Şehitlerimize Veda

Onlar, vatanın bütünlüğü, halkımızın huzuru, bayrağın ebedi dalgalanması, ezanın susmaması için askerliği seçtiler. Her biri Anadolu'nun değişik topraklarının yetiştirdiği kahraman askerlerimizdi. Göreve giderken yaşanan helikopter kazası sonucu şehit oldular. Her birinin hikayesi yarım kaldı.

Şehitlerimize Veda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

28 Şubat hain darbe girişiminde FETÖ’cülere  pirim vermeyen ve dönemin Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu’nu arayarak devletimizin yanında olduğunu ilk ifade eden paşalardan olan, ilimizde hemen her kesim tarafından sevilen babacan tavırlı 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş ve 10 şehidimize yapılan törende yürekler dağlandı.

Gece saatlerinde Fethi Sekin Şehir hastanesine getirilen şehitlerimizin naaşları, sabah saatlerinde havaalanına getirildi.

Bitlis’in Tatvan İlçesi’nde askeri helikopterin düşmesi sonucunda 8. Kolordu Komutanımız Korgeneral Osman Erbaş ile birlikte 10 kahraman askerimiz son yolculuğuna uğurlandı.
 Cenaze programına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Orgeneral Ümit Dündar, Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, kurum müdürleri, STK temsilcileri, şehitlerimizin mesai arkadaşları katıldı. 

DUALARLA UĞURLANDI
Kazada şehit olan kahraman askerlerimiz için cenaze program düzenlendi. Cenaze programı kahraman şehitlerimiz için saygı duruşu ile başladı. Kahraman şehitlerimizin özgeçmişleri okundu. İl Müftüsü Selami Aydın şehitlerimiz için Kur'an-ı Kerim okuyarak dua etti. Şehitlerimiz salavatlar eşliğinde uğurlandılar. Bitlis’te  helikopter kazasında  şehit olarak askerlerimiz  Elazığ Havalimanı’ndan Ankara’ya uğurlandı.

HELİKOPTER KAZASI
Bingöl'den Bitlis'in Tatvan ilçesine gitmek üzere geçtiğimiz gün  saat 13.55'te kalkan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Cougar tipi helikopter ile saat 14.25'te irtibat kesildi. Bölgede İHA, CN-235 uçağı ve bir helikopter ile arama çalışmaları başlatıldı. Arama çalışmaları sonucunda helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edildi. Aralarında 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş'ın da bulunduğu 11 askerin şehit olduğu 2 askerin de yaralandığı bilgisi paylaşılmıştı.

11 askerimizin naaşı Elazığ Havalimanı'ndan törenle Ankara'ya uğurlanırken, memleketlerine gönderilmeden önce bir arada oldukları son tören olan veda töreninde 11 şehidimiz için sırasıyla saygı duruşu, özgeçmişlerin okunması ve Kur'an tilaveti ile dua okunması programı gerçekleşti. 
Şehitlerimizin tek tek özgeçmişleri okunarak anmaları gerçekleştirildi.

DEVLET TÖRENİ
Bitlis'teki helikopter kazasında şehit olan 11 asker için Ankara'da devlet töreni düzenlendi. 

Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde gerçekleşen törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve birçok siyasi isim katıldı. Devlet töreninin ardından şehitlerin naaşları, defnedilmek üzere memleketlerine uğurlandı.

ERDOĞAN’DAN KORGENERAL ERBAŞ’A ÖVGÜ SÖZLERİ
Namaz sonrası bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öncelikle şehitlerimizin huzurunda şu musalladan Hakk'a uğurladığımız son buluşmamızda temenni ediyorum ki Rabbim bizleri ismiyle müsemma sevgili habibinin sancağı altında da buluştursun. Tabi şu anda Korgeneral Osman Erbaş komutanımız, komutanlığın ötesinde tevazu ile duruşu ile çok farklı bir insandı. Ve yanındaki yine kardeşlerimle birlikte çıktıkları bir yolculuk esnasında yaşanan bu elim kaza ile emaneti sahibine teslim ettiler. Biz bir şeye inanıyoruz. "Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz" ayeti. Şimdi biz diri olan bu şehitlerimizle inşallah sevgili habibinin sancağı altında da bir oluruz. Temennimiz budur. Tabi tüm ailelere, ordumuza, milletimize sabırlar diliyorum. Hepimiz için mukadder olan bir gerçek var. Şehadet bunların en yücesi. Rabbim bizlere de bu makamı inşallah nasip eder. Bunu bizlere mükafat olarak bizlere lütfederse temenni ederim ki eder. Ben de tüm kardeşlerimden bir Fatiha okumalarını istiyorum." dedi.

11 ŞEHİT, 11 YARIM HİKAYE
Tüm ülkenin yasa boğulduğu kazada şehitlerimizin  kimlikleri ve hikayeleri de ortaya çıktı. 

