Şehrin Kırmızı Kitabı

Elazığ'ın istenilen seviyeye çıkamaması ve beklenen atılımı gösterememesinin en önemli sorunu kırmızı kitabının olmaması.

Şehrin Kırmızı Kitabı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

'Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez' sözünün ete kemiğe bürünüp Elazığ olarak görünmesi de gösteriyor ki bu şehrin uzun vadeyi geçtik kısa vadeli bir hedefi ve rotası yok.

Böyle olunca da her gelen Vali, bir öncekinin yaptığıyla ilgilenmiyor, yok sayıyor ve hatta çürüyüp gitmesine göz yumuyor, yumduruluyor.

Elazığ, her alanda yetişmiş ve uzman derecesine ulaşmış beyinleri, geçmişin uygulamaları ve hatalarını bizzat görmüş ve yaşamış deneyimli yöneticileri, şehrin avantajlarını nasıl harekete geçirilebilir noktasında kafa yormuş araştırmacıları, mevcut kaynaklarla nerelere ulaşılabileceğini bilimsel olarak çalışmış bilim insanlarından oluşan bir müktesebata sahip.

Bu şehrin;  ekonomi, sanayi, turizm, tarım ve hayvancılık, su ürünleri, yöresel ürünleri ve markalaşma konusunda kısa ve uzun vadeli projelerinden oluşan bir kırmızı kitabı olmalı.

Yapılan çalıştaylar, kongreler sonunda oluşturulacak bu kırmızı kitap, şehrin anayasası olmalı. Hangi Vali, Belediye Başkanı, Rektör, OSB Başkanı, ETSO Başkanı, Ticaret Borsası Başkanı ya da bürokrat gelirse gelsin öncelik bu anayasa, hedef bu kitap olmalı.

Bu başarılırsa, her validen sonra sil-baş olan şehrin plan ve programları yerine süreklilik arz eden ve hedeften şaşmayan bir kararlılıkla mevcut bina üzerine yeni taşlar koyabilir ve bunu sürdürülebilir hale getirebiliriz.

Şehrin kırmızı kitabını ve uzun vadeli projeksiyonunu çıkartabilecek bir ekip, kadro ve anlayışın var olduğunu görüyoruz. 

 Bunun için medyatik toplantılar ve çalıştaylar yapmaya gerek yok. Her konunun uzmanlarından oluşan ayrı ayrı komisyonlar kurulur ve bu komisyon üç ay tüm taraflarla görüşüp raporunu önerilerle birlikte hazırlar ve üst kurula sunarsa en büyük adım da atılmış olur.

Bir sonraki adım ise her komisyonun hazırladığı rapor doğrultusunda konunun muhatabı resmi kurum yetkilileri ve yine konuyla ilgili STK temsilcilerinden oluşan  birkaç toplantıyla hem öncelikler hem de bunları başarmak için izlenecek yok ve rota belirlenir.

Bu raporlar tüm taraflarla benimsendikten sonra hayata geçirilmek üzere görev bölümü yapılır ve siyasilerin de desteği ile sorunların çözüm aşaması takip edilir. Ve bu hedef vali ya da diğer yöneticilerin değişmesi ile değişmez ve sonuç alınana kadar süreç devam eder.

Elazığ, çok zaman kaybetti. Her gelen, çok süslü söz söyledi lakin çok da yol alınamadı. Çünkü sistematik ve sürdürülebilir  bir planlama yapılamadı.  Her gelen yöneticiye,  eski yönetici kötülendi. Ve bu kısır döngü kısa sürede ilimizde yöneticilik yapıp gidenleri değil en çok bizi vurdu, vurmaya da devam edecek.

Bu fasit dairenin bitmesi için şehrin kırmızı kitaba acilen ihtiyaç var.  Unutmayalım ki en uzun yolculuklar bile ilk adımla başlar. Haydi o zaman,  ‘çay koy keçeli yeniden başlıyoruz’ demenin vakti geldi.