Siyasette 'yeni yüz' beklentisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim için 2023'ü işaret ederken milletvekilliği düşünen isimlerde belirli bir hareketlilik yaşanıyor. Yeni yüz, yeni heyecan ile yollara düşen isimlerin şansı, eski vekillere göre oldukça fazla

Siyasette 'yeni yüz' beklentisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İttifak sisteminin yasal hale getirilerek partilerin seçim ittifakları kurarak seçimlere gitme şansını yakaladığı ve cumhur ittifakının yüzde 52 ile öne çıktığı 24 Haziran 2018’in üzerinden  3 yıl gibi bir süre geçti.


Muhalefet, sık sık erken seçimi güçlü bir şekilde talep ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli erken seçimi gerektirecek bir durum söz konusu olmadığını ve seçimlerin normal zamanı olan 2023 yılı Haziran ayında yapılacağını söylüyorlar.

AKLINIZA HER ESTİĞİNDE..
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "Aklınıza esince erken seçime gidilmez" açıklamasını MHP lideri Bahçeli’nin çıkışı izledi. Bahçeli, ağır eleştiriler yönelttiği muhalefeti, "siyasi kaosa hizmet etmekle" suçladı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendine yöneltilen bir soru üzerine, "Haziran 2023'ten önce erken seçim filan söz konusu değil" açıklamasında bulunmuştu.
"Oturmuş demokrasilerde aklınıza estiği zaman erken seçime gidilmez" diyen Erdoğan, "Muhalefetteki siyasi partiler gibi acelecilik içinde olmadıklarını" kaydetti.


“ÜLKE KAOSA GİRER”
Erdoğan’ın bu açıklamasını, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yazılı açıklaması izledi. Erken seçim çağrılarıyla ilgili olarak muhalefete ağır suçlamalar yönelten Bahçeli, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini savundu.


Bahçeli Türkiye’nin, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sayesinde "müstesna bir gelişme rotasında" bulunduğunu, muhalefetin ise "erken seçim talepleri ve güçlendirilmiş parlamenter sistem hedeflerini gündemde tutma arayışı ve çabasında" olduğunu kaydetti.


"Türkiye'nin gündeminde erken seçim yoktur" mesajını veren Bahçeli, "Erken seçim dayatması, Türkiye’nin kaosa sürüklenme amacının gizemli ve şifreli kılıfıdır" iddiasında bulundu; muhalefeti de "siyasi kaosa hizmet etmekle" suçladı.


MHP lideri, "Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini kalıcı ve köklü hale getirmek için ihtiyaç duyulan reformları, yasal düzenlemeleri, sosyal ve ekonomik iyileştirmeleri hayata geçirme gayesinde olduğunu" aktardı.


MUHALEFET ISRARLI
Son günlerde erken seçim tartışmaları yeniden alevlenmesinin ardından muhalefet milletvekilleri de konuştu. İyi Parti Genel Başkanı Merak Akşener, geçtiğimiz günlerde, Erdoğan’ın erken seçime yönelik adımlar attığı izlenimini paylaşmış, bu yılın haziran ayında erken seçim yapılacağı öngörüsünü dile getirmişti. Akşener, "ister 2023, ister benim öngörüm 2021 olsun, sonuçta bu sistem değişecek, millet el koyacak" demişti.


KILIÇDAROĞLU: “HERKES BEKLİYOR”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, "Herkes bekliyor. Neyi bekliyor? Herkes sandığı bekliyor. 'Sandığı koyun önümüze' diyorlar. 'Yeter' diyorlar" açıklamasını yapmıştı.


Esnafın, çiftçinin, emeklilerin, üniversite bitirmiş işsiz gençlerin artan sorunlarına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Saray devleti var, sosyal devlet yok. Saray devleti halktan kopuk…  Bu siyasal sorumsuzluğu bitirmek zorundayız, halkla beraber, halkın hakemliğine başvurma zamanıdır artık" söyleminde bulunmuştu.


