ŞİKAYETLER BANA DA GELİYOR
GEÇTİĞİMİZ AYLARDA GÖREVE BAŞLAYAN VE PROJELERİNİ ADIM ADIM HAYATA GEÇİREN FIRAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. FAHRETTİN GÖKTAŞ, ÜNİVERSİTE HASTANESİ'NİN PERSONEL SAYISININ ARTIRILARAK ŞİKÂYETLERİN KISMEN DE OLSA ÖNÜNE GEÇİLDİĞİNİ İFADE ETTİ.
Erkan BAY/ Elazığ Hakimiyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Toprak, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Rektör Prof. Dr. Göktaş’a hayırlı olsun temennilerinde bulunan Hakimiyet Gazetesi İmtiyaz sahibi Ahmet Toprak, Fırat Üniversitesi’nin Elazığ için büyük bir önem taşıdığını ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ise Hakimiyet Gazetesi imtiyaz sahibi Ahmet Toprak’ın ziyaretinden dolayı mutlu olduğunu belirterek, yayın hayatında başarılar dileklerini iletti.
ÜNİVERSİTELERİN 3 TEMEL AMACI VAR
Elazığ ve Fırat Üniversitesi gündemi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Göktaş, “Bizim üniversitemiz 1967 yılında akademi üzerine kurulan daha sonra Fırat Üniversitesi olarak devam eden bir üniversitedir. Aslında üniversiteleri değerlendirirken üniversitelerin kuruluş amacı var. Üç temel amaç vardır.
Birincisi, eğitim ve öğretim faaliyetleri. İkincisi, bilimsel araştırma. Son olarak da toplumsal katkıdır. Benim asistanlığım, doçentliğim ve profesörlüğüm döneminde üniversitemizdeki yaş ortalaması genç kuşağın üzerindeydi. O zamanki imkânlara göre üniversitemiz yine ortalamanın çok üstündeydi. Ama en azından büyükşehirdeki üniversiteler ile rekabet edecek düzeyde değildi.” diye ifade etti.
ÜNİVERSİTE YOL GÖSTERİCİ OLMALI
Fırat Üniversitesinde sadece Mühendislik Fakültesi’nde 64 genç profesör olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Göktaş, “Uluslararası kurumlar tarafından yapılan değerlendirmelerde Fırat Üniversitesi, bilimsel sıralamada ilk 20’nin içerisine giriyor. Bu yıl için de olumsuz bir tablo bekliyoruz. Depremden kaynaklanan durumdan dolayı yayın sayımızda bir azalma var. Ayrıca bu yıl üniversitemizde 8 bilim adamı Dünya’nın en etkili bilim insanı içinde yer aldılar. Tabi bu yeterli mi bunu düşünmek lazım.” dedi.
Üniversite genelinde 420 profesörün olduğuna dikkat çeken Rektör Göktaş, şunları söyledi: “Profesörlerimizin hepsinin yaşının genç olması bizim için yeterli değil. Bilimsel çalışmaların ürüne dönüşmesi gerekiyor. Yarım asırlık üniversitenin Elazığ’ın sorunlarına yol göstermesi gerekiyor. Eğer böyle eksiklik ya da kopukluk varsa o zaman demek ki toplumsal katkı misyonumuzu yerine getirmiyoruz.”dedi.
ÖĞRENCİLER BÜYÜKŞEHİRLERDE OKUMAK İSTİYOR
Prof.Dr.Göktaş,Öğrenci kaydı yapılmadığı için bazı bölümler kapatıldığını ve bu problemin sadece Fırat Üniversitesi’nin sorunu olmadığını, birçok üniversitenin aynı problemle karşı karşıya olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Bütün üniversiteler kayıt zamanında kendi reklamını yapıyor. Bir miktar etkili oluyor. Fakat şuan Türkiye’de 208 tane üniversite var. 107 üniversite de devlet üniversitesi. Devlet üniversitesi de artık her ilde var. Bana göre bir planlama hatası var. Büyükşehirler de kontenjanları çok yüksek tutarsanız, öğrenciler hep büyükşehirlerde okumak istiyor. Eğer büyükşehirlerdeki kontenjanlar biraz makul bir seviyeye indirilirse onların yansımaları buralara kadar gelir.”diye ifade etti.
ÜNİVERSİTELER KALİTEYE ÖNEM VERMELİ
Rektör Prof.Dr.Göktaş, “Bir bilim insanı olarak bazen bizler ütopik bölümler açıyoruz. Mesela Mekatronik Mühendisliği. Devlet personelinde böyle bir mesleğin tanımı yok. İlana çıktığınız da böyle bir meslek yok. Enerji Sistemleri Mühendisliği gibi. Şimdi biz bunları zaman rektörler açayım da bölümüm olsun diyor ama biz bu çocukları işsiz bir ortama gönderiyoruz. Hem de bu bölümler kapanıyor ve hocalar ortada kalıyor. Bana göre üniversitelerde yatay büyümesi doğru değil. Üniversitelerin artık bundan sonra kaliteye önem vermesi gerekiyor. Bu konular devlet politikası ile düzelebilir. Biz de rektör olarak dile getireceğiz. Bazı bölümlerin birleştirilmesi ya da kapatılması gerekiyor. Çünkü bir karşılığı yok.” dedi.
