Sıfır Konutlara Talep Düştü

Kağan İNAL/Son günlerde yaşanan döviz hareketliliği neticesinde emlak sektöründeki son durumu uzmanlara sorduk.

Sıfır Konutlara Talep Düştü

Döviz kurunda yaşanan artıştan en çok etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor. Peki emlak sektöründe son durum ne? 
 

EV FİYATLARINDA BÜYÜK ARTIŞ
Kurt artışlarında yaşanan dalgalanma sonucunda konut fiyatlarında ciddi artış yaşandığını belirten Emlak Uzmanı Önder Yegin, şu bilgileri verdi: “Kur artışlarından dolayı emlak piyasası şu anda yavaşladı nedeni insanların kurun nereye gideceğini bilemediği için şu anda beklemedeler ama bu satış olmuyor anlamında değil. Kur artışından önceki seviyede değiliz, insanlar kurun oturmasını bekliyor.  Konut fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. 600-650 bin bandında olan evler, şu anda 850-900 bin bandına yükselmiş durumda.” 
 

FİYAT ARTIŞI DEVAM EDEBİLİR
Döviz kurunda yaşanan artışlar sonrası gayrimenkul fiyatlarının daha da artacağını belirten Yegin, açıklamasının devamında: “Kur artışı devam ederse gayrimenkul fiyatları da sürekli artacak. Sektörde şuandaki durum zaten fiyatların tavan yaptığı bir noktada. İnsanlar eskiden ev alabildikleri paraya şimdi ancak araba alabiliyorlar” ifadelerini kullandı.
 

KRİTERLER DÜŞTÜ
Yaşanan fiyat artışları neticesinde sıfır konutlara talebin düştüğünü ve insanların kriterlerini düşürdüğünü söyleyen Yegin: “İnsanlar artık gelip ev aradıklarını söylerken kriterleri düşürdüler. Eski evlere talep arttı, sıfır evlere talep düştü, insanların alım gücü azaldı” şeklinde konuştu.
 

TOKİ KONUTLARI FİYATLARI DÜŞÜRMEDİ
Elazığ depremi sonrası inşa edilen TOKİ konutlarının Elazığ’da kiralık ve satılık konut fiyatlarını düşürmediğini kaydeden Emlak Uzmanı Önder Yegin son olarak şunları söyledi: “TOKİ konutlarının yapılması fiyatları düşürmedi. Bizim halkımız büyük ve geniş ev seviyor, bu yüzden de TOKİ konutları çok talep görmüyor. Yapılan bu 25 bin konutun bize bir faydası olmadı. Elimizde bulunan kiralık evler şu anda 2000-2500 TL arasında. İnsanlarımızın TOKİ konutlarına karşı ön yargısı var”dedi.