SEVİMLİ DOSTLARIMIZI ZİYARET ETMEYİ UNUTMAYALIM!

Başak MERAL GÜNDÜZ – 4 Ekim, Milletlerarası Hayvanları Koruma günüdür. Bugün, dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde aynı zamanda kutlanır. Yurdumuzun ilköğretim ve ortaöğretim okullarında, 4 Ekim günü Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanır.

SEVİMLİ DOSTLARIMIZI ZİYARET ETMEYİ UNUTMAYALIM!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hayvan hastanesi Başhekimi Fikret GÜROCAK ile güzel bir söyleşi yaptık.

İşte söyleşimize ait detaylar;

Hayvan Hastanesi Projesi Hakkında Bilgi Verir misiniz?

Elazığ Belediyesi tarafından Sokak Hayvanları İçin yapılan Doğal Yaşam Alanı ve Geçici Hayvan Bakımevi (Hayvan Hastanesi) merkeze bağlı Şahaplı (Selli) köyü sınırları içerisinde 30.000 m² arazi üzerine kurulmuştur. 300'ü kapalı ve 300'ü açık alanda olmak üzere 600 adet hayvan barınma kapasitesine sahip hayvan hastanesinde 6 adet köpek yuvası binası, 1 adet karantina binası, 1 adet uyuz bakım binası, 1 adet ameliyathane binası, 1 adet yönetim binası, 1 adet kafe binası, 1’er adet köpek ve kedi evi alanları, 7 adet açık bakım alanları, evcil hayvan oteli ile tam donanımlı konferans salonu, giriş nizamiyesi ve su deposu bulunmaktadır. Elazığ Belediyesi tarafından Sokak Hayvanları İçin yapılan hayvan hastanesi, tesis inşaatı için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan % 40 oranında hibe desteği alınarak yapımı gerçekleştirilmiştir.

  Hayvan Hastanesinde Verilen Hizmetler Hakkında Bilgi Verir misiniz?

Hayvan hastanesine gelen sahipsiz sokak hayvanlarının geldiği tarihten itibaren önce iç ve dış parazit ile kuduz aşılarını yapıp kısırlaştırma yapmaktayız. Sonra iyileştirme süresi gelmekte. İyileştirme süresinde yaralanma, kırık, çıkık vs. işlemlerini yapmaktayız. Özellikle trafik kazalarına maruz kalmış ve hayvan hastanesine getirilmiş hayvanların röntgen işlemlerini yaparak yaralanan bölge için kırık veya çıkık olup olmadığına bakarak hasta hayvanımızı tedavi etmekteyiz. Tedavileri tamamlanan hayvanlar, kayıt altına alınarak kulak küpe numarası verildikten sonra ya doğal ortamlarına salınıyor ya da isteyen vatandaşlarımız tarafından sahiplendiriliyor. Şu ana kadar 600 adet hayvan kısırlaştırılmıştır. Hastanemizdeki kayıtlara göre 264 adet hayvan sahiplendirilmiştir. Her türlü ameliyat bakım ve tedavi işlemleri yapılmakta ve yeni doğmuş olan yavrularında her türlü hizmetleri hastanemizde yapılmaktadır. Anneleri kendisine ait olmayan yavruları da burada sahipleniyor. Fırat Üniversitesi ve Elazığ Belediyesi arasında yapılan protokol gereği üniversite hastanesine gelen sahipsiz hayvanlarda hastanemizde tedavi edilmektedir. Aynı zamanda hastanemizde kafeteryamız mevcuttur. Okul çağındaki çocuklarımıza hayvan sevgisini anlatmak ve aşılamak için servislerle hastanemize getirip gezdiriyoruz. Gerekli bilgiler verildikten sonra kafeteryamızda ağırlıyoruz.

 Hayvan Hastanesinin Türkiye’deki yeri ve konumu nedir?

Hayvan hastanesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük hayvan hastanesi konumundadır. Türkiye'deki dört hayvan hastanesinden biri olan hastane, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki iller başta olmak üzere tüm Türkiye'ye hizmet vermektedir.

 Hayvan Hastanesinde Verilen Otel Hizmetini Anlatır mısınız?