KAMPÜSLER ELAZIĞ’A NEFES ALDIRIYOR
Fırat Üniversitesi’ne tahsis edilen araziler hakkında da bilgiler veren Rektör Prof.Dr.Göktaş,“Üniversitenin Elazığ’ın çeşitli yerlerinde tapulu arazilerimiz var. Küçük ölçekte. Bir de Fırat Üniversitesine devletimiz tarafından tahsis edilen araziler var. Kampüsü düşünelim. Bu kampüste bir ormanlık var. Burası Elazığ’a nefes aldırıyor. Siz bu ormanı da bir an önce bitirip, binalar dikerseniz gerçekten Elazığ’a çok büyük zarar vermiş olursunuz. Diğeri de Malatya yolundaki bize tahsis edilen yer. Bu arazinin yolun sol tarafında kala kısmı rektörümüz, belediye ve bakanlık anlaştılar bu arazi şuan belediyeye devir edildi. Belediye değerlendirecek. Malatya’ya giderken yol sağ tarafı ise şuan orda bir alt yapı yok. Yani düşünün ben oraya 10 bin öğrenci gönderdiğim zaman alt yapısı olmayan bir yer. Diğer bir sorun ise çeşitli fakültelerin binaları için rektörler gidiyor. Bütçe dairesi ile görüşüyor ve benim binam yok diyor. Şimdi biz diyoruz ki İlahiyat ya da Diş Fakültesini nerede kuralım?” diye ifade etti.
İKİNCİ ÜNİVERSİTE KAÇINILMAZ
Diş Fakültesini kurarken, mevcut hastaneye yakın bir yer olmasını vatandaşın rahat ulaşılabilirliği açısından tercih ettiklerini ifade eden Rektör Prof. Göktaş, şunları söyledi:“Hastanelerimize vatandaşın taksi ile gitmemesi gerekiyor. Herkesin cebinde para olmayabilir. Mesela şu kampüste dişçilik fakültesini koyabileceğimiz bir yer var mı? Şuan dişçilik fakültesini üst bir tarafta kuruyoruz. Oraya ulaşım nispeten kolay ama çok kolay değil. Diğer kampüsle ilgili de belediyemiz alt yapı sorununu çözerse biz de bize gelen yatırım programını hayata geçiririz. .Özellikle sözel fakülteleri oraya kaydırmayı düşünüyoruz. Başkan bey bu konu da oldukça istekli. Bizim çevre illere baktığımız da artık iller de iki üniversite var. Elazığ’da ikinci üniversitenin kurulması 5 ya da 10 yıl sonra kesinlikle kaçınılmaz. Bizim devlet büyüklerimiz Elazığ’da ikinci üniversite kuruyoruz dedikleri an, alan sorunu yaşanmaz. Çünkü kampüsümüz hazır. Kolaylıkla olabilir. Biz de bundan sonraki yatırımları ona göre yapacağız. Artık mevcut yerleşkemizde boş yerimiz yok.” dedi.
ŞİKÂYETLER BANA DA ULAŞIYOR
Fırat Üniversitesi Hastanesi ile ilgili kendi telefonuna 170 tane mesaj geldiğini belirten Rektör Prof.Dr.Göktaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Onu açık söyleyeyim. Bazıları haklı mesajlar, bazılarını ise vatandaşımızın psikolojisine bağlıyorum. Bizim hastanemizi Fethi Sekin Şehir Hastanesi ile karşılaştırırsanız, orası yeni bir bina ve yeni bir projedir. Bizim hastanemiz nerdeyse benim eğitim hayatımla aynı yaşta. Dolayısıyla eski bir hastane. Yapılırken de bütün binalarımızı betonla boğmuşlar, hastane koridorlarını geçerken duvarları görüyorsunuz. Bizim eski rektörümüz zamanında hastanemizde çalışan işçi sayısı 70’e kadar düşmüş.” dedi.
700 KİŞİ TAHSİS EDİLDİ
Fırat Üniversitesi Hastanesindeki temizlik konusunda yapılan şikayetlerinde haklı olduğunu ifade eden Rektör Prof.Dr.Göktaş,“Cumhurbaşkanımız pandemi çıktığında rektörler ile toplantı yapmış ve ondan sonra her üniversite hastanesine 700 kişi tahsis edildi. Hemşire, hasta bakıcısı ve temizlikçi gibi konularda tahsis edildi. Bu kadar büyük personel geldikten sonra insan faktöründen kaynaklı temizlik konusunda sorun olmaması gerekiyor. Gerekli denetimleri yapıyoruz.” dedi.
SORUNLAR DEVAM EDERSE GEREKEN YAPILIR
Rektör Prof.Dr.Göktaş,“Şunu açık söyleyeyim, temizlik sorunları devam ederse soruşturma açarım. En uzak okula görevlendiririm, günde 3 defa kamera önünde imza attırırım. Ya işini burada yaparsın ya da orda yaparsın. Bizim en büyük hizmetimiz hastane hizmetidir. Hastane bizim aynamızdır. Aksatmak söz konusu olamaz. Temizlik konusunda bize gelen şikayetleri değerlendiriyoruz. Kovid 19 sürecinde personellerimiz canla başla çalışıyor. Bu süreçte bazı haksız eleştiriler de var. Hocalarımıza bu süreçte destek olmamız gerekiyor. Şunu açık ifade ediyorum, hastanemizdeki temizlik konusunu çok önemsiyoruz.” diye ifade etti.