Siyasete İlgi Yok...

Haziran 2023 tarihinde yapılacak genel seçimlere bir buçuk yıl gibi kısa bir süre kalmasına rağmen geçmiş seçimlerin aksine, siyasi partilerden aday adaylığı düşünen isimler hala kendini göstermedi.

Siyasete İlgi Yok...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muhalefetin ısrarlı erken seçim çağrılarına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli seçimlerin zamanında ve 2023 Haziranında yapılması konusunda çok net tavır ortaya koyuyorlar.

1.5 YIL KALDI
Seçimlerin normal zamanında ve 2023 yılının Haziran ayında yapılsa bile seçimlere bir buçuk yıl gibi kısa bir süre kaldı. 

Partilerin aday adayı müracaatı alması, bunlarla ilgili teamül yoklaması, anket ve kamuoyu yoklaması yapması, Yüksek Seçim Kurulu süreçleri ve adaylık açıklamasından sonra yapılacak seçim propaganda dönemi  de düşülürse geriye bir yıl gibi bir süre kalıyor.

ADAY ADAYLARI KARARSIZ
Seçimlerde önce aday adayı, sonrasında da aday olup kendisini geniş kitlelere tanıtacak ve onlarla birebir tanışıp görüşme imkânını yakalaması için kendisini değişik vesilelerle kitlelere tanıtması ve bilinirliğini artırması gerekiyor.

Milletvekili olmayı düşünen bir isim, öncelikle yakın çevresinden, eş-dost ve yakınlarından başlayıp geniş halkalara ulaşacak bir program yapmak ve bunu belirli bir periyotla tekrar etmek zorunda.

GEÇMİŞ SEÇİMLERİN HEYECANI YOK
Milletvekilliği aday adayı olmak isteten isimler, kendilerini tanıtmak, proje ve hedeflerini geniş kitlelere anlatmak amacıyla geçmiş seçimlere iki yıl önce kala harekete geçerek bir ekip çalışması ortaya koyarken, bir buçuk yıl sonra yapılacak seçimler için böyle bir çalışmanın olmaması, seçmenin siyasetten soğuması ya da siyasetçilere eskisi gibi itibar etmemesiyle de yorumlanıyor.

SİYASİ BELİRSİZLİK
Aday adaylarının, kendilerini halka tanıtıp potansiyellerini artırma gibi bir çalışmaya girememelerinin en önemli sebeplerinden biri de siyasi belirsizlik.
Geçmişte daha net bir tablo gören ve şansı daha yüksek olan partilere yoğunlaşan aday  adayları, 2023 seçimlerinde net bir siyasi tablo görmedikleri için şimdiden renk verip kendilerini yıpratmak islemiyorlar.

AK PARTİ’YE İLGİ AZ
Geçmişteki seçimlerde 150 sayısına kadar ulaşan aday adayı  sayısı ile en revaçta ve popüler parti olan Ak Parti’ye bu seçimlerde ilgi oldukça düşük. Bunda en önemli sebep, partinin yaşadığı oy kaybına bağlı olarak çıkaracağı milletvekili sayısının düşecek olması.

Geçmişte Ak Parti’den aday adayı olup da bürokraside belirli bir makama gelme amacı ve gayesi ile aday adayı olan bürokratlar da bu seçimlerde aday olmayı düşünmüyorlar.

Olası bir iktidar değişikliğinde bırakın yükselmeyi, kendi konumunu koruyamadığı gibi özlük haklarının ellerinden alınıp farklı illere düşük pozisyonda ya da uzman olarak atanma riski ve tehlikesini gören bazı bürokratlar, Ak Parti ile olan ilişkilerini azaltmakla kalmayıp, CHP ve İyi Partili siyasilere yaklaşmanın sebeplerini oluşturmanın planlarını yapıyorlar.

MHP’NİN KADER SEÇİMİ
Geçtiğimiz seçimlerde gümrük kapılarından gelen oylarla bir milletvekilini kıl payı kaçıran MHP’nin bir milletvekili şansı halen  var. Ancak bir milletvekili çıkarması için güçlü bir isimle yarışa girmesi ve İyi Parti’ye kayan tabanı yeniden toparlaması gerekiyor.

EN REVAÇTA PARTİ, İYİ PARTİ 
İlimizde aday adayı yığılmasının yaşanacağı parti, İyi Parti olarak gözüküyor. Millet ittifakının da destek oyları ile bir milletvekili kesin olan İyi Parti’de güçlü isimlerin adı geçiyor. Eski vali, saygın iş insanları, siyasi partilerde ciddi görevler almış isimler yanında, muhtemel iktidar ortağı olarak görüldüğü için birkaç bürokratın da aday adayı olma ihtimali görülüyor.

CHP’DE GENÇ İSİM
CHP Milletvekili Gürsel Erol, kendisinin ikinci sıra adayı olacağını açıklamış ve birinci sıra adayının teşkilattan gelen genç bir ismin olacağını belirtmişti. Her ne kadar CHP’li Ali Özcan, “Ben birim, ikincisini  de bir belirler” dese de CHP’deki tablo Gürsel Erol’un planladığı gibi gerçekleşecek gibi görünüyor. 

CHP’de bir ve ikinci sıra adayı belli olmasına rağmen, iktidar partisi olma ihtimali ve bununla gelecek imkan ve avantajları yakalamak isteyen bir çok kişi  bu partiden aday adayı olmak için yarışacak.

DİĞER PARTİLERDE DURUM
Bu partilerin dışında Saadet, Yeniden Refah, Gelecek, Deva, Hüdapar, BBP ve HDP, kendi adaylarını çıkararak mesajlarını halka ulaştırmaya çalışacaklar.  İttifak içinde olan siyasi partilerin kendi oyları, ya Cumhur ittifakı adaylarına ya da Millet İttifakında yer alan CHP ve İyi Parti adaylarının milletvekili olmasına katkı sağlayacak.
Bu partilerden Yeniden Refah Partisi, olası bir Cumhur İttifakı ortaklığında Ak Parti  listesinin ikinci sırasından kontenjan almak için yoğun çaba sarf edecek.
 

Siyasete İlgi Yok...
Siyasete İlgi Yok...
Siyasete İlgi Yok...
Siyasete İlgi Yok...
Siyasete İlgi Yok...
Siyasete İlgi Yok...