Elazığ Belediyesi tarafından yapılan hayvan hastanesinde, sokak hayvanlarının yeme, içme, barınma, ameliyat ve tedavi ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra sahipli hayvanlar için de otel hizmeti vermekteyiz. Evinde evcil hayvan besleyen ve tatile gidenlerin hayvanlarını bırakabilecekleri bir yer olarak hizmet vermekteyiz. Hayvan otelimizde evcil hayvanları geçici süreyle misafir etmekteyiz. Tatile gitmek isteyen veya geçici iş yoğunluğundan kaynaklanan durumlar için hayvan sahipleri hayvanlarını gönül rahatlığıyla, emin ellerde ve güvenli bir otel kalitesinde misafir ettirebiliyorlar. Sahipli hayvanlarımızı Belediyemiz Encümeni tarafından oluşturulan fiyat tarifesine göre otelimizde konaklatabiliyoruz. Verilen hizmetimiz sadece köpekler içindir ve fiyatı günlük 20,00 TL’ dir. Şu anda kediler için otel hizmeti verilmemekte, en kısa zamanda kedilere yönelik hizmetimizi de gerçekleştireceğiz.

 Hayvan Hastanesinin Aldığı Ödül Hakkında Bilgi Verir misiniz?

Türkiye’nin en modern hayvan hastanelerinden biri olarak gösterilen hayvan hastanesi Golden City Awards (Altın Kentler Yarışıyor) 2016’da ‘En İyi Sağlık Projesi’ dalında birincilik ödülü kazanmıştır. Özellikle ameliyathanesi, poliklinikleri, hasta hayvan bakım yerleri ve revirleriyle Türkiye’de örnek olarak gösterildiği yarışmada birincilik ödülü almıştır.

Hayvan Hastanesinin Vatandaşlar İçin Önemi Nedir?

 Henüz hayvan hastanesinin varlığından haberdar olmayan vatandaşlarımız var. O kadar meraksızlar ki, inanamazsınız. Hastanemizi ziyaret eden çoğunlukla okul çağında olan miniklerimizdir. Bilinçli velilerimiz veya okullarımız tarafından hastanemize geziler düzenlenmektedir. Bizler hastanemizin tam donanımlı ve çok amaçlı konferans salonunda çocuklarımıza, hayvanları anlatan ve tanıtan görsel videolar ve bilgiye dayalı sunumlar yapmaktayız. Bunun yanı sıra hayvan hastanesine getirilen hayvanların ücretli tedavi edildiğini düşünen vatandaşlarımız var. Kesinlikle ücret alınmamaktadır. Hastanemizde sahipli hayvanlar için tedavi yapılmamaktadır. Sadece sokak hayvanları için hizmet veren bir kuruluştur. Sahipli hayvanlar için sadece otel hizmeti vermekteyiz. Tüm vatandaşlarımızın hayvan hastanesine gelerek burayı tanımasını ve verilen hizmeti görmelerini arzulamaktayız.Şunu söylemeden geçmeyelim;

Çocuklar ve hayvanlar arasında sağlıklı bir ilişkinin kurulmasında özellikle ailelere büyük görevler düşüyor.

Yapılan araştırmalar hayvan sevgisinin çocuk gelişimine pek çok katkısı olduğunu gösteriyor. Günlük yaşamın stresini azaltmaktan bağışıklık sisteminin güçlenmesine, iletişim becerilerini arttırmaktan sorumluluk alma eğilimini geliştirmeye kadar pek çok alanda çocuklara destek olduğu ifade ediliyor. 

