Sık yapılan diyet hataları nelerdir?
Sık yapılan diyet hataları hakkında Diyetisyen Duygu Yüce gazetemize açıklamalarda bulundu.
Duygu Yüce, ”Diyet, bireyin sağlığını korumak, kilo kontrolü sağlamak veya belirli sağlık koşullarına uyum sağlamak amacıyla uyguladığı beslenme düzenidir.
Günümüzde çoğu insan tarafından sanılanın aksine diyet; aç kalmak, tatsız, tuzsuz, yağsız beslenmek, sadece ağırlık kaybı yaşamak ya da sadece hastalığa sahip olan bireyler için yapılan bir eylem değildir. Diyet süreci, sağlıklı beslenerek ve sağlığı bozmayacak şekilde yapılır, kısa süreli aç kalarak yanlış ve sağlıksız beslenmek demek değildir.
Bu nedenle işin uzmanından diyet listenizi hazırlatmanız ve takibini yaptırmanız sağlığınız için çok önemlidir” dedi.
Duygu Yüce, ”Diyet yaparken birçok kişi farkında olmadan hatalar yapabiliyor. İşte en sık yapılan diyet hataları:
HIZLI KİLO VERMEYE ÇALIŞMAK
Şok diyetler veya aşırı kalori kısıtlaması kısa vadede kilo kaybı sağlasa da uzun vadede metabolizmayı yavaşlatır ve kas kaybına yol açabilir. Kas kaybı yaşanması hızlıca bağışıklık sistemini düşürür, kilo vermenizi zorlaştırır, sağlıksız görünmenize neden olur.
ÖĞÜN ATLAMAK
Öğün atlamak, kan şekeri seviyelerinde dengesizlikler yaratır. Kan şekerinin düşmesine neden olarak bir sonraki öğünde aşırı yeme riskini artırır. Metabolizmayı yavaşlatabilir.
TEK TİP BESLENMEK
Sosyal medyanın etkisi ile popüler olan diyetlere yönelim arttıkça tek tip beslenme problemleri daha çok ortaya çıkmaya başladı. Sadece protein ağırlıklı veya karbonhidratı tamamen kesen diyetler vücutta vitamin ve mineral eksikliklerine sebep olmaktadır. Dengeli, düzenli ve çeşitli bir beslenme planı şarttır.
YETERİNCE SU İÇMEMEK
Su, metabolizmayı hızlandırır ve vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Diyet yaparken su tüketimini ihmal etmek kilo verme sürecini olumsuz etkiler. Ödem birikimine neden olur.
LİF TÜKETİMİNİ GÖZ ARDI ETMEK
Lif, bağırsak sağlığını destekler ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Sebzeler, tam tahıllar ve baklagiller lif açısından zengindir.
YANLIŞ ARA ÖĞÜN SEÇİMLERİ
"Light" veya "diyet" adı altında satılan birçok ürün gizli şeker içerir. Paketli ürünler yerine sağlıklı ara öğünler olarak meyve, yoğurt, kuruyemiş tercih edilmelidir.
HAREKETİ İHMAL ETMEK
Sadece diyet yaparak kilo vermek zor olabilir. Düzenli fiziksel aktivite, kilo kaybını destekler ve kas kaybını önler. Yağ yakımını destekleyip kas kazanımı sağlamaya yardımcı olarak metabolizmayı hızlandırır ve vücudun sağlıklı görünmesini sağlar.
YETERSİZ PROTEİN TÜKETMEK
Protein, kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur ve uzun süre tok tutar. Yeterince alınmadığında kilo kaybı yerine kas kaybı yaşanabilir.
KALORİ HESAPLAMAK
Bazı kişiler farkında olmadan fazla kalori alabilir veya gereğinden az kalori ile beslenerek metabolizmayı yavaşlatabilir. Besinlerin içeriğini bilmek önemlidir. Kalori hesaplamalarından kaçınarak besinlerin değişim ve içeriklerine göre beslenilmelidir.
PSİKOLOJİK FAKTÖRLERİ GÖZ ARDI ETMEK
Stres, duygusal yeme ve motivasyon eksikliği kilo verme sürecini zorlaştırabilir. Diyet yaparken ruh halini de göz önünde bulundurmak gerekir” dedi.