Şehir, Üsluba Kurban Edilmesin

Elazığ Valisi Erkaya Yırık İle Ak Parti İl Başkanı Yıldırım arasında yaşanan 'davet etmedim-şehrimiz ile ilgili toplantılara iktidar partisi olarak katılmak görevimizdir' tartışması, özünde özensiz üslup ve kelimelerin yanlış seçilmesinden kaynaklı bir durum olmakla birlikte bu tartışmanın şehrin sorunlarını gölgede bırakmaması gerekiyor.

Şehir, Üsluba Kurban Edilmesin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizin deprem ve pandemi kaynaklı çözülmesi gereken birçok sorun ve problemi varken, ilimiz Valisi Erkaya Yırık ile Ak Parti İl Başkanı arasında yaşanan toplantı polemiğinin şehre ve hizmetlere nasıl yansıyacağı sorusunu gündeme getirdi.

YRP BAŞKANI KARAKUŞ ELEŞTİRMİŞTİ
Elazığ Valisi Erkaya Yırık’ın salı günü İl Özel İdaresi’nde muhtarlarla bir araya gelmiş ve toplantıya sadece siyasi parti temsilcilerinden AK Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım  davet edilmişti. 

Bu gelişme üzerine Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Erhun Karakuş, kendilerinin toplantılara davet edilmeyişlerini eleştirmişti.

VALİ YIRIK: HER SİYASİ PARTİYE EŞİT MESAFEYİM”
Vali Yırık, Çarşamba günü ziyaret ettiği Elazığ Muhtarlar Dayanışma Derneği’nde yöneltilen sorular üzerine konuya açıklık getirerek şunları söylemişti.“Bir davet söz konusu değil. Spontane olan bir gelişme söz konusu. Biliyorsunuz ki ben ilin valisi olarak tüm siyasilerin uzağında ve herkese eşit mesafede olan bir pozisyondayım. Dolayısıyla benim bugüne kadar yapmış olduğum kamu hizmetinde gerçekten belli bir yöne kanalize olmuş bir tavrımı, tarzımı asla görmediler, bundan sonra da göremezler. Çünkü ben devletin temsilcisiyim, Sayın Cumhurbaşkanımızın temsilcisiyim. Dolayısıyla herkese eşit mesafedeyim” 

VALİ YIRIK: “ALLAH ŞAHİT KİMSEYİ DAVET ETMEDİM
 Erkaya Yırık, yapılan koordinasyon toplantıya kendisinin bizzat kimseyi davet etmediğini ifade ederek şunları söyledi.  “Elazığ babalar şehri. Elazığ’ın kültürü, geçmişi çok kadim. Bu şehre giren buradaki o derinliği, o tarihi o geçmişi inanın hissediyor. Şimdi; gerçekten bu işler çok basit değil. ‘vali onu çağırmış’ böyle bir şey asla söz konusu değil. Allah şahit hiçbir kimseye hadi buraya gelin gibi bir davetim olmadı. Kamu görevlilerine benim zaten talimatım oldu. ‘Yarın toplantımız var’ onu da özel kalem müdürümüz gerçekleştirdi. Valiliğin toplantılarını, organizasyonunu özel kalem yapar. Dolayısıyla siz gidip özel kaleme sorabilirsiniz. Valimiz bu toplantıyla ilgili kim gelsin, kim gelmesin dedi diye. Şimdi gidip yan odada sorabilirsiniz. Bana da aldığınız cevabı getirin. Samimi söylüyorum” 

YILDIRIM’DAN SERT TEPKİ
Vali Erkaya Yırık’ın “Ben kimseyi toplantıya davet etmedim” açıklamasına tepki Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım’dan geldi.

YILDIRIM: “VALİ’NİN BİLGİSİ OLMADAN TOPLANTI YAPILMAZ”
AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, İl koordinasyon toplantısına katılma gerekçesi ile ilgili açıklama yaparak, “Koordinasyon toplantısı Sn. Valimizin ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Olay bu kadar açıktır. Vali Bey’in bizim toplantıya katılmamızdan haberinin olmama ihtimali yoktur. Devlet teamüllerini bilen herkes şunu iyi bilir ki,  bir vali böyle bir açıklama yapmaz” dedi.

