeme planının bir an önce gözden geçirilmesini istiyoruz. Özellikle 2021 inşaat birim fiyatlarına göre ayarlanarak bizlere tahsil edilmesini istiyoruz. 2022 inşaat birim fiyatlarına göre değil. Bizde inşaat birim fiyatlarından anlıyoruz. Mağdur olan insanlar bugün burada toplanmıştır dertlerini anlatmak için, bizler de bu insanları temsilen sizlere bu mesajımızı yolluyoruz. Lütfen bu insanların mağduriyetini gideriniz, bu insanların da bugün ki normal bir yaşam standartları altında kendi evlerinde yaşamasını istiyoruz.”

Haber

“BU RAKAMLARI ÖDEYEMEYİZ”
Hak sahibi olarak mağduriyet yaşadığını belirten Hikmet Ayhan isimli vatandaş ise şunları kaydetti: “Ödenecek olan fiyat konusunda düzeltme yapılmasını isteyen Hikmet Ayhan ise konuyla ilgili; “Elazığ’da dar gelirli aileler için yapılmakta olan TOKİ hak sahipleri olarak burada toplandık. 2019 yılında başvuru yaptığımız sosyal konutların yapımı devam ederken meydana gelen deprem sonucu 2021 yılının Nisan ayında yapımı tamamlanan konutların bizlerden alınıp depremzedelere verilmesi, bizler de deprem mağduriyetini tam anlamıyla herkes kadar yaşamışken yapılan bu haksız uygulamayı afet sebebi ile hoş görüp bu güne kadar sabırla bekledik. Aradan geçen iki yıllık gecikmenin ardından geçen hafta TOKİ’den gelen kat kurası ile birlikte yayınlanan fiyat listesi bizleri hayal kırıklığına uğrattı. 2019 yılındaki başvuru şartlarından ortalama maksimum fiyat 220 bin aylık ödemelerin ise 1000 TL olarak belirlenen bu konutların bugünkü fiyatların 770 bin TL ve aylık ödemelerin 2500 ile 3000 TL arasında belirlenmiş olmasında halkın yanında izahı yoktur. Bugün 4250 TL asgari ücret alan dar gelirli bir aileden 45 bin TL peşinat ve ortalama 2500 TL aylık ödeme talep edilmektedir. Asgari ücretle çalışan bir ailenin yaşama hakkını imkânsız hale getiren bu fiyat uygulamasına son verilmesini 2019 yılında müracaatında bize taahhüt ettikleri rakamlara yakın bir güncelleme yapılmasını talep ediyoruz. 0,49 sabit faiz oranı ile verilecek olan bu konutların iki yıl önce teslim edilmesi gerekirken bugünkü yüksek enflasyon sebebi ile aynı rakamlarla bu hale gelecektir diye açıklama yapmak konuyu bilmemek ve Elâzığ’dan bir haber olmaktır.  Fiyatlar makul ödenebilir bir seviyeye çekilmediği sürece her pazartesi saat 10 da artarak toplanmaya devam edeceğiz.” 

Haber

“İLK ÖDEMEMİZ 850 TL OLACAKTI”
Durumları iyi olmayan insanların mağdur olduğunu dile getiren Mahmut Ekmen ise konuyla ilgili; “Biz bu konut işine girerken bize dediler ki 850 TL ödemeniz var biz girdik beni evim oto pazarının ordaydı aldılar ceza evinin üstüne yerimi değiştirdiler.  Evlerimizi bizden alıp hak sahiplerine verdiler ama o evlerde oturmuyorlar kiraya verdiler sattılar onları çıkarıp yerlerimizi bize versinler onların ihtiyaçları yok zaten devlet bunun üstüne düşsün bizim elimizden başka bir şey gelmiyor. Durumumuz iyi olsa zaten biz şuan burada olmazdık şuan ödeme yapacak gücü yok kimsenin, bir de peşin istiyorlar” dedi.

Haber

“KONTEYNERDE PERİŞAN OLDUK”
İki yıldır konteynerde  kaldığını belirten bir vatandaş ise; “Biz iki yıldır konteynerde  perişan olduk. Yazı ayrı sıcak, kışı ayrı soğuk. Sularımız donuyor gece açıyoruz ki sabaha kadar sular donmasın. Çocuklarımız perişan oldu.  Hakkımız olan evleri elimizden aldılar hak sahiplerine verdiler. Onlar da içinde oturmuyor kiraya veriyorlar, satıyorlar bizler gerekli yerlere gittik biziz ciddiye almadılar. Dalga geçtiler, muhatap bile olmadılar. Biz evlerimizi istiyoruz evlerimizi bize versinler” şeklinde konuştu.