''SİGARA KULLANIMI TOPLUMU ZEHİRLEYEN KÖTÜ BİR ALIŞKANLIKTIR''
Prof
Prof. Yasemin Açık mesajında, insanların sağlığını tehdit eden faktörlerin başında sigaranın geldiğine dikkat çekerek; “Sigara, her yıl sebep olduğu hastalıklar dolayısıyla dünyada 4 milyon kişinin, ülkemizde ise 100 binin üzerinde insanımızın ölümüne neden olmaktadır. Bütün bu ölümler, insanların bu bağımlılıklarından vazgeçmeleriyle önlenebilecektir ”dedi.
Sigara kullanımının toplumun ve gelecek nesillerin sağlığını olumsuz etkileyen ve toplumu zehirleyen kötü bir alışkanlık olduğunu vurgulayan Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, “Sigara içenler sadece kendilerini değil, aynı zamanda aile üyelerini ve çevresindeki insanları da zehirlemekte, onların da yaşamlarını tehlikeye atmaktadırlar. Aktif ve pasif içiciler ile birlikte sigara, bir toplumsal zehirlenmeye neden olan faktör olarak karşımıza çıkmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Yasemin Açık, sigara ile mücadelenin bir devlet politikası haline dönüştüğünü de belirterek, “Sağlık Bakanlığımızın, Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliği içerisinde uzun zamandan beri sürdürmekte olduğu sigara ile mücadele çalışmaları kapsamında önemli projeleri hayata geçirildi. Ülkemizde sigara ile mücadele bir devlet politikası haline dönüştü ve bu çerçevede çok ciddi önemler alındı, önemli kazanımlar elde edildi. Tüm kapalı alanlar %100 sigarasız hale dönüştü. Son zamanlarda düz paket uygulaması, AVM, havaalanı, sinema, otogar ya da iş yerleri gibi alanların kapı önlerinin 5 metre yakınındaki yerlerde sigaranın içilmemesi gibi sigara ile mücadelede güncel adımlar da atılmıştır. Ancak, sigara ile mücadelede; her yaş grubu için hazırlanmış eğitim programları, halka açık kapalı alanlar ve kamu kurum ve kuruluşlarının denetiminin artırılması, bırakmak isteyenlere yardım hizmetlerinin artırılması gibi faaliyetlere de ihtiyaç vardır.” açıklamasını yaptı.
Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nü sigara kullanıcıları, yeni bir yaşama, daha sağlıklı bir geleceğe adım atma açısından bir başlangıç günü olarak değerlendirmeli ve bugün sigara kullanımını bırakmalıdırlar.” dedi.