 YILDIRIM: NEREDE OLMAMIZ GEREKİRSE ORADA BULUNURUZ
AK Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, "Bizim siyasetimizin ana kavramlarından birisi de “toplumsal fayda”dır. Toplumun faydası için nerede durmamız gerekirse orada dururuz. İl Başkanlığı’mızın temel mantığı da budur. İktidar Partisi İl Başkanlığı, muhalefet partileri il başkanlığı gibi değildir. İktidar Partisi İl Başkanlığı şehirdeki tüm sorunların toplandığı yerdir. Muhalefet Partisi İl Başkanlıkları’na giden taleplerin niteliği ile İktidar Partisi İl Başkanlığı’na gelen taleplerin niteliği kıyaslandığında kastımız daha rahat anlaşılacaktır.”

YILDIRIM: “İKTİDAR PARTİSİ, HALK İLE BAKANLIKLAR ARASINDA KÖPRÜDÜR”
 İktidar Partisi İl Başkanlığının, Milletvekilleri ile ilgili bakanlıklarla ve bürokrasiyle vatandaş arasında bir köprü olduğunu ifade eden Başkan Yıldırım açıklamasını şöyle sürdürdü.“Deprem ve pandemi gibi son derece sıkıntılı süreçleri yaşamış insanımızın talepleri İl Başkanlığı'mızda toplanıyor. Hal böyle olunca şehrimizdeki her durum bizi yakından ilgilendiriyor. İl Başkanlığı olarak gelinen talepleri konusuna ve ilgilisine göre tasnif ediyor ve çözüyoruz”

YILDIRIM: “TOPLANTIDA MİLLET ADINA BULUNDUK” 
Başkan Yıldırım, “Vatandaşlarımızın taleplerinin gerçekleşmesi için kiminle görüşmemiz gerekiyorsa onunla görüşürüz, vatandaşlarımızın taleplerinin yerine gelmesi için nerede bulunmamız gerekiyorsa orada bulunuruz ve gelen talepleri dillendiririz. Şehrimiz için yapmamız gerekeni yapmaktan imtina etmeyiz. Bunun için zorlamayacağımız kapı yoktur. Bulduğumuz her fırsatı değerlendirmekten de imtina etmeyiz. Şehrimizin sorunlarını konuşmak üzere İlimiz Valisi başkanlığında milletvekillerimizin, Belediye Başkanımızın ve ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla İl Koordinasyon toplantısı gerçekleştirilmiştir. Bizler de adı geçen toplantıda olmamız gereken yerde millet adına bulunduk. Daha önce de katıldığımız İl Koordinasyon Toplantıları oldu. Bu toplantı katıldığımız ilk Koordinasyon Toplantısı değildir. Deprem sonrasında bakanlarımızın gerçekleştirdikleri tüm Koordinasyon Toplantılarına il başkanlığımız katılım sağlamıştır ve bu toplantılarda teşkilatlarımıza tevdi edilen görevler eksiksiz yerine getirilmiştir. İl Koordinasyon toplantıları hızlı karar almak ve çözüm üretmek için oldukça verimli toplantılardır. Sayın valimizin başkanlığında gerçekleşmiş olan son toplantımız da oldukça verimli geçmiştir. Toplantı sonrası değerlendirmeleri ve tartışmaları yakından takip ettim” diye kaydetti. 

YILDIRIM: ÖZENSİZ BİR DİL KULLANILMIŞTIR
 Başkan Yıldırım, “AK Parti İl Başkanı olarak koordinasyon toplantısına katılmış olmamızı eleştirenlerle sorumluluk ve yükümlülüklerimizin aynı olmadığı açıktır. Bu konudaki tartışmaları yersiz ve gereksiz bulmaktayız. Tartışmanın kendisi kadar tartışmada kullanılan dil de önemlidir. Özensiz bir dil tartışmayı kontrolden ve mecrasından çıkarır.”

