Senaryo Aynı, Hedef Aynı

Zafer mi hezimet mi diye hep tartışıla gelen Lozan Anlaşmasının yıldönümünde mecliste yapılan ilginç bir konuşma ortaya çıktı.

Senaryo Aynı, Hedef Aynı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yer TBMM. Tarih 3 Kasım 1922. Konuşan Türkiye’nin 1. Meclisinin Dersim Milletvekili Diyap Ağa…

‘’Efendiler kusura bakmayınız ben ihtiyarım. Hepimiz biliyoruz ki ve söylüyoruz ki dinimiz, diyanetimiz, aslımız ve neslimiz hep birdir. Bizim içimizde ayrılık, gayrılık yoktur, ismimiz de, dinimiz de, Alîahımız da birdir.

Hepimiz biriz. Ne Türklük, ne Kürtlük davası vardır. Hep biriz, kardeşiz. Bir kişinin beş on oğlu olur. Biri Hasan, biri Ahmed, biri Hüseyin, biri Mehmed isimli olabilir. Fakat hep bir insandırlar. Biz de öyleyiz. Yoksa ayrı, gayrımız yoktur. İsmimiz Hüseyin, Mehmed. Hepsi bir ananın, bir Babanın oğludurlar. Dinleri, diyanetleri, kabileleri birdir. Ama düşmanlar bizi birbirimize sardırmak için tuzaklar kuruyorlar. Sen söylesin, ben böyleyim, filan diye hile yapıyorlar. Bunda ne fayda var? Ne kadar ileri giderse o kadar iyidir. Birbirimizle iftihar ederiz. Biz bir kardeşiz. Bizim dinimiz, diyanetimiz birdir. Bazıları bilmiyorlar, birçok şeyler söylüyorlar ama onlar bilmiyorlar, öyle değildir. Lâ İlahe illallah Muhammed Resulullah işte bu.’’

Bu konuşma da gösteriyor ki devletini seven, onun ilelebet baki kalmasını isteyen her bir vatanseverin tek endişesi, halkın arasına sokulmak istenen etnik ve mezhepsel farklılıkların körüklenmesi.

Ülkemizi zayıf düşürmek için her dönem aynı senaryodan faydalanıldı bu ülkede. Sağ-sol, Türk, Kürt,  alevi, sünni, laik-antilaik, gerici-ilerici gibi ayrımlarla başarılı olamayan çevreler, en son bizi, bizden gözüken, hak suretine bürünen, sözde milli ve manevi değerleri yüceltmek adına ortaya çıkan FETÖ terör örgütü ve hainlerini  kullandılar ve çok şükür ki bunda da başarılı olamadılar.

Dememiz o ki bizden hazzetmeyenlerin, Türkiye’nin gelişmesi ve büyümesinden ürkenlerin taktikleri yüzyıllardır devam ediyor.

Diyap Ağa’nın 1922’de söyledikleri bugüne de ışık tutuyor.

Bu konuşmayı meclis tutanaklarından alıp gün yüzüne çıkartan ve aynı zamanda Diyap Ağa’nın torunu olan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’a  teşekkür ediyoruz.