Şeker Hamuruna Hayat Veren Erdal Elveren: 'Sanat İcra Ediyoruz'

Nisa Yılmaz/ Milli Pasta Sanatçısı Erdal Elveren, butik pastacılık ve şeker hamuru sanatına dair gazetemize açıklamalarda bulundu.

Şeker Hamuruna Hayat Veren Erdal Elveren: 'Sanat İcra Ediyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Anadolu Mutfak Akademisi İş Birliği ile ilk kez Elazığ’a gelen Milli Pasta Sanatçısı Erdal Elveren, şeker hamuru ile figürler yaparak, pastacılığın püf noktalarını anlattı.

“Ülkeme Birçok Ödül Kazandırdım”

Milli Pasta Şefi Erdal Elveren, mesleğe nasıl başladığını anlatarak; “İlk kez 1990 yılında Mardin’de başladım pastacılığa. Ardından 1992 yılında ailecek İstanbul’a yerleştik. Çıraklık, kalfalık yaparak 2006 yılına kadar çeşitli pastanelerde çalıştım. Türkiye’nin ve Avrupa’nın her yerine genel pastacılık, lezzet, dekor ve danışmanlık eğitimi ve hizmeti vermeye başladım. Hala eğitim vermeye devam ediyorum. 2008 yılında Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu TAŞFED Milli Takımındayım. Şeker hamuru sanatında uluslararası yarışmalardan kazandığım 18 altın madalya, bir tane de İngiltere-Londra Hotelympia yarışmasında Salon 1.’si seçildim. 14 gümüş, 3 de bronz madalya ve Türkiye Kupasını kazandım. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda ülkem adına birçok madalya aldım.” dedi.

“Elazığ’da Pastacılığa Yönelik Akademinin Açılmasına Çok Sevindim”

Elazığ’a ilk kez geldiğini söyleyen Elveren; “Elazığ’a ilk defa geldim. Gezebildiğim kadarıyla çok güzel bir şehir, sıcakkanlı insanları var. Sakin bir memleket. Elazığ’da pastacılığa yönelik bir akademinin açıldığını öğrenince çok sevindim. Devamı gelir umarım.”

“Bizim Kültürümüzde Şerbetli Tatlı Vardır”

Elveren, pastacılığın bir Türk kültürü olmadığını, batıdan gelen bir kültür olduğunu söyleyerek; “Pastacılık bizim kültürümüz değil aslında. Avrupa’nın, batının bir kültürü. Bizde genellikle şerbetli tatlılar, özellikle Arap ülkelerinden sonra bizim ülkemize geldi. Pastacılık ülkemizde yavaş yavaş gelişti.  Önce büyükşehirlerde; İstanbul ve Ankara’da, daha sonra tüm şehirlere yayılmaya başladı. Butik pastacılık da batıya ait bir kültür. Şeker hamurunun kullanılmasıyla birlikte özellikle ev hanımlarının ilgi alanı haline geldi. Şeker hamurunun bu kadar hızlı yayılmasında kadınların çok büyük faktörü var.”

“Şeker Hamuru İle Sanat Yapıyoruz”

Şeker hamuruna şekil vererek sanat meydana getirdiğini ifade eden Elveren, şöyle devam etti: “Şeker hamuru, pastacılığın içerisindeki ayrı bir birimdir. Sanat işine giriyor. Çünkü bir pastayla eskiden ortalama 45 dakikamızı alırdı. Şimdi pastacılık öyle bir noktaya geldi ki, insanlar kendi veya çocuklarının heykelini, istedikleri çizgi film karakterlerini pastanın üzerinde görmek istiyorlar. Bunu yapabileceğimiz yenilebilir tek malzeme de şeker hamuru.”

“Butik Pastacılık, Dünyanın Her Yerinde Popüler”

Elveren, “Dünyanın her tarafında şuan şeker hamuru ciddi bir şekilde popüler. Ve pastacılık her ortamda kolay yapılacak bir şey değil. Profesyonel bir ekipman ve ortama sahip olmanız gerekiyor. O yüzden pastacılık, sabır gerektiren meşakkatli bir iş.”

“Pastacılık Sabır İster”

Pastacılık ve şeker hamuru sanatının özveri ve sabır istediğini söyleyen Elveren; “Bu mesleği düşünüyorsanız eğer, sabırlı olmanız gerekiyor. Sosyal medya odaklı büyümek yerine, pastacılığın içerisinden yetişmelisiniz. Pişirmesinden süslemesine kadar bir altyapı oluşması gerekiyor. Belli bir tecrübeden sonra usta olmuş oluyorsunuz zaten. Bu işte sabır ve el becerisi çok önemli. Bunu tavsiye ediyorum. Dünyanın her yerinde yapılabilecek bir meslek bu.” dedi.