“HABERİM YOK DEMEK YANLIŞTIR”
Valimizin bizlerin koordinasyon toplantısında olmamızdan haberinin olmadığını iddia etmesinin özensiz dile bir örnek olduğunu ifade eden Başkan Yıldırım, açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

“Başta da belirttiğim gibi koordinasyon toplantısı Sn. Valimizin ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Olay bu kadar açıktır. Vali Bey’in bizim toplantıya katılmamızdan haberinin olmama ihtimali yoktur. Devlet teamüllerini bilen herkes şunu iyi bilir ki, bir vali böyle bir açıklama yapmaz.”

“AÇIKLAMA AKIL DIŞIDIR”
 Valilerin neyi temsil ettiklerini en iyi bilen devlet adamları olduğunu belirten Başkan Yıldırım, “Bir devlet adamının böyle bir açıklama yapması ihtimal ve akıl dışıdır. Tartışmanın düzeyi siyasetimizin niteliğini de belirleyecektir. Bizler bu konuda oldukça temkinli ve itinalı bir dil ve bir duruş oluşturmaya çalışıyoruz. Tüm muhataplarımızdan da aynı hassasiyeti beklemek gibi bir hakkımızın olduğuna inanıyoruz. Bizler küçültücü tavır ve tartışmaların öznesi olmamak gibi net bir duruşun sorumluluğunu taşıdığımızın farkındayız. Bu duygularla şehrimizin menfaati doğrultusunda azim ve gayretle çalışmalarımızı sürdüreceğimizi belirtiyor, tüm kamuoyuna saygı ve muhabbetlerimi iletiyorum" dedi.

ŞEHRİN SORUNLARI ÜSLUBA FEDA EDİLMEMELİ
İlimiz Valisi Erkaya Yırık’ın sorulan bir soru üzerine ve sohbet ortamı içerisinde yaptığı bir konuşmanın, seçilen kelimeler ve yanlış üslup sebebiyle şehrin yöneticileri ve siyasi erkleri arasında bir kırgınlık ve küskünlüğe sebebiyet vermemesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar, bu yol kazasının büyütülmemesi gerektiğini, belirtiyorlar.

NİYET İYİ, ÜSLUP YANLIŞ
İlimizin tüm milletvekilleri, belediye başkanı kadar il valisinin de sorunların çözümü noktasında ortak mesai ve gayret ortaya koyduklarını ve her birinin samimiyetle çalıştığını ifade eden  vatandaşlar, her ne kadar Vali Erkaya Yırık’ın cümleleri sorunlu ucu açık ve sıkıntılı olsa da niyetinin farklı olduğunu belirtiyorlar.

Vali Erkaya Yırık’ın konunun muhatapları ve şehrin genel asayiş, huzur ve terör gibi konularda tüm siyasi parti il başkanlarını davet ettiğini bildiklerini ifade eden vatandaşlar, en son yapılan ve ağırlıklı olarak ilimizde yapımı devam eden okulların yeni eğitim-öğretim yılına yetiştirilmesinin konuşulduğu toplantıda Ak Parti İl başkanının bulunması ve davet edilmesi kadar doğal bir konu olmadığına dikkat çekiyorlar.

İKTİDAR ÇÖZÜM MÜESSESİDİR
İktidar partisinin çözüm yeri olduğunu, tıkanan ve sorun yaşanan konularda siyasetin devreye girerek çözümü hem kolaylaştırdığı hem de hızlandırdığına dikkat çeken vatandaşlar, Vali Yırık’ın iktidar partisi il başkanının toplantıda olması sorusu karşısında yaşadığı heyecan  ve bundan kaynaklı kurulan yanlış cümlelerin devlet ciddiyeti ile bağdaşmadığını ifade ediyorlar.

HİZMETLERE OLUMSUZ YANSIMAMALI
İlimiz Valisi ile İktidar Partisi İl Başkanı arasında yaşanan bu polemiğin büyütülmemesi ve üzerinde durulmaması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, Elazığ’ın yüzlerce sorunu arasında yeni sorunlar üretme lüks ve zamanının olmadığını belirterek, bu gerginliğin hizmetlere olumsuz yansımaması gerektiğine dikkat çekiyorlar.