SERACILIKTA ELAZIĞ ANTALYA'YA RAKİP!

Elazığ merkez Altınçevre,Yazıkonak,Yurtbaşı,Ağmezre sınırları içerisinde yaklaşık 60 hektar alan üzerine kurulu seraların yapılması için her türlü desteğ

SERACILIKTA ELAZIĞ ANTALYA'YA RAKİP!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ merkez Altınçevre,Yazıkonak,Yurtbaşı,Ağmezre sınırları içerisinde yaklaşık 60 hektar alan üzerine kurulu seraların yapılması için her türlü desteği sağlayan Tarım Kredi Kooperatifi, modern seracılıkta etkili bir başarı sağlayarak göz doldurdu. Modern seracılığı Elazığ’a taşıyan çiftçilerimiz ile onlara desteklerini esirgemeyen Akçakiraz Beldesi Tarım Kredi Kooperatifi müdiresi Neşe GÜR ve teknik destek sağlayan ekibi ile yerinde inceleme yaptık ve kendilerinden bilgi aldık.

Detayları şöyle;

 

 Bize seracılık hakkında bilgi verir misiniz?  

Ilıman iklimin hüküm sürdüğü yerlerde sebze ve meyve yetiştiriciliği, genellikle sebzelerde cam örtü, meyvelerde ise plastik örtü altında yapılmaktadır. Bu nedenle Türkiye'de örtü altı sebze ve meyve yetiştiriciliği, daha çok Akdeniz İklimi'nin hüküm sürdüğüAkdeniz ve Ege Bölgesi'nde görülmektedir. Çünkü bu bölgelerde iklim, diğer bölgelere oranla ılımandır.Kurulduğu bölgede, dışarıda doğal koşullarda yetişen her türlü sebze ve bodur meyve bitkileri, cam ya da plastik örtü altına alınmak suretiyle, turfanda olarak yetiştirmektedir. Örtü altı sebze ve meyve yetiştiriciliğinde, eskiden sadece doğal koşullarda ve yılın belirli zamanlarında yetişen çoğu sebze ve meyveler, artık gelişen teknolojiyle örtü altlarında, diğer bir ifade ile seralarda, daha erken zamanlarda yetiştirilir olmuştur. Bu durum, doğal olarak sebze ve meyvecilikte, verim ve kaliteyi artırmıştır.Seralarda doğal koşullar oluşmadığı için yapay koşullar sağlanmaktadır. Bitkilerin istediği ısıyı sağlama, bitkileri her ne kadar örtü altına almakla gerçekleşse de bu yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda, sera içine ısıtma sistemleri konur. Bu sistemler sera içindeki ısıyı istenilen aralıkta sabit tutmaktadır. Sera içindeki nem oranı, havalandırma sistemleriyle sağlanır. Havalandırma ile bitkilerin döllenmeleri sağlanır. Sera içine alınan bitkilerin sulama zamanlarını ve uygun sulama biçimlerini belirleme, gerekli hdigererde, bitkilerin sağlıklı gelişmeleri için ihtiyaç duydukları gübreler, sulama sistemleriyle gerçekleştirilir. Sera içinde bitkilere zarar veren mikroplara karşı etkin bir savaş, sera içine kurulan ilaçlama sistemleriyle gerçekleştirilir. Toprak içine yapılacak ilaçlama uygun hdigererde sulama sistemleriyle yapılır. Eğer ilaçlama bitkilerin toprak üstündeki kısımlarına yapılacaksa, bu ayrı bir ilaçlama sistemiyle gerçekleştirilir.

 

Çiftçilerimize destekleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Tarım Kredi Kooperatifi olarak tarımı geliştirmek, çiftçimizin iyi gününde kötü gününde yanında olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Çiftçileri bilinçlendirmek adına toplantılar tertipliyoruz. Bu toplantılarda hem kurumumuzu tanıtıyor hem de yöre çiftçilerini kooperatifimize davet ederek ekimden biçime kadar olan kısımda, ilaç ve fide talepleri karşılanıp üretim boyunca teknik eleman desteği ve gübresinden, mazotuna, tohumluğundan hayvan yemine, gıda maddelerinden sera örtülerine, sulama malzemelerine kadar birçok tarımsal girdilerini Tarım Kredi Kooperatiflerinden tedarik etmeleri, sigortalarını yaptırmaları için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Toprak analizleri yaparak hangi toprakta hangi ürünü yetiştirebiliriz diyerek çiftçilerimize destek oluyoruz. Bizler Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesi olarak Türk tarımına verdiğimiz önemi yaptığımız çalışmalarla göstermeye çalışıyoruz. Çiftçilerimizi Tarım Kredi Kooperatifleri’ne davet ederek en büyük çiftçi ailesine ortak olarak tarımsal girdilerini bizim üzerimizden sağlamalarını temin etmeyi, kaliteyi ve güler yüzlü hizmetimizle faydalı olmak istiyoruz.

“Son dönemde sera örtüsü ve seracılık konularına önem vererek, bu iş üzerinde çalışmalar yaparak yöremizdeki kooperatiflerin örtü altı üretiminin gelişmesi adına çiftçilerimizin sera kurulumları ve tedarikini sağlayarak Bölge Tarımının gelişimine katkıda bulunduk.” diyen Tarım Kredi Kooperatifi yetkilileri  olarak bunun gururunu yaşadıklarını, bölge tarımını daha güzel yerlere getirmek adına çalışmalarına devam edeceklerini söylediler.

 

Seralarda ne tür bitkiler yetiştirilmektedir?

