Sıcak Hava, Çocuklarda Birtakım Ruhsal Belirtilere Sebep Oluyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarında meydana gelen artışlar, insanlar üzerinde ruhsal belirtilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor

Sıcak Hava, Çocuklarda Birtakım Ruhsal Belirtilere Sebep Oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarında meydana gelen artışlar, insanlar üzerinde ruhsal belirtilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Hem erişkinlerde hem de çocuklarda ortaya çıkan ruhsal belirtilerin bir takım aktiviteler ve motivasyonla üstesinden gelinebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Güler, çocuklarda bu belirtilerin ortaya nasıl çıktığını ve nasıl bit yol izlenmesi gerektiği hakkında şunları söyledi.

Çocuklarda Yetişkinler Gibi Sıcak Havadan Etkileniyor

Sıcak havanın erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da psikolojik belirtilerin ortaya çıktığını söyleyen Uzm. Dr. Güler: “Yaz aylarının gelmesi ile sıcak havalar ve yüksek nem, erişkinleri etkilediği gibi çocuk ve ergenlerde de birçok ruhsal belirtinin ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Sıcakların hem çocuk hem de yetişkinler üzerinde etkisi en çok halsizlik, isteksizlik, yorgunluk, iç sıkıntısı, huysuzluk, tahammülsüzlük, dikkatsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı,  bulantı, öfke ve uyku sorunları gibi belirtiler ile ortaya çıkıyor.” dedi.  

Sıcak Depresyonun En Belirgin Özelliği: Uykusuzluk ve Öfke

Sağlıklı bireylerin günlük hayattaki performansını düşüren yoğun sıcaklar, sıcak havalarda çocukların daha hızlı sıvı kaybetmesi nedeniyle çocukları daha fazla etkiliyor olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Güler, ruhsal belirtilerin nasıl ortaya çıktığını ise şöyle ifade etti: “Sıcaklarda kaliteli uyku uyunamaması ile çocuklar daha huzursuz, daha hırçın ve öfkeli oluyor. Aynı şekilde etkilenen ebeveynler de uykusuz, zihinsel olarak yorgun ve tahammülsüz olabiliyorlar. Sağlıklı bireyleri bu denli etkileyen yoğun sıcaklar ruhsal rahatsızlıkları olan bireylerde şikâyetlerin ciddi anlamda artışına yol açabiliyor.”

Sosyal ve Sportif Aktiviteler Motivasyonu Yükseltiyor

Güler, Sıcakların olumsuz etkilerini azaltmak için sıvı alımına dikkat etmek, uyku kalitesini sağlayabilmek için yaz aylarında daha hafif yiyecekler ile beslenmek, yatmadan önce duş almak, güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamak alınabilecek önlemler arasında sayılabilir. Halsizlik ve enerji düşüklüğüne rağmen uygun saatlerde moral ve motivasyonu yüksek tutmak için sosyal aktivitelere, spora ve yürüyüşe zaman ayırmak faydalı olacaktır.