Siyasi Parti İl Başkanları Ne düşünüyor?  'Yeni Model' Ekonomiyi Düzeltir mi?

Elazığ'da faaliyet gösteren Siyasi Partilerin İl Başkanları,  döviz kurlarındaki sert çıkış ve düşüşler hakkında Hâkimiyet Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundular.

Siyasi Parti İl Başkanları Ne düşünüyor?  'Yeni Model' Ekonomiyi Düzeltir mi?

Haber: Seren Taş- Tuba Turhan - Kağan İnal/ CHP Elazığ İl Başkanı Coşkun Çağlar Duran, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Erhun Karakuş ve HÜDAPAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, açıklanan yeni ekonomi modeli ve kur korumalı TL vadeli mevduat sistemi hakkında Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulundular.

 “ÇOK KALICI VE ÇOK İLERİCİ BİR SİSTEM DEĞİL”
CHP Elazığ İl Başkanı Coşkun Çağlar Duran, kurdaki düşüşün pozitif etkilerinin halka yansımadığını belirterek; “Kurdaki düşüşün pozitif etkileri halka yansımadı. Dolar düştü ama bu ne yakıtta fark etti, ne yiyecekte fark etti, daha doğrusu vatandaşa hiçbir şekilde fayda etmedi. Sadece birileri büyük bir rant elde etti, birileri çok büyük şekilde paralar kaybetti. Yani vatandaşa bu durumda yansıyan hiçbir şey yok. Yani işin teknik boyutuna bakıldığı zaman çok da bir faiz indirmenin, el altından tekrar faiz yükseltmenin değişik bir yöntemi gibi geliyor ama tabi bu işin uzmanları daha iyi bir şekilde bu işi açıklarlalarsa daha doğru olur. Biz bu işin uzmanı değiliz, ekonomist değiliz fakat görünen o ki bu dalgalanmada birileri çok büyük paralar kazandı, birileri ekonomik olarak daha sıkıntıya düştü. Vatandaşa yansıyan hiçbir şey olmadı. Dolar 18 liraya çıktığı zaman aynı paralelde yiyeceklerde, içeceklerde, akaryakıtta yükseliyor fakat bunun tam tersi bu para yüzde kırk civarında değer kaybettikten sonra herhangi bir indirim olmadı. Düzelmesini sağlayacağına çok inanmıyorum çünkü şuanda önemli olan milletteki doların piyasaya sokulması değil. Yurtdışından dolar gelebilecek ortamı sağlamak önemli olan. İhracatın önünü açmak, yurt dışından gelecek olan yatırımların önünü açmak. Bu bana çok kalıcı ve çok ilerici bir sistem gibi gelmedi” dedi.

“AKARYAKITTA DÜŞÜŞ YAPILMAYACAĞI AÇIKLANDI”
Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Erhun Karakuş ise konuyla ilgili akaryakıtın dolar 8 lira düşmesine rağmen hala aynı fiyattan satıldığına dikkat çekerek; “Bahsedilen kurdaki yükselme ve düşüşler 1-2 liralık yükselişler ve düşüşler olsaydı diyebilirdik ki piyasaya yansıması biraz uzun vadeli olabilir ama bugün biz 18 lirayı geçmiş ve 11 buçuk lira seviyesine inmiş dolardan bahsediyoruz. Dolayısıyla bu düşüşün ani bir şekilde piyasaya yansıması tabi ki gerekiyor, vatandaşın beklentisi de bu. Doları, altını ve dövizi olmayıp da artıştan aylık maaşından erime dolayısıyla etkilenip, bugün ki düşüşten de gerek aracını doldurduğu yakıttan, gerek marketten yaptığı alışverişten de en büyük beklenti bizim orta direk dediğimiz, asgari ücretle çalışan, emekli aylığıyla geçinmeye çalışan vatandaşımızın beklentisidir.  Tabi bu beklentinin işaret fişeğini yine biz devletten, hükümetten bekliyoruz. Nasıl bekliyoruz, bugün 18 lirayken 11 buçuk ve 11,70’e satılan akaryakıt dolar 8 lira düşmesine rağmen bakıyoruz hala aynı fiyattan satılıyor ve ÖTV korumalı sistemden vazgeçtiklerini, ÖTV farkı dolana kadar akaryakıta düşüş yapmayacakların açıkladılar. Diğer taraftan siz market, gıda fiyatlarıyla ilgili herkesi terörist ilan ettiniz buna karşılık bin tane Tarım Ve Kredi Mağazası açtınız. Bugün Tarım ve Kredi Mağazalarını gezdiğimizde ürünlerin yüzde 80’i o sürekli eleştirilen üç harflilerden beş harflilerden daha yüksek. Bugün o zaman kuru düşürme kabiliyetini, düşürme iktidarını kendinizde görebiliyorsanız, bugün akaryakıt fiyatlarıyla market fiyatlarındaki indirime de, akaryakıt fiyatı petrol istasyonlarına ve Tarım ve Kredi Marketlerinden bir an evvel başlamaları gerekiyor. Piyasanın beklentisi de bu yönde zaten” diye konuştu.

