ŞEHİTLER MİNAREDE ÖLÜMSÜZLEŞTİ

Elazığ Mevlana Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından halkın destekleriyle yaptırılan Mevlana Camii, bilindik Osmanlı tarzının dışındaki mimarisiyle görenlerin ilgisini çekiyor

ŞEHİTLER MİNAREDE ÖLÜMSÜZLEŞTİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Mevlana Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından halkın destekleriyle yaptırılan Mevlana Camii, bilindik Osmanlı tarzının dışındaki mimarisiyle görenlerin ilgisini çekiyor.  Camiyle ilgili bilgi veren Derneğin eski Başkanı Nurettin Koçoğlu, “ Camii’nin minaresi Çanakkale Şehitler Anıtından esinlenerek yapıldı. Camiinin mimarı projeyi derneğimize sundu ve biz de projeler arasında en uygun olarak gördüğümüz bu projeyi seçtik” dedi.

Tamamen Halkın Yardımlarıyla Yapıldı

Camii yapının tamamen halkın yardımlarıyla tamamlandığını belirten Koçoğlu, “ Camii yapımı %90 mahdigeremizdeki vatandaşlarımızın yardımıyla finanse edildi. Kalan kısmı ise Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerindeki yardımseverlerden sağlandı” diye konuştu.

Yapımı 8 yıl Sürdü

Camiinin henüz tam olarak tamamlanmadığını ve çevre düzenlemesi üzerinde çalıştıklarını bildiren Koçoğlu, “ Camiinin yapımına 2005 yılında başlandı. 2013 yılının Nisan ayında ise ibatede açıldı. Camii içinde 600 dışında ise 1000 kişilik ibadet alanı mevcut. 2307 metrekare alan üzerinde kurulu. Camiye giriş ve çıkışların sağlandığı 3 büyük kapı var.  Halkın yardımlarıyla yaptığımız için Camiinin bazı bölümleri eksik. Bunları da en kısa zamanda tamamlayacağız. Şu an çevre düzenlemesi üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Henüz Resmi Açılış Gerçekleşmedi

Caminin 2013 Nisan ayında gerçekleştirilen açılışının resmi açılış olmadığını dile getiren Koçoğlu, tüm düzenlemeler bittikten sonra resmi açılışı yapacaklarını, Elazığ’daki tüm idareci ve basın mensuplarının katılımıyla tüm dünyaya Camiinin adını duyurmak istediklerini söyledi.

Ya Osmanlı Olacaktı Ya da Mevlana

Caminin adı için Osmanlı ve Mevlana isimlerinden birini düşündüklerini söyleyen Derneğin eski Başkan Yardımcısı Nadim Karakaya Camiinin isminin dernek kararıyla belirlendiğinin altını çizerek, “Camiinin adı ya Osmanlı olacaktı ya da Mevlana. Derneğimiz tarafından oylandı ve Mevlana Camii isminde mutabık olundu. Mevlana, dinimiz ve kültürümüz açısından oldukça önemli bir şahsiyettir. Onun adının bu Camiide yaşatılması dini değerlerimiz açısından önemlidir” açıklamasını yaptı.

Cemaat Kalabalık

Camii Cemaatinin kalabalık olduğunu dile getiren Camii Müezzini Orhan Şahin, “ Camimize 150-200 kişi düzenli olarak geliyor. İlerleyen günlerde bu sayının giderek artmasını bekliyoruz. Bayram ve Cuma namazlarında Camiimiz ağzına kadar doluyor. Dışarıdaki alanlarda bile yer kalmıyor” dedi

Camii Kubbesi Vitray Camdan Yapıldı

Şahin, Camiinin modern ve geleneksel tasarımların buluştuğu bir yapı olduğunu kaydederken, “Camiimizde İslami figürleri bolca kullandık. Camiimizin kubbesi Vitray denilen renkli işleme camdan yapıldı. Özellikle güneşli günlerde Camiinin içinde görsel bir şölen yaşanıyor. Kubbeden yansıyan ışıklar Namazı kılan insanların üzerine vuruyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de İlk

Camiinin mimari yapısının Türkiye’de ilk olduğunu vurgulayan Şahin, “ Böyle bir Mimariyi Türkiye’nin başka yerinde görmeniz mümkün değil. Camiimizin benzeri sadece Pakistan’da mevcut.  Dünyanın birçok yerinde kültürlere göre değişen Camii mimarileri bulunuyor. Ülkemizde yaygın olan Mimari Osmanlı mimarisidir. Biz eşi benzeri olmayan farklı bir mimariyle geleneksel ve moderni birleştirdik” ifadelerini kullandı.

Mimari Yapı İslama Uygun

Camiinin mimari yapısının İslami usüllere uygun olduğunu belirten Şahin, “ Camiimiz Diyanet İşleri’nden onayını aldı. Diyanet Camii için müezzinler görevlendirdi.  Ameller niyetlere göredir. Camii için önemli olan taş bina değil cemaattir. Bu yüzden Camiiler bir apartmanın altına da yapılabilir her hangi bir çadırda da. Fatih İstanbul’u fethettiğinde Ayasofya’yı Camiiye çevirmiştir. Bu işte önemli olan niyettir. Niyet amellere yansır” diye konuştu.

Camii konusunda en çok minare yapısının eleştirildiğini söyleyen Şahin, “ Mahdigeremizde biraz yadırgama var. Ama başka şehirlerden ve ülkelerden gelenlerin ağzı açık kalıyor. Sonuçta bu minarelerin anlamı büyük. Çanakkale’de şehit olmuş binlerce insanın anısını yaşatıyoruz” dedi.

Eksikler İçin Yardım Gerekli

Camiide mali yetersizlikten dolayı henüz tamamlanamayan yerler olduğunu bildiren Camii Müezzini Şahin ve Dernek Başkanı Koçoğlu, “ Çevre düzenlemesi, bayan abdest yerleri, görevli odası ve şadırvan konusunda eksiklerimiz var. Bu zamana kadar halkımızın desteği ile elimizden geleni yaptık. Şehrimizdeki maddi durumu iyi olan hayır sahipleri ve yetkililerimizden yardım etmelerini istiyoruz. Bu manevi bir kazançtır. Aynı zamanda Camiimizin dünyaya duyurulması açısından önemlidir” diye açıklama yaptı.