SODES VURGUNU

Dezavantajlı bölgelerin beşeri sermayesini güçlendirmek ve toplumsal bütünleşme sürecine destek olmak, bu bölgelerdeki göç, yoksulluk ve işsizlik gi

SODES VURGUNU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dezavantajlı bölgelerin beşeri sermayesini güçlendirmek ve toplumsal bütünleşme sürecine destek olmak, bu bölgelerdeki göç, yoksulluk ve işsizlik gibi sorunların ve değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara kısa sürede karşılık vermeyi hedefleyen ve 2008 yılında uygulanmaya başlanan Sosyal Destek Programları(SODES) ne yazık ki tam anlamıyla amacına ulaşmıyor.

PROJELER KÂĞIT ÜZERİNDE Mİ?

İstihdam, sosyal bütünleşme, kültür, sanat ve spor alanlarında; yerel düzeyde hazırlanan ve uygulanan projelerden oluşan, il düzeyinde valiliklerin koordinasyonunda yürütülen, uygulama sürecinde yerel aktörlerin geniş bir biçimde yetkilendirildiği insan odaklı ve proje temelli bir program olan SODES’in öncelikli hedef kitlesi yoksulluk ve sosyal imkânlara erişimde sıkıntı yaşayan; çocuklar, gençler, kadınlar, işsizler, yoksullar, göç etmişler ve kentlerin gecekondu bölgelerinde yaşayan bireyler ve gruplar olmasına rağmen bu kesimler için yürütülen projelerin şahıslar üzerinde değil kâğıt üzerinde yürütülmüş gibi gösterilmesi tepkilere neden oluyor.

TANITIM ÇILGINLIĞI

Hedef kitlesi belirlenmiş SODES projelerinin hem tanıtım hem yürütülme süreci hem de final anında yüklü bedellerin tanıtım ve büyük salonlarda yemek ve eğlence programlarına ayrılması, bu projelerin amacına ne kadar ulaştığı konusunda ciddi tereddütler oluşturuyor.

PROJE YAP KİRA ÖDE

SODES projesi hazırlama konusunda adeta yarış halinde olan birçok STK’nın asıl amacının proje ile insanlara hizmet götürme değil biriken kira ve diğer borçlarını ödeme ve mekânlarını dayayıp döşeme amaçlı yapıldığını belirten vatandaşlar, bu konuda SODES projeleri değerlendirme kurullarının hassas olması gerektiğini belirtiyorlar.

SANAL FATURALAR

SODES projelerinin uygulanması aşamasında ciddi bir denetim mekanizmasının olması gerektiği, bazı STK’ların yapmadıkları ya da az miktarda yaptıkları harcamalar için yüksek miktarda fatura alarak çıkar temin ettiklerinin sıklıkla dillendirildiğini belirten vatandaşlar, bu konuda mali denetimin şart olduğunu belirtiyorlar.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

SODES’te yapılan usulsüzlüklere ait son örnek aralarında Elazığ’ın da bulunduğu 5 ilde yapılan yolsuzluk oldu.

 Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Sosyal Destek Programı (SODES) projesi kapsamında 2009-2010 yıllarında bir dershaneye verilen ihalenin Kamu İhale Kanunu'na aykırı yapıldığı gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında Diyarbakır merkezli Elazığ, İstanbul, Ankara,  Kayseri ve Kahramanmaraş'ta düzenlenen operasyonlarda hakkında yakalama kararı çıkartılan, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 16 zanlıdan 12'si gözaltına alındı. 4 zanlının yakalanması için çalışma sürüyor.

DEZAVANTAJLI GRUPLAR İSTİSMAR EDİLİYOR

SODES projelerinde öncelik olarak dezavantajlı gruplara hitap eden projelerin yüksek puan alarak geçme ihtimalini bilen bazı STK’ların bu alanda proje yaparak kuruldan geçirdiği ancak sonrasında dezavantajlı gruplara yönelik göstermelik ve medyatik bir çok etkinlikten sonra hiçbir faaliyet yapmaması ve bu kesimleri istismar etmesi konusunda yetkililerin daha duyarlı olması isteniyor.