'ŞEHRİNE DUYARSIZ ÜNİVERSİTE PROFİLİNİ YIKACAĞIM'

Elazığ'ın coğrafik ve jeolojik açıdan birçok doğal avantajın yanı sıra dezavantajı da bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Rektör Adayı Prof

 'ŞEHRİNE DUYARSIZ ÜNİVERSİTE PROFİLİNİ YIKACAĞIM'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’ın coğrafik ve jeolojik açıdan birçok doğal avantajın yanı sıra dezavantajı da bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Rektör Adayı Prof. Dr. Berrin Tarakçı Gençer, birçok doğal afete gebe bir şehrin üniversitesinde arama kurtarma teşkilatının bulunmamasının irdelenmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gençer, şehrine duyarsız kalan üniversite profilini yıkmayı hedeflediğini vurguladı.

 

FIRAT ÜNİVERSİTESİ DOĞAL AFETLERE DUYARSIZ KALMIŞ

Fırat Üniversitesi’nin şehrin ve bölgenin sorunlarına çözüm üretmekten uzak bir yapıda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Berrin Tarakçı Gençer, aktif bir fay hattına sahip olan Elazığ’da Fırat Üniversitesi’nin kendisine düşen görevi yerine getiremediğini kaydetti. Prof. Dr. Gençer, “Elazığ coğrafik ve Jeolojik açıdan birçok doğal avantajın yanı sıra dezavantajı da bünyesinde barındıran bir yapıya sahiptir. Doğal su kaynakları bakımından oldukça zengin olan şehir, yüksek kesimlerde çetin geçen kış ayları ve depremsellik açısından da aktif halde olan Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alması gibi birçok coğrafi özelliği içerisinde barındırmaktadır. Coğrafik ve Jeolojik açıdan bu kadar aktif ve %70’e yakın deprem riski taşıyan bir şehirde, doğal ve insandan kaynaklı gerçekleşen afet ve olumsuz olaylarda görev alan kurumlara destek sağlamak amacıyla Fırat Üniversitesi bünyesinde bu güne kadar profesyonel bir ekibin oluşturulmamış olması dikkat çekicidir. Fırat Üniversitesi’nin geçmiş yönetimlerinin böylesi ciddiyet arz eden bir konuya sadece bir öğrenci kulübü gözüyle bakmış olması ve hatta bu kulübü aktif hale çekememiş olması da üstünde düşünülmesi gereken bir husustur. Bu doğrultuda şehrine ve şehrinin sorunlarına duyarsız kalan üniversite profilini yıkmayı hedefliyorum” dedi.

 

FÜDAK’IN KURULMASI ELZEMDİR!

Elazığ’ın depremsellik yönünden riskli bölgelerden birisi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Berrin Tarakçı Gençer, Elazığ’ı sadece deprem olarak değil, çığ baskınları ve boğulma olayları ile de ele almak gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Gençer, “Elazığ, jeolojik olarak depremsellik yönünden günümüzdeki en aktif fay hatlarından birisi olan Doğu Anadolu Fay Hattında yer yer 1. Derece, yer yer ise 2. Derece deprem riski taşıyan bir zemin üzerinde yer almaktadır. Bunun yanında kış aylarında yüksek rakımlı yerleşim merkezlerinde yaşanan çığ felaketleri ve yaz aylarında özellikle yoğunluk gösteren boğulma olayları göz önünde bulundurularak Fırat Üniversitesi bünyesinde FÜDAK (FIRAT ÜNİVERSİTESİ DOĞAL AFET KURTARMA) Teşkilatının kurulması elzemdir” dedi.

 

AMAÇ KURUMLARA PROFESYONEL EK DESTEK SAĞLAMAK

Rektör Adayı Prof. Dr. Berrin Tarakçı Gençer, son olarak, FÜDAK (FIRAT ÜNİVERSİTESİ DOĞAL AFET KURTARMA) Teşkilatının kurulmasına yönelik hazırladığı projenin amacına da kısaca değinerek, projenin amacının Elazığ’daki ilgili kurumlara profesyonel ek destek sağlamak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gençer, “FÜDAK olarak, doğal ve insan yapımı tüm afetlerde, ilgili resmi kurumlarla bağlantı içinde çalışarak, yardım talep eden ve yardıma ihtiyacı olan tüm insanlar ile diğer canlılara Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak arama, kurtarma, lojistik, tıbbi ve psikolojik desteği en hızlı ve en uygun şekilde vermek ve bunun için sürekli eğitim ve çalışmalarla kendimizi geliştirmeyi amaç ediniyoruz. Projenin, Arama Kurtarma, Yangında Müdahale, İlk Yardım, sosyal Yardım, Haberleşme ve Ulaştırma birimlerinin toplamından oluşan bir teşkilat şeması ile hizmet vermesi planlanmaktadır” dedi.