Şerefiye Payı mı Alınsa?

'Yol medeniyettir ve yollar şehrin atardamarlardır' sözleri boş yere söylenmemiş. İlimizdeki son gelişmeleri takip ettiğimiz elazigsonhaber.com sitesindeki bir haber, bizi bu cümleleri yazmaya itti.

Şerefiye Payı mı Alınsa?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Haber şu: “Toplu Konut İdaresi Elazığ’da Şahinkaya Mahallesi’nde bulunan 3 adet arsayı, satışa çıkarmıştı. Şahinkaya’da 11 bin 620,53 metrekare konut alanı için muhammen bedeli 9 milyon 300 lira olarak belirlenmiş ancak alıcı bulamamıştı. 

Satışa çıkarılan arsaların bulunduğu alanda asfaltlama çalışması gerçekleştirildi. Asfaltlama çalışması ile birlikte bölgeye 6 şeritli yol kazandırıldı. 45 gün önce 9 milyon 300 liraya alıcı bulamayan arsa asfalt çalışmaları ile birlikte değer kazanarak 14 Milyon 650 bin liraya alıcı buldu. 45 gün gibi kısa bir süre içerisinde yapılan asfalt ve kazandırılan 6 şeritli yol ile arsanın fiyatı 5 milyon 350 bin arttı”

Bir arsanın değerinin 45 günde uçuk fiyatlara ulaşması ve bunun sebebinin bu süreçte yanından 6 şeritli yolun geçmiş olması da gösteriyor ki şehirlerin gelişmesi, kalkınması ve geniş bir alana yayılması yollar ve bulvarlarla mümkün.

Elazığ Belediyesi, gerçekleştirdiği hizmetlerle sadece TOKİ’nin değil vatandaşlarımızın da arazilerine değer üstüne değer kazandırıyor.

Belediyenin son yıllarda açtığı yeni bulvar ve yollar üzerinde yapımına başlanacak inşaatlar için resmi vergi ve harçların yanında şerefiye payı alması gerekmez mi sizce?

Arsa sahiplerinin de elde ettikleri kazancın bir bölümü Elazığ halkına park ve bahçe, yeni yol ve altyapı olarak dönmesine katkı sunması gerekmez mi? Ya da o bölgede imar planında park olarak belirlenen alandaki alanın tümüyle düzenlenip, yeşillendirip, sosyal donatılarıyla birlikte vatandaşın hizmetine sunulamaz mı?

Bizimkisi sesli düşünme sadece. Ama bu konu gündeme gelmeli ve Belediyenin hizmetleri sonucu elde edilen değer kazanımları, şerefiye payı olarak ayni ya da nakdi, bu şehrin insanlarından esirgenmemeli.