SEVDİRİN ARTIK HOCAM!..

SEVDİRİN ARTIK HOCAM!..
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Birçok örnek başarı hikâyesinde aile yanında mutlaka bir öğretmenin katkısı ve özek gayreti vardır.

Alanlarında başarılı olmuş ve önemli bir mevkiye gelmiş isimlerin hayat hikâyelerini dinlediğimizde mutlaka kendilerine ve yüreklerine dokunan bir öğretmen motifi bulur ve hep de o öğretmene saygı duyarız.

Bu başarı hikâyeleri yanında sırf bir öğretmenini sevmediği, öğretmenini sevmediği için onun dersini de sevememesi sebebiyle heder olan hayat hikâyelerini de çok dinlemişizdir.

Ülkemizde en çok sevilmeyen ve nefret edilen derslerin başında Matematik ile Fen bilimleri geliyor. Ve ısrarla birçoğu genellemenin dışında kalsa da bazı branş öğretmenlerimiz çocukların geleceklerini etkileyecek bu önemli dersleri sevdirme ve öğretme yerine nefret ettirme gayretlerini sürdürüyorlar.

Nasıl mı? İşte gerçekler:

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) bu yılki oturumlarına ilişkin değerlendirme raporu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayınlandı. Raporda detaylı ve çarpıcı veriler yer aldı.

Özellikle sınava başvuran herkesin girmek zorunda olduğu TYT matematik ve fende sıfır çekenlerin sayısı oldukça dikkat çekti.

Raporda testlerin zorluk dereceleri, doğru yapılma ortalamaları başta olmak üzere istatistiki bilgilere yer verildi.

Sınava katılan adaylardan Temel Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinden 0.5 veya daha fazla ham puanı bulunan 2 milyon 257 bin 671 adayın 2020-TYT puanı hesaplandı.

Bu durumda 38 bin 467 adayın puanı hesaplanmadı yani sıfır almış kabul edildi. 512 bin 39 aday ise 150 puan alamadıkları için daha ilk barajı aşamayarak, elendi.

TYT’de 120 sorunun tamamını hiçbir aday doğru cevaplayamadı. 119 soruyu doğru cevaplayan sayısı ise yalnızca 4 oldu. 53 aday ise hiçbir soruyu doğru cevaplayamadı.

Türkçe testindeki 40 sorunun tamamını doğru cevaplayan 34 aday bulunuyor. Adayların 4 bin 50’si ise testteki hiçbir soruya doğru cevap veremedi.

Sosyal Bilimler testinde 20 sorunun tamamını bin 742 aday doğru cevapladı, 37 bin 432 aday ise hiçbir soruya doğru cevap veremedi.

Temel Matematik testinde bulunan 40 sorunun tamamını 2 bin 196 aday doğru yanıtladı. 399 bin 271 aday ise hiçbir soruya doğru cevap veremedi.

Fen Bilimleri testinde bulunan 20 sorunun tamamını bin 315 aday doğru cevapladı. 553 bin 129 aday hiçbir soruya doğru yanıt veremedi.

Sınavdaki ham puan ortalaması da şöyle oluşmuş:

Türkçe: 40 soruda 14,29

Sosyal Bilimler: 20 soruda 7,79

Temel Matematik: 40 soruda 5,56

Fen Bilimleri: 20 soruda 2,67

Zor da olsa ve belli bir kavrayış ve anlayış yeteneği de gerektirse en zor kural ve dersler bile bir öğretmenin elinde kolay öğrenilen ve sevilen bir ders haline gelir. Öğretmenler zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı nefret ettirici değil sevdirici olmalıdır. Bilelim ki öğretmeni sevilmeyen dersler de sevilmiyor ve başarılı olunamıyor. İyi ve ciddi öğretmen olmanın yolu, zor soru sorup sınıfta bırakmaktan değil, dersi sevdirerek ve başarın elde etmeden geçiyor. Yolu, yönü ve yüreği sevgiden, eğitimden ve başarıdan geçen öğretmenlerimize selam olsun…