PARTİLERE RAĞMEN ADAYLAR ÇALIŞMALARA BAŞLADI
Muhalefet partileri erken seçim istemesine rağmen, Ak Parti ise “biz her seçimden sonraki gün yapılacak seçimlere hazırlık yapmaya başlarız”  ezberlerine rağmen teşkilatlarında herhangi bir seçim hazırlıklı yapılmazken, yapılacak ilk seçimlerde aday adayı olacak isimler, çalışmalarına başladılar.


YAKIN ÇEVREYE ÖN BİLGİ
Seçimlerde herhangi bir partiden aday adayı olacak isimler, çalışmalara önce yakın çevresinden başlıyorlar. Bu isimler, kendisine hem çevre, hem lobi hem de kamuoyunda olumlu algı oluşturabilecek değişik sektörlerden isimlerle temasa geçmiş durumdalar.


EN ÖNEMLİ ARGÜMANLARI “YENİ YÜZ”
Mevcut partilerin milletvekillerinin yıpranmışlığını ve birçoğunun birden fazla milletvekili yapılması ve bunun toplumda o partilere karşı duyduğu tepkilerden hareket eden isimlerin en önemli hareket noktaları;  yeni bir yüz ve yeni bir hizmet heyecanı..


Parti politikaları yerine mevcut milletvekillerine olan olumsuz bakış açılarını kendi siyasi söylemleri arasına alan ve mevcutlarla yol yüründüğü takdirde davaya ciddi zararlar verileceği düşüncesini dillendiren isimlere, kamuoyunda büyük bir ilgi olduğu da gözlerden kaçmıyor.


GENEL MERKEZLER GERÇEKLERİ GÖRÜR MÜ?
Zamanında ya da erken yapılacak bir seçimde, özellikle iktidar partisi olan Ak Parti ve ittifak ortağı MHP’nin, tabanın sesi ile kamuoyunun beklentilerini dikkate alarak aday belirleme yoluna gideceklerini ifade eden siyasi gözlemciler daha da ileri giderek, Ak Parti’nin çok radikal kararlar alarak eski milletvekillerinin aday olmasının önünü kesecek ilkesel bir karar almasının bile söz konusu olduğunu ifade ediyorlar.

 


ESKİLERE RAĞBET OLMADI
İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlıkları için partinin ağır isimleri  olan Binali Yıldırım ile Mehmet Özhaseki’nin seçilememesi gerçeğini çok iyi yorumlayan ve siyasette yeni yüzün her zaman avantaj olduğunu gören Ak Parti’nin çalıştığı ve güven duyduğu araştırma şirketlerinin verdiği raporlar dikkate alınırsa, yapılacak seçimlerde yüzde 10 kontenjan dışında hiçbir eski milletvekili aday olamayacak.


YENİ BİR SİNERJİ
Ak Parti’nin hemen hemen her ilde en çok eleştiri aldığı konuların başında milletvekilleri memnuniyetsizliği olduğunu, halkın Ak Parti politikaları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güvendiği, hatta var olan ekonomik sıkıntıların da yine ve ancak Erdoğan tarafından aşılabileceğine inandıklarını belirten vatandaşların en önemli şikâyetleri ise mevcut milletvekilleri.


SAADET’E  PİRİNCE GİDERKEN…
İttifak sistemi ile yüzde 50 artı bir gibi kritik bir seçim yapılacağının altını çizen siyasi gözlemciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Saadet Partisi ile ittifak görüşmelerinin de bu kritik eşiğin aşılmasına yönelik olduğunu, Saadet Partisi’nden gelecek oyların peşine düşen Erdoğan’ın sırf milletvekilleri sebebiyle kaçan oyları hesap etmemesinin mümkün olmadığını ifade ediyorlar.


FEDAKÂRLIK BEKLENECEK
Türkiye genelinde mevcut milletvekillerine olan tepki ve bunun sandıklara yansıyacağı olumsuzluğu yaptırdığı anket ve sahada güvendiği isimlerle yaptığı özel  görüşmelerle net olarak gören Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, mevcut milletvekillerinden bir vefa ve fedakârlık bekleyerek yeniden aday olmamaları noktasında önce telkin ve tavsiyelerde bulunacağı, buna rağmen aday adayı olan isimleri de çok özel bir sebebe dayanmadığı sürece aday göstermeyeceği gelen bilgiler arasında.