ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNDE HEDEF '300 BİN TON'
Nisa Yılmaz/ Elazığ'da şeker pancarı üretiminin artırılması ve şeker fabrikasının daha etkin bir hale getirilmesinin bölge tarımı ve ekonomisi için önem taşıdığının altını çiziyor. Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan ve Enerji Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı Kenan İnallı konuya dair Hakimiyet Gazetesi'ne açıklamada bulundu.
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, Elazığ’da Kuzova ve Uluova’da sulama imkanlarının daha iyi hale getirilmesiyle şeker pancarı üretiminde beklenen artışın gerçekleşeceğini ve bu sayede kırsalda ekonomik kalkınmanın sağlanacağını söyledi.
KUZOVA VE ULUOVA SULAMAYA AÇILIRSA ŞEKER PANCARINDA YÜKSEK VERİM ALINACAK
Karahan; “Şeker fabrikası, Elazığ’a çok ciddi katma değer sunan, istihdam sağlayan ve özellikle üreticilerin yoğun emeğini gerektiren şeker pancarı üretimini sağlıyor. Kısa bir süre önce fabrika hükümetin özelleştirme programına girdi fakat daha sonra Elazığ ve Malatya bu programdan çıktı. Şuanda devlet uhdesinde fabrikalarımız faaliyetlerini yürütüyor. Bu şeker fabrikasının 3-4 yıl öncesinde şeker pancarı üretiminin azalmasıyla birlikte kamuoyunda ‘az çalışıyor, az üretiliyor’ gibi varlıkları tartışıldı. Fakat son iki yıldır Kuzova’nın belli bir kısmının sulamaya açılması ve yeraltı su kaynaklarının kullanılmasıyla birlikte şeker pancarı üretimi 40 tonlara kadar düşmüşken tekrar 210 tona çıkarıldı. Dolayısıyla önümüzdeki 1-2 yılda hedefimiz bu rakamı 250 bin tona çıkarmak. Şeker pancarını verim alabilecek yerlerde yetiştirmemiz gerekiyor. Kuzova’nın sulamaya açılması ve Uluova’nın da aynı şekilde sulamaya açılması ile bu üretimi sağlayabileceğiz.”
ÜRETİM 210 TONDAN 300 BİN TONA ULAŞACAK
Sulama probleminin çözülmesiyle şeker pancarında istenen verime ulaşacaklarını söyleyen Karahan; “Kovancılar ilçesinde Kanatlı Barajı bitiriliyor ve bu sezona yetiştiriliyor. Orada da yaklaşık 74 bin dönüm arazinin suyla buluşturulması söz konusu. Dolayısıyla bu sulama projeleri bittiğinde şuan 210 bin ton civarında olan şeker pancarı üretimimiz 300 bin tona çıkacak. Fabrikamızın kapasitesi de 250 bin ton. Dolayısıyla bu üretimin artırılması hem çiftçilerimizin kırsalda üretim yapması ve ikametlerini sürdürmesi fabrikamızın da kapasitesinin üzerinde faaliyetlerini sürdürmesine vesile olacak. Şeker pancarı diğer tarım ürünlerine benzemiyor. Bir aile şeker pancarı üretimi ile uğraştığı zaman tüm fertlerin tamamı üretimle ilgileniyor. Bu şekilde şehre göçün de önüne geçilmiş, kırsalda üretim artırılmış oluyor. Şeker pancarı üretimi, fabrika ile birlikte kesinlikle devam ettirilmeli” dedi.
Elazığ Enerji Bir-Sen Şube Başkanı Kenan İnallı da Elazığ’daki şeker pancarı üretiminin yapılacak olan sulama iyileştirilmesi ve şeker fabrikasının tam kapasiteye ulaşmasıyla bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli bir katkı sağlayacağını söyleyerek şu açıklamayı yaptı: “Günümüzde tarımın önemi, her geçen gün daha fazla anlaşılıyor. Tarımın ve çiftçinin kalkınması için Elazığ ve Malatya ilinde bulunan şeker fabrikalarımızın özelleştirme programından çıkarılarak, fabrikalarımızın günümüz şartlarına göre modernizasyonlarının yapılmasını istiyoruz. Çiftçilerimizin önünde olan bir diğer engel de sulama. Kuzova ve Uluova’daki sulama sıkıntılarının da giderilerek şeker pancarı ekiminin yapılması için teşvik yapılması gerekiyor.”
“MALİYETİN AZALTILMASI İÇİN DOĞALGAZ KULLANILMALI”
İnallı ayrıca; “Özellikle Yurtbaşı’nda bulunan şeker fabrikamızda şuan fuel oil kullanılıyor. Şeker maliyetinin azaltılması için doğalgaza kullanımına acilen geçilmelidir. Bununla birlikte bir yatırım programına yerleştirilerek, doğalgaz ile birlikte maliyeti azaltmış olacağız. Bu sayede daha düşük maliyetle şeker üretimi gerçekleştirilecek. Elazığ’da bulunan şeker fabrikası bölgemiz için bir kazanç ve markadır. Bu fabrikanın yatırımlarla yenilenmesi gerekiyor. Oradaki çalışanlarımız tüm özverileri ile çalışıyor.
Fabrika, özelleştirme programında olduğu için personeller havuz yöntemi ile başka kurumlara gönderilmektedir. Her geçen gün kalifiyeli personeller başka kurumlara gönderiliyor ve bizler de üye kaybına uğruyoruz. Biz, fabrikanın özelleştirme programından çıkarılarak her türlü eleman takviyesi ile eski canlılığını kazandırmak istiyoruz. Bu canlanma da belirsizliğin ortadan kalkması ve yeni eleman alımıyla gerçekleşebilir” şeklinde konuştu.