Çocuklar, sevginin karşılıklı bir ilişki olduğunu keşfediyor

Moral, “Hayvanlara duyulan sevgi çocuğa, insanın doğanın bir parçası olduğunu anlatır. Hayvan, her ne kadar biçim, görünüş ve davranış bakımından insandan farklı olsa da, organik ve manevi anlamda ortak birçok yönü de bulunan bir canlıdır. İnsanlar gibi olmasa da, hayvanın da acı çekebildiğini, üzülebildiği, sevinebildiği, sevgi ve bağlılık hissedebildiği, hastalanabildiği, insanlar gibi bir vücut çalışma sistemi olduğu, hatta benzer organları olduğunu öğrenen çocuk onu artık tamamen yabancı, dolayısıyla korkulacak bir varlık gibi algılamaz. Ortalama ömürleri insanınkinden kısa olan birçok hayvan, doğum ve ölümün, birbirinin ayrılmaz bir parçası olduğunu, insanın da bu döngüye dâhil olduğunu, çocuğun aklında doğallaştırır. Çocuk, insanın diğer canlılarla sevgiye ve karşılıklı alış-verişe dayalı bir ilişkisi kurulmasının ahlâklı bir yaşamın temeli olduğunu, yine hayvanla ilişkisi sayesinde idrak eder..Hayvanlarla erken yaşlardan itibaren içselleştirilerek kurulan sağlıklı bir ilişki, çocuklara sorumluluk sahibi olmaktan, ahlaki değerlerin gelişimine kadar pek çok katkı sağlıyor. 

Hayvan Hastanesinde Çalışan Personeller Hakkında Bilgi Alabilir miyiz?

Hastanemizde 4 Veteriner Hekim olmak üzere toplam 20 personelimiz mevcut. 7/24 haftanın her günü hastanemizde Veteriner Hekimlerimiz bulunmaktadır. Hastanemize hemen hemen her gün sahipsiz sokak hayvanları getirilmekte ve gerekli işlemler yapılmaktadır. Hastanemiz güvenlikli olup kamera sistemi ve güvenlik personellerle koruma altındadır. Hastanenin içerisi ve çalışan personeller sürekli hijyen içerisindedir.

 Hayvanlara Verilen Gıdalar Hakkında Bilgi Verir misiniz?

 Hastanemizde verilen gıdalar Veteriner Hekimlerimizin kontrolünde gerçekleştirilmekte olup, ihale yoluyla temin edilmektedir. Verilen gıdalar hazır mamalar şeklinde veya hazır olmayan gıdalar şeklindedir. Hazır olmayan gıdalarımız arasında Belediyemiz ekiplerince şehir geneli bayat ekmek kutularından toplatılan bayat ekmeklerin ıslatılarak verilmesinin yanı sıra lokanta ve aşevlerinin göndermiş olduğu yemek artıklarından karşılanmaktadır. Verilen yemek artıkların mutlaka ayrıştırılmış olarak verilmesi gerekmektedir. Çünkü her türlü yemek artığını hayvanlar yiyememektedir. Bu yüzden hastanemize gönderilen yemek artıklarının mutlaka ayrıştırılması gerekmektedir.

 Son Olarak Neler Söylemek İstersiniz?

İnsansız bir dünya düşünemediğimiz gibi, hayvanları olmayan bir dünya da düşünemeyiz. Tabiatın canlı varlıkları olan insanlar, hayvanlar ve bitkiler, hayatlarını devam ettirmek için birbirlerine bağlıdır ve birbirlerine muhtaçtır. Her canlı bakılmak, sevilmek, beslenmek ve korunmak ister. Canlıların en üstün yaratığı olan biz insanları, diğer canlılardan ayıran en büyük fark düşünme yeteneğidir. İnsan, zekası ile tabiatın bütün varlıklarına egemen olmuştur. Sağlıklı ve mutlu yaşamak için onlardan faydalanma yollarını bulmuş ve geliştirmiştir. Böylece canlılar arasında ilişkiler doğmuştur. Canlılar arasında en belirgin ve önemli ilişki insan hayvan ilişkisidir...

Çocuklarına hayvan sevgisi kazandırmak isteyen ailelerin hayvan barınağımızı sık sık ziyaret etmesini istiyoruz. Vatandaşların ve özellikle çocukların barınağı ziyaret etmeleri sadece bizi değil, ilgiye ve sevgiye muhtaç olan hayvan dostlarımızı da mutlu ediyor...

Hayatın renklerindendir hayvanlar. Ve hayvanları sevmek yaradılış gayesinin gereğidir.Bizler gibi onların da yaşama hakkı vardır . Bilmeliyiz ki yaşadığımız yeryüzü bizlerin olduğu kadar onların da dünyasıdır.Bizden hiç farkları yoktur. Duygularını paylaşmayı bildikten sonra sevgileriyle çok şey öğrenir ve çok şey katarlar bizlere…

Teşekkür Ederim..