KORGENERAL OSMAN ERBAŞ
Tatvan'da askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş ile 10 askerimiz şehit oldu. Acılı ablasının "Vatanı için çalıştı. Ne tatil bildi ne izin. Gecesini gündüzüne kattı." sözleriyle anlattığı Erbaş'ın bir sonraki YAŞ toplantısında orgeneralliğe terfi etmesi bekleniyordu.

Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Çekmece Köyü yakınlarında askeri helikopterin düşmesi sonucu 11 askerimiz şehit oldu, 2 askerimiz ise yaralandı. Şehit olan Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş'ın şehit acısı ise memleketi Yozgat'a düştü.  

Korgeneral Osman Erbaş'ın doğup büyüdüğü Yozgat'ın Yerköy İlçesine bağlı Saray Köyü Türk bayrakları ile donatıldı.

Yozgat'ın Yerköy ilçesi Saray köyü nüfusuna kayıtlı olan 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş ilk ve ortaokulu memleketinde tamamladı. Erbaş askeri okuldan başarı ile mezun olduktan sonra Türkiye'nin farklı bölgelerinde görev yaptı. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevi de yapan Korgeneral Erbaş, yaklaşık 5 yıldır Elazığ 8. Kolordu Komutanlığını yürütüyordu. Erbaş, bir sonraki YAŞ Toplantısında orgeneralliğe terfi etmeyi bekliyordu.

6 kardeşten dördüncüsü olan şehit Korgeneral Osman Erbaş'ın 14 Mayıs 2020 yılında annesi Cemile Erbaşı kaybetmişti. 59 yaşında şehit olan Korgeneral Erbaş evli ve iki çocuk babası idi.
Şehidin Yozgat'ın Saray Köyünde yaşayan ablası Hüsniye Korana, 5 kız kardeşin tek erkek kardeşlerini kaybetmenin acısını yaşadıklarını söyledi. Şehidin ablası Hüsniye Korana, "Yavrum 17 yaşında köyden ayrıldı. Vatanı için çalıştı. Ne tatil bildi ne izin. Gecesini gündüzüne kattı. Tek erkek kardeşimizdi. Ana baba hasretiyle yandı. Vatan sağ olsun. Allah düşmanlarımıza fırsat vermesin" dedi.

Şehit Korgeneral Osman Erbaş'ın ilkokulda sınıf arkadaşı olan köy muhtarı Mustafa Kurt, Osman Paşa'nın en son annesi Cemile Erbaş'ın cenazesi için 10 ay önce köye geldiğini belirterek, "Çocukluğumuz beraber geçti ilkokulda aynı sınıftaydık. Askeri okulu kazandıktan sonra Yozgat'tan ayrıldı. Ama irtibatı hiç kesmedi. Sürekli konuşuyorduk. Biz onun Genel Kurmay Başkanı olmasını bekliyorduk, şehit oldu çok üzgünüz" dedi.

ALBAY ŞENTÜRK
Askeri helikopterin kaza kırıma uğraması sonucu şehit olan Jandarma İstihbarat Kurmay Albay Şentürk Aydınyer'in (49) şehadet haberi, Ankara'daki evine ulaştı. 

Sağlık ekipleri eşliğinde eve gelen askeri yetkililerden şehadet haberini alan ailesi gözyaşlarına boğuldu. Şehidin evinin bulunduğu bina ile baba evi komşuları tarafından Türk bayraklarıyla donatıldı. Şehit Kurmay Albay Şentürk Aydınyer ve eşi Semra Aydınyer'in, 20 ve 16 yaşlarında iki kızının olduğu öğrenildi. Kars nüfusuna kayıtlı olan ve 20 senedir Ankara'da yaşadığı belirtilen Şehit Aydınyer'in cenazesinin  Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilmesi bekleniyor.

YÜZBAŞI TAYFUN
Kaza kırıma uğrayan helikopterde 36 yaşındaki Kurmay Pilot Yüzbaşı Tayfun Kureş de şehit düştü. Şehitlerden Kurmay Pilot Yüzbaşı Tayfun Kureş'in Trabzon'un Of ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi. Evli ve 1 erkek çocuk babası olan Kureş'in acı haberi memleketi Trabzon'u hüzne boğdu. Şehit Yüzbaşı Kureş'in naaşının ailesinin yaşadığı Ankara'da toprağa verileceği belirtildi.

YÜZBAŞI GÖKHAN
Helikopter kazasında şehit olan Pilot Yüzbaşı Gökhan Uysal'ın Aslen Afyonkarahisar nüfusuna kayıtlı olduğu ifade edildi. Şehit Uysal'ın naaşı, düzenlenecek tören sonrası Ankara'ya gönderilecek. 

