Sonuçsuz Kampanyalar
Yıllardır düzenlenen kampanyalara ve son yıllarda 'geleceğe nefes' kampanyası ile dikimi yapılan fidanlara rağmen Elazığ'ın çevresi halen çıplak ve bozkır…
Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de en önemli sorunlardan biri yeteri miktarda ağaç ve yeşil dokusuna sahip olamayışımız.
Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar olmasına rağmen eksiklikler nedeniyle şehrin görünen çevresinin ağaçtan ve yeşilden mahrum oluşu dikkat çekiyor. Bu nedenle kampanyalar ve sadece bir güne özel medyatik etkinlikler soruna çözüm olmuyor.
BASIN BÜLTENİYLE HİZMET OLUR MU?
Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü, tarafından hazırlanan ve medyaya servis edilen basın bültenine göre bu yıl 5 milyonu Elazığ’da olmak üzere toplamda 12 milyon fidan üretildi.
Yıl sonuna kadar 2 milyon 297 bin fidan dikiminin planlandığı Elazığ’da, 11 Kasım’daki ‘Fidan Dünyaya Nefes, Bugün Fidan Geleceğe Nefes’ projesi kapsamında 46 bin fidan toprakla buluşacak.
Etkinlik kapsamında kent merkezinde 100 hektarlık alanda 46 bin adet fidan dikilecek.
12 MİLYON ÜRETİM, 46 BİN DİKİM
Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde bu yıl 5 milyonu Elazığ’da olmak üzere toplamda 12 milyon fidan üretilmesine rağmen bunun yıl sonuna kadar sadece 2 milyonunun, 11 Kasım’da da sadece 46 bin fidan dikilecek olması da gösteriyor ki kurumlarımız fidan üretmedeki başarılarını dikimde gösteremiyor.
ŞEHRİN ÇEVRE DAĞLARI HALEN ÇIPLAK
Orman Bölge Müdürlüğü’nün fidan üretim noktasındaki başarısına rağmen dikim ve üretilen fidanların halka ulaştırılması konusunda başarısız olduğunu geçtiğimiz yıllarda da sıklıkla gündem getiren Hakimiyet Gazetesi’nin dile getirdiği eksiklikler konusunda halen bir mesafe kaydedilmediği ve ciddi bir çalışma yapılmadığı gözlerden kaçmıyor. Bu nedenle ilgili kurumun fidan üretim noktasındaki başarısını, dikim ve halka ulaştırma konusunda da göstermesi gerekiyor.
VALİNİN SİTEMİ
Göreve başladığı günlerde birim müdürlerinden brifing aldığı toplantıda Orman Bölge Müdürünün rakamlar verdikten sonra “Şehri bir baştan bir başa ağaç ve fidanla donatıyoruz” cümlesine, “Böyle diyorsun ama şehrin çevresinde öyle bir görüntü göremiyoruz, dağlar çırılçıplak” diyerek tepkisini koyan eski Elazığ Valisi Erkaya Yırık’ın bu tespitinden sonra da nasıl bir çalışma yapılarak şehrin ağaçla buluşturulduğu merak ediliyor.
TÖREN VE MEDYA MERAKI
Orman Bölge Müdürlüklerinin yılda bir gerçekleştirdikleri “Geleceğe Nefes” kampanya ve etkinlikleri kapsamında çok sayıda kamu kurumu, öğrenciler, askerler ve STK temsilcilerinin katılımıyla bir saat fidan dikilip sonrasında tören alanından ayrılma geleneğinin şehre ve ülkeye ciddi bir katkısı olmadığını ifade eden vatandaşlar, bu kampanyaların ağaç dikim sezonunun tümünü kapsayacak bir süreye yayılması gerektiğini belirtiyorlar.
Belirli gün ve saat yapılan tören ve kampanyaların, ilgili kamu kurumlarını görevlerini yapmış olma psikolojisi ve rehavetine yönelttiğini dile getiren vatandaşlar, bu törenlerden geriye, basında çıkan haberler ve etkinliğe katılarak bir adet fidan diken şahısların sosyal medyada paylaştıkları resim ve bakanlıktan gelen görsel teşekkür belgesi olduğunu ifade ediyorlar.
GENİŞ ZAMAN VE ZEMİNDE PLANLAMA YAPILMALI
Her yıl aynı tören ve paylaşımlarla yapılan ağaç dikim kampanyalarının, sonbahar ve ilkbaharı kapsayan bir seferberliğe dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bu konuda valilik öncülüğünde tüm resmi kurum, özel ve resmi okullar, özel eğitim kurumları, askeri birlikler, STK’lar ve muhtarlıklar ile diğer paydaşların katılımıyla geniş bir zaman ve zemine yayılmış planlamalar yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.
DİKİM DEĞİL BAKIM ÖNEMLİ
Her yıl değişik bölgelere dikilen ağaçların, bakımsızlıklar ve sulama yapılmamaktan kaynaklı kuruduğuna dikkat çeken uzmanlar, dikimi yapılan fidanlara bakımın, dikim faaliyetinden daha önemli olduğunu ifade ediyorlar.
ALANLAR KURUMLARA ZİMMETLENMELİ
Yapılacak fidan dikme seferberliğini bir güne ve törensel ritüellere kurban etmek yerine iyi bir saha planlaması yapılarak belirli bölgelerin belirli kurum ya da STK’lara zimmetlenerek ve bu alanlara ilgili kurumun tabelası asılarak dikim sonrası bakım ve sulama faaliyetlerinin kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, atılacak bu adımla kurumlar arasında tatlı bir rekabet oluşacağı gibi sahiplenme de olacağı için fidanların hiç fire vermeden kısa sürede büyüyeceğini dile getiriyorlar.
KOLAYA KAÇILIYOR
Orman Bölge Müdürlüğü’nün ağaç dikimi için alan belirlemelerinde törensel boyut, ulaşım ve tv çekimleri gözetilerek düz alanların tercih edildiğini, bunun için de bu yıl Malatya Yolu üzerinde Fırat Üniversitesi’ne ait İletişim Fakültesi yanındaki düz ve verimli alanın tercih edildiğini ifade eden uzmanlar, fidanların böyle düz ve tarımsal üretime elverişli alanlar yerine eğimli ve dağlık alanlara yapılmasını daha doğru ve isabetli olacağını dile getiriyorlar.