“ENFLASYON DAHA DA ARTACAK” 
Açıklanan yeni ekonomi modeli ve kur korumalı TL vadeli mevduat sistemi ile ilgili açıklama yapan Karakuş, konuyla ilgili; “Dövizin önüne geçebilir ama enflasyonun artmasının önüne geçemez. Birincisi enflasyonu arttıracak çünkü şimdi siz adamın mevduatını TL olarak bankaya yatırdınız 100 lira vaade sonun anlaşmanız gereği 105 lira ödeyeceksiniz. Döviz almış başını gitmiş, dövize uğradığınız zaman 105 lira yerine bu adama 115 lira ödemeniz gerek. Aradaki 10 TL’yi nereden getireceksin. Gidip karşılıksız para basacaksın, para bastığın zaman ne olacak karşılıksız para bastığın zaman enflasyon daha da artacak hatta spekülasyon dönemine geçme durumu söz konusu olacak. Dolayısıyla bunun da önleminin bir an evvel alınması lazım. O yüzden ben çok gerçekçi ve makul görmüyorum, günü kurtarma şeklinde görüyorum bu şekilde bir müdahaleyi” diye konuştu.
 

“SÖYLEM VE EYLEMLERİ SÜREKLİ ÇELİŞİYOR”
Karakuş garibanların asgari ücretinden vergi alınarak, para sahibi insanların döviz mevduat hesaplarındaki döviz farkına ödeme yapılacağını söyleyerek; “İkincisi de söylem ve eylemlerin sürekli çelişmesidir. Siz iyi bilirsiniz bir, bir buçuk ay bütün iktidar temsilcileri doların yükselmesini aslında iyi bir şey olduğunu, biz daha fazla ürün ihraç edeceğiz, bu yüzden döviz gidecek yatırım gelecek ülkeye, ucuz iş gücünden dolayı. Doların yükselmesi aslında çok güzel bir şey, neredeyse doların yükselmesinin faydalarını kitapçık haline getirip basacak duruma geldiler. Hadi doların yükselmesi madem iyi bir şeydi diyordunuz, biz demiyorduk siz diyordunuz, niye düşürdünüz. Demek ki o zaman hata yaptınız. Bugün düşürdünüz efendim faizle ediyoruz diyorsunuz, örtülü olarak faizi garanti haline getiriyorsunuz ve sermaye odaklarına faizi döviz kuruna endeksleyerek garanti bir hale getirip milletin cebinden alıp yine parası olanın parasına para katacaksınız. Siz faize karşıydınız faizi garanti hale getirdiniz, garibanın asgari ücretinin vergisinden alıp, sermaye sahibi, para sahibi insanların döviz mevduat hesaplarındaki döviz farkına ödeme yapacaksanız. Ben şuna benzetiyorum şunu, hani karşılıksız kaçak elektrik kullananların kaçak kullanım bedelini bizler ödüyoruz ya şuan, burada da aynı şey. Dövize parasını yatırıp, dövizden dolayı zarar edenin, benim hiç böyle bir şeyim olmamasına rağmen bir vatandaş olarak ben ödeyeceğim. Yani elektrikteki kaçak kullanım bedelini bir vatandaşın ödemesiyle bu kur garantili mevduat hesabının, faiz hesabının arasında hiçbir fark göremiyorum. O yüzden uzun vadede enflasyonu tetikleyeceği kanaatindeyim” diye konuştu.

“ZAMLAR, VATANDAŞLARI MAĞDUR ETMİŞTİR”
HÜDAPAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, Dolar’da düşüş yaşanmasına rağmen fiyatlarda indirim yapılmadığına dikkat çekerek; “Şu an Dolar’ın düşmesi ülke adına olumludur. Çünkü Dolar’la birlikte gıda ürünlerine ve ülkedeki bir çok şeye zam gelmesi vatandaşı mağdur etmiştir. Dolar’ın düşmesi fiyatlara yansımadı. Fiyatlara gelen zamlar geri çekilmedi. Dolar’da ki düşüşün fiyatlara bir an önce yansıması vatandaşları ciddi şekilde rahatlatacaktır. Vatandaşların beklentisi bu yöndedir. Vatandaşların alım gücü düştü. Bu alım gücüne destek olabilmek için yapılan zamların tekrar geri çekilmesi gerek. Dolarla mücadeleye parti olarak bakışımız, ülkenin dışa olan bağlılığını üretimle, istihdamla kesilmesini doğru ve mantıklı buluyoruz. 2016 yılında yapmış olduğumuz açıklamalardan beri 5 yıldır aynı şeyleri tekrarlıyoruz. Bundan dolayı hükümetten üretmeye dayalı çalışmaların arttırılmasını ve istihdamın sağlanmasını istiyoruz. Bu mevduatı teferruatlı bir şekilde incelemedik. İnceledikten sonra açıklama yapabiliriz. Buradaki kasıt faizi düşürmektir. Bizim faize bakış açımız nettir, faiz olmamalıdır. Vatandaşı bir taraftan desteklerken bir taraftan da harama teşvik edecek adımları kabul etmiyoruz” diye konuştu.