YÜZBAŞI SALİH
Kaza kırıma uğrayan helikopterde şehit olan askerlerden Yüzbaşı Salih Sarıoğlu'nun (34) Samsun'un Bafra ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi. Evli olan Sarıoğlu'nun cenazesinin Ankara'da toprağa verileceği belirtildi.

ASTSUBAY NAZMİ
Düşen helikopterde şehit olan Topçu Astsubay Üstçavuş Nazmi Yılmaz'ın (28) Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki baba ocağına ateş düştü. Kuşkayası Mahallesi'nde yaşayan Tayfur ve Elif Yılmaz çiftine acı haberi Afşin Kaymakamı Ahmet Can Pınar, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven ile askeri yetkililer verdi. Yılmaz  çifti çocuklarının şehadet haberi ile gözyaşlarına boğuldu. Eve ve evin bulunduğu sokağa Türk bayrakları asılırken, haberi duyan şehidin yakınları ve komşuları taziye ziyaretine geldi. 1'i polis 3 kardeşi bulunan ve 2 yıl önce de Gizem Yılmaz ile hayatını birleştiren şehit Nazmi Yılmaz'ın 1 yaşında Tayfur adında oğlu olduğu belirtildi. TSK'ya 2014'te giren Yılmaz'ın, Afşin'de düzenlenecek törenle toprağa verilecek. 

ASTSUBAY MEHMET
Kaza kırıma uğrayan helikopterde şehit olan 11 askerden biri olan Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Mehmet Demir'in acı haberi, Kahramanmaraş'taki baba ocağına ulaştı. Merkez Onikişubat ilçesinin kırsalındaki Hartlap Mahallesi'nde yaşayan babası Yaşar Demir ile annesi Hatice Demir'e acı haberi Kaymakam Serkan Keçeli ile askeri yetkililer verdi. 1997'de uzman çavuş olarak TSK'ya giren şehit Demir'in anne ve babası acı haberle gözyaşlarına boğuldu. Haberi duyan şehidin yakınları ile komşuları ise eve gelerek aileye başsağlığı dileklerini iletirken, eve Türk bayrağı asıldı. Aynı helikopterde şehit olan Mehmet Demir ile Nazmi Yılmaz'ın Kahramanmaraş'ta düzenlenecek törenle toprağa verileceği belirtildi.

UZMAN ÇAVUŞ TOLGA
Bitlis Tatvan'a giderken düşen helikopterde bulunan Kayserili Uzman Çavuş Tolga Demirci de şehit oldu. Kayseri valiliğinden yapılan açıklamada; "Bingöl'den Tatvan ilçesine gitmek üzere havalanan askeri helikopterin kaza kırıma uğraması sonucu, helikopterde bulunan askerlerimizden ilimiz Pınarbaşı İlçesi Uzunpınar Mahallesi nüfusuna kayıtlı 1988 doğumlu P. Uzman Çavuş Tolga Demirci şehit olmuştur.

ASTSUBAY ÖMER
Askeri helikopterin kaza kırıma uğraması sonucu şehit olan Astsubay Kıdemli Üst Çavuş Ömer Umulu'nun (40) şehadet haberi, memleketi Kırıkkale'deki evine ulaştı. Acı haberi alan ailesi gözyaşlarına boğuldu. Şehit evinin bulunduğu sokağa Türk bayrakları asılırken, taziyeye gelen yakınları şehit evi önünde bekledi. Evli ve 3 çocuk babası Şehit Astsubay Kıdemli Üst Çavuş Umulu'nun cenazesi, Kırıkkale’de toprağa verilecek.

UZMAN ÇAVUŞ HAKAN 
Kimliği belli olan diğer şehidimiz Piyade Uzman Çavuş Hakan Gül'ün, Amasya nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi. Evli olan Gül'ün acı haberi, memleketi Amasya'nın merkeze bağlı Doğantepe köyündeki ailesine ulaştı. Şehidin cenazesinin Amasya'da toprağa verileceği belirtildi.

KIDEMLİ ÇAVUŞ ŞÜKRÜ
Kazada şehit olan askerlerden Teknisyen Kıdemli Çavuş Şükrü Karadirek'in acı haberi Afyonkarahisar'da yaşayan ailesine ulaştı. Şehidin babası İbrahim Karadirek, annesi Şerife Karadirek ile eşi Elif Karadirek (24) acı haberi Uydukent Osmangazi Mahallesi'ndeki evlerinde aldı. Şehidin ailesinin evine Türk bayrakları asılırken, haberi duyan komşuları ve diğer yakınları eve akın etti. Şehit evine ayrıca yaşanabilecek bir olumsuzluğa karşı 112 ambulansı da gönderildi. Şehit Karadirek'in eşi Elif Karadirek ile yaklaşık 1,5 yıl önce evlendiği ve yaklaşık 3 ay önce baba olduğu öğrenildi. Oğlunun 40'nın çıktığını ise Şehit Karadirek'in sosyal medyadan büyük bir sevinçle paylaştığı gözlendi.