Soba Zehirlenmelerine Karşı Dikkat!
Her yıl kış aylarının gelmesiyle birlikte soba gazı zehirlenmelerinde ve bina yangınlarında artış görülmektedir.
Soba zehirlenmelerinin, karbonmonoksit gazının solunum yoluyla alınması ve hızlıca kana karışması sonucu meydana geldiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Oğuz Çelik: “Kapalı ortamlarda bacası çekmeyen soba, nedeniyle oluşabilen karbonmonoksit zehirlenmesi, uykuya sebep olduğu için belirtiler çoğunlukla fark edilmez ve genellikle uyku sırasında solunması ölümcül olabilir” dedi.
Elazığ Medical Hospital Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Çelik: “ Sobadan zehirlenme gaz olduğundan kaynaklı sinsi bir durumdur, genelde uyku halindeyken kişinin başına gelen bir olaydır. Bu nedenden dolayı uyurken gaz zehirlenmesini fark etmek zaman alan bir durum söz konusudur, gazı yüksek düzeyde soluyan bir kişide ölümle sonlanabilir. Özellikle ters rüzgar ve akıma fazla maruz kalan kişinin kapalı alanda olması da birer risk faktörüdür “dedi.
“ÖKSÜRME VE TIKANIKLA KENDİSİNİ BELLİ EDİYOR”
Dr. Çelik: “Genellikle hastaneye baş ağrısı, halsizlik, bulantı-kusma hissi, gözlerde kararma, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı, boğulma hissiyatı, ve genel durum bozukluğu gibi bulgular üzerinden şikayetçi olarak bizlere başvuruyorlar. Kişi zehirlendiğini kendisi de fark edebiliyor, bununda genel olarak bir gaz zehirlenmesiyle bağlı olarak öksürükle sirayet edebiliyor. Çünkü İrrtitan bir gaz bu, kişi hissettiğinde zaten bağlantıyı da kurabiliyor sobadan zehirlendiğini rahatça tarif edebiliyor. Doğalgaz kokusu olmayan bir gaz olduğu için, soba dumanına göre biraz daha sinsi bir duman diyebiliriz. Soba gazında dumanın yoğunluğu, öksürme verdiği iritasyon ve içindeki yanık duman olduğu için belirtileri daha erken olur ve daha kolay fark edilir. Duman ortamdaki oksijen düzeyini de ciddi anlamda azaltıyor böyle olunca da kişi boğulma ya da öksürme hissiyle uyanıp dumanı fark ediyor. Ayakta olan kişide ise öksürme ve tıkanıkla kendisini belli ediyor. Dediğim gibi doğalgaz soba dumanına göre daha sinsidir ama maruziyet ölümle sonuçlanırsa her iki zehirlenmede çok sıkıntılıdır” ifadelerine yer verdi.
“BİR SÜRE SEMPTOMLARINI YAŞAR VE SONRASINDA ZAMANLA GEÇECEKTİR”
Dr. Oğuz Çelik: “Zehirlenme yaşayan kişinin ilk olarak bulunduğu ortamdan uzaklaşması ve ortamı havalandırması gerekiyor. Kişinin ilk kendisini kurtarması gerekir, sonrasında bulunduğu ortamda yanma riski varsa ona müdahale etmeli ve sağlık ekipleriyle iletişime geçmeli. İkinci olarak da kişilerin sağlığı yerindeyse her şey yolundaysa olası bir patlamaya ya da yangına karşı itfaiye ekiplerine haber vermesi gerekiyor. Zehirlenme yaşayan kişinin maruziyeti diyelim ki ortadan kalktı, toksit gaza maruz kalan kişide bir iritasyon söz konusudur. Buda bizlerde genelde nefes darlığı, baş ağrısı, vücuttaki karbonmonoksit artışına bağlı oksijen yokluğu yaratıyor. Oksijeni bağlandığı bölgelere, al yuvarlarda bağlanıp, bizim vücudumuzun beslenmesini ve beynimize oksijenin gitmesini engelleyecek toksit gazların maruziyeti ortadan kalktığı zaman kişilerde kalıcı rahatsızlıklar bırakmaz. Zehirlenme yaşayan kişinin dokularında, kanın geçtiği kısımlarda ya da oksijenin dolaştığı kısımlarda tahribat yaratabiliyor, ama hasta kurtulduysa anlık veya bir süre semptomlarını yaşar ve sonrasında zamanla geçecektir” şeklinde konuştu.
“ZEHİRLENEN KİŞİNİN İLK OLARAK ORTAMDAN UZAKLAŞMASI VE OKSİJENLE BULUŞMASI GEREKİYOR”
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Çelik: “Soba ya da doğalgaz zehirlenmesinde bizim hayat kaynağımız olan oksijenle yarıştıkları için, önüne geçtiklerinden dolayı bizlere problem olmaktadır. Semptomları düşük seviyede seyrediyorsa onu oksijenlemek lazım ki genelde zehirlenme şikayetleriyle acillere gelen hastalara oksijenle müdahale edilir. Halk arasında yoğurt veya ayran tarzı şeylerin tüketilmesiyle zehirlenmenin ortadan kalkacağı düşüncesi yanlıştır. Zehirlenen kişinin ilk olarak ortamdan uzaklaşması ve oksijenle buluşması gerekiyor” diyerek vatandaşları uyardı.