Şehri Kuruttun TOKİ!

Gerçekleştirdiği projeler ve yaptığı hatalı konutlar ile eleştiri alan TOKİ, konut alanlarına diktiği ağaçlar ve çimlerin kurumasıyla da tepki topluyor.

Şehri Kuruttun TOKİ!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremden sonra ilimizde gerçekleştirdiği konut projeleriyle eleştiri oklarını üzerine toplayan TOKİ, binaların etrafına yaptığı çevre düzenlemesi ve kuruyan çam ağaçları ile çimlerle de tepki toplamaya devam ediyor.

KONUTLAR HEP TARTIŞILDI
TOKİ’nin rezerv alanları ile yerinde dönüşüm yaptığı mahallelerde yaptığı konutlar, hem dış cephesi hem iç planı hem de işçiliği ile eleştiri almış ve özellikle dar koridorları ve küçük odaları ile tepki toplamıştı.

İlimizde 2+1 konut tipi kullanımı az olduğu ve ihtiyaç duyulup talep edilmediği halde 25 bin konutun 12 binini 2+1 olarak inşa eden TOKİ, STK ve vatandaşlardan gelen bu konutların talep edenlere sosyal konut olarak satılması taleplerini de dikkate almamıştı.

AĞAÇLAR GÖZ GÖRE GÖRE KURUDU
İlimizde özellikle rezerv alanlarında yapılan konutların çevre düzenlemesi projelerinde bol bol ağaç ve çim ekimi şartı koşan TOKİ,  yüklenici firmanın ihale kapsamında yer alan ağaçları dikmesine ve çimleri ekmesine rağmen sulanmadığı, yeterli bakım özenin gösterilmediği için büyük çoğunluğu kurudu.

Abdullahpaşa, Çatalçeşme, Gümüşkavak, Sürsürü ve Yemişlik bölgesinde uygulanan konut projelerinin tümünde aynı sorunun yaşandığını ve bunu resimlediklerini ifade eden vatandaşlar, göz göre göre ağaç ve çimlerin kuruduğunu belirtiyorlar.

SERİLMEDEN KURUYAN ÇİMLER
Şehrin değişik alanlarında yapılan tüm TOKİ projelerinde gözle görülen ve vatandaşların vicdanının sızlamasına sebep olan bu uygulama, Abdullahpaşa Mahallesi’nde yapımı devam eden TOKİ konutlarında da yaşandı.

Geçmişte ekilen cim ve ağaçların önemli oranda kurumuş olmasına rağmen serimi yapılacak rulo çimler, proje ve uygulama alanına getirilmesine rağmen bir haftadan beri serilmemesi, bu cimlerin serilmeden kurumasına sebep oldu.

BOYLU AĞAÇLARA YAZIK OLDU
TOKİ, yaptığı konut projelerine şart koştuğu boylu ve saksılı ağaçların teknik ve tutma ihtimalinin çok az olduğu sıcak Haziran ve Temmuz aylarında dikilmesi, dikildikten sonra ise gerekli sulama ve bakımın yapılmaması sebebiyle tamamının kuruduğu iddia  ediliyor.

TOKİ, PARASINI ÖDEYECEK Mİ?
TOKİ, konutlarının ihalelerini davetiye usulü ile verdikleri güçlü firmalarının zamansız diktikleri ve şartlara uygun olarak bakım ve sulamasını yapmadıkları için kuruyan ağaç ve çimler için para ödeyip ödemeyeceği merak konusu oldu.

KESİN KABUL YAPILDI MI?
TOKİ konutlarının önemli bir bölümünün kuraları çekilerek hak sahiplerine teslim edildiği ve insanların evlerine taşınarak hayatlarını sürdürdükleri binaların birçok eksiği ile birlikte ağaç ve çimlerin kurumuş olmasını gören uzmanlar, konutların kesin kabulünün yapılıp yapılmadığı, yapılmadıysa kuruyan ağaçlar için yüklenici, firmaya ücret ödenip ödenmediği konusunda açıklama yapılmasını beklediklerini ifade ediyorlar.

BİNLERCE AĞAÇ HEBA OLDU MU? 
Yüklenici firmaların, şartname gereği saksılı ve boylu olarak dikmek için satın aldıkları ağaçların neden kuruduğu konusu da tartışma konusu oldu. Birçoğu ilimiz üreticilinden temin edilen ağaçların saksılı bir şekilde dikim alanına getirildiği, ancak işin ehli ve uzmanı tarafından değil ucuz iş gücü  olarak saksıdan özensiz olarak çıkartılıp, dikileceği çukura kadar da sürüklendikleri ve ağaç köklerini tutan toprakların tümüyle döküldüğü için kurumanın yaşandığı iddia  ediliyor.

Köklerini besleyen saksı toprağından ayrılan boylu ağaçların, yerine dikildikten sonra yeni toprağına alışamaması ve bu arada yeterli sulama ve bakımının yapılmadığı için ağaçların kuruduğunu iddia eden uzmanlar,  işçilik konusunda yaşanan özensizlik sebebiyle binlerce ağacın kuruduğunu belirtiyorlar.

YÜKLENİCİ FİRMALAR TELAFİ ETMELİ
Dikilen ağaç ve çimlerin tümünün kuruması sonucu oluşan olumsuz tabloyu gidermenin, kesin kabul işlemleri yapılmadığı için yüklenici firmaya ait olduğunu, kuruyan tüm ağaçların yerine sonbahar sezonu ile birlikte yenilerinin ekilerek sorunun giderilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, TOKİ’nin bu haliyle kesin kabul işlemlerini eksik imalat sebebiyle yapmaması gerektiğini belirtiyorlar.

SİTE YÖNETİMLERİ BU HALİYLE TESLİM ALMAMALI
TOKİ konutlarının kura çekimi ve vatandaşın taşınmasından sonra oluşacak site yönetimi ya da profesyonel yönetim firmalarına devredildiği ifade eden uzmanlar, ağaçların kurumuş hali ya da şartnamede olduğu halde eksik ya da kusurlu imalatların düzeltilmeden teslim alınmaması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bu konuda kat sakinlerinin de takipçi olmaları gerektiğini belirtiyorlar.