 Sebze üretiminin desteklendiğini, Elazığ İlinde seralarda sebze yetiştiriciliğinin modern tekniklerle yapılmasının sağlandığını, yetiştirilen ve üretilen ürünlerin değer olarak ekonomiye katkı sağladığını vurgulayan GÜR, bu seralarda çiftçilerin ilkbahar-yaz döneminde domates, salatalık, biber, fasulye, sonbahar-kış döneminde ise marul, maydanoz, taze soğan gibi ürünleri yetiştirdiğini kaydetti. İyi şartlarda bir üreticinin bir seradan yıllık ortalama kazancının 40 ila 50 bin TL arasında olduğunu dile getiren GÜR, örnek teşkil eden bu  proje ile diğer çiftçi ailelerinin de üretim tekniklerini değiştirmesinin sağlanacağını ve çiftçilerin talepleri doğrultusunda seraların yapımına devam edileceğini belirtti.

Elazığ merkez Altınçevre ( Etminik ) sınırları içerisinde kurulan seralarda yerinde yapmış olduğumuz inceleme sonucunda tamamı birbirlerine akraba olan çiftçilerin, erkeklerden çok sırtında bebekleriyle, ellerinde çapalarıyla çalışan bayanların olduğunu gördük. Eşlerine her türlü destek olmak amacıyla kendilerinin de özverili çalıştığını ifade eden bayan çiftçilerimiz, bu işi severek yaptıklarını ve maddi anlamda aile bütçesine katkıda bulunduklarını ifade ettiler. Nisan ayında serada salatalık yetiştirmeye başlayan çiftçiler, kasım ayı içerisinde son defa ürün toplayacağını sezon boyunca hem rekolteden hem de fiyattan memnun olduğunu ifade eden Çiftçi Sadi ÇAKAR,  Yaklaşık dört yıldır seracılık yaptığını kaydeden üretici Çiftçi ÇAKAR, "Nisan ayı içerisinde ekimini yaptığımız salatalığı yaklaşık kırk gün sonra toplamaya başlıyoruz. Bir serada ekilen üründen yaklaşık 6-7 ay verim alıyoruz. Topladığımız ürünleri kendimiz paketleyip komisyoncular aracılığıyla satışa sunuyoruz. Bu sene salatalıktan iyi verim aldık onun yanında domateste yetiştiriyoruz. Ayrıca sonbahar aylarında soğan, dereotu, marul gibi sebzelerin ekimini yapıp kış aylarında satışa sunuyoruz. Bu yıl ürünlerin satış fiyatlarından memnunduk. İnşdigerah önümüzdeki yılda fiyatlar bu şekilde devam eder." dedi.Serada ürün yetiştirmenin hassasiyet istediğini belirten ÇAKAR, şunları kaydetti: "Fidelerin dikimi, seranın bakımı, ilaçlama ve sulama önem verilerek titizlik içinde yapılmalı. Sera ürünleri oldukça hassas ürün toplanıldığında gerekli hassasiyet gösterilmediğinde seradan alınan verim düşer." Seracılık yapan ÇAKAR,   seracılığın maddi olarak gelir getiren bir çalışma olduğunu ancak ürünlerin yetişmesi ve istenilen verimin alınması için çok hassas ve titiz bir çalışma gerektiğini söyledi.

 

Seracılık ile uğraşan çiftçilerimizin sıkıntıları nelerdir?

Elazığ’da gelişen seracılığın daha ileri seviyelere gitmesi için Elazığ halkının sebze ihtiyaçlarının dışarıdan talep etmeleri yerine kendi yerli üretimi olan ürünlerini talep etmesini bekliyoruz. Ürünlerimizin satışı konusunda büyük bir pazar alanımız olmasına rağmen burada bu işi yapan bütün akrabalar, yani çiftçiler bir araya gelerek bir kooperatif kuramamaktayız. Kooperatif kurduğumuz takdirde çiftçilerin tek başına yapamayacakları veya birlikte yapmalarında yarar bulunan işleri en iyi bir biçimde ve maliyet fiyatına yapmak üzere dayanışma suretiyle ekonomik güçlerimizi bir araya getirmek gerekmektedir. Kooperatif kurarak etkin pazarlama ile gelirimizi yükseltebilir, kırsal kesimde endüstrinin kurulmasına ortam hazırlayabiliriz. Arazi üzerinde Dağınık olarak tarım yaptığımız için arazi ıslah çalışmaları yapabilir ve sulama şebekeleri geliştirilebiliriz. İlimizde kurumsal olarak faaliyet gösteren marketlerden Migros, Carrefor ve BIM gibi büyük marketlere mal vererek kazancımızı artırabiliriz. Şu an komisyonculara para kazandırıyor ve ürünümüzün gerçek değerini alamamaktayız. Bu anlamda yetkililerden destek beklemekteyiz.

 

Seracılık ile normal tarım arasındaki farklar nelerdir? 

Seralarla ısı kontrolü büyük ölçüde çiftçinin kontrolünde olmasından dolayı istenilen kalitede üretim elde edilebilir. Birim alanda alınan ürün miktarı açık üretime göre çok yüksektir. Üretim için gereken dış etkenler büyük ölçüde üreticinin kontrolünde olduğu için sürprizlerle karşılaşma olasılığı düşüktür ve pazarın istediği özellikle üretim yapabilme oranı yüksektir. Birim alanda çalıştırılan iş gücü oranı yüksektir, bu yüzden istihdam sağlamada önemli rol oynar.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

 Elazığ çiftçisinin kazancı Elazığ’ın kazancıdır. Paramız dışarı gitmesin içeride kalsın. Lütfen Milliyetçi olalım ..!!! Herşeyden önce